Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | To "τέρας" του πληθωρισμού επιστρέφει στις ΗΠΑ

To "τέρας" του πληθωρισμού επιστρέφει στις ΗΠΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
To "τέρας" του πληθωρισμού επιστρέφει στις ΗΠΑ

Το πακέτο στήριξης της οικονομίας και ανακούφισης από την πανδημία στις ΗΠΑ, που προτείνει ο νεοεκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και που αναμφίβολα θα περάσει από αμφότερα τα νομοθετικά σώματα που ελέγχονται πλέον από τους Δημοκρατικούς, ανέρχεται στα $1,9 τρισ.

Το πακέτο αυτό διαφέρει ως προς την σύνθεση του, από τα αντίστοιχα που είχε προωθήσει στην θητεία του ο Πρόεδρος Τραμπ. Παρ’ όλο που το πακέτο κινείται προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι σημαντικό το τμήμα των ενισχύσεων που διοχετεύεται σε μισθούς, σε τομείς της υγείας, σε επιδόματα και σε άλλα κοινωνικά προγράμματα που εντάσσονται στις πάγιες θέσεις των Δημοκρατικών.

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών ασκείται η κριτική ότι στο νέο πακέτο ανακούφισης ενσωματώνεται όλη η πολιτική των κοινωνικών προγραμμάτων στήριξης των Δημοκρατικών της τελευταίας 30ετίας.

Από το πακέτο ανακούφισης, $160 δισ. κατευθύνονται στον τομέα της υγείας και $190 δισ. κατευθύνονται στα σχολεία. Προβλέπεται η θέσπιση της ωριαίας αμοιβής στα $15 και η υιοθέτηση άδειας μετ’ αποδοχών διάρκειας μέχρι 14 εβδομάδων για οικογενειακούς λόγους και λόγους υγείας.

Οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι η οικονομική ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα έχει σχήμα Κ, όπως είχαμε αναλύσει στο άρθρο με τίτλο : «Ούτε V, ούτε W. Η ανάκαμψη θα είναι Κ. Οι επενδυτές ας λάβουν τα μέτρα τους...» Εκτιμούν δηλαδή, ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει με ισορροπία για όλους. Άλλοι θα ευεργετηθούν και άλλοι θα περιέλθουν σε πιο δεινή θέση. Και μέσα από αυτό το πρίσμα ενισχύουν τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας των $400 με επιπλέον ποσά.

Είναι φανερό ότι οι Δημοκρατικοί, στοχεύουν στο να στηρίξουν τους πολίτες με πραγματικό χρήμα, παρά να προσφέρουν σε αυτούς και στις επιχειρήσεις, φοροαπαλλαγές. Το νέο σύνθημα είναι το «Build Back Better», δηλαδή το ξανακτίσιμο με καλύτερο τρόπο, εστιάζοντας στην υποστήριξη της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το πακέτο αυτό θα αναθερμάνει την οικονομία και ότι θα επιτρέψει στις επενδύσεις υψηλού ρίσκου να παρουσιάσουν ακόμα μεγαλύτερες αποδόσεις. Δεν είναι όμως λίγοι, αυτοί που εκτιμούν ότι στη στροφή του δρόμου θα εμφανιστεί το τέρας του πληθωρισμού.

Οι εκτιμήσεις για την πιθανότητα εμφάνισης πληθωρισμού, εδράζονται πάνω στις προβλέψεις της Goldman Sachs, που αναμένει αύξηση του ΑΕΠ για το 2021 κατά 6,6%, πτώση του δείκτη ανεργίας στο 4,5% και αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 4,5%.

Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις η Bianco Research πιστεύει, ότι πιθανότατα θα οδηγηθούν οι ΗΠΑ σε έναν πληθωριστικό περιβάλλον της τάξης του 2,6% - 2,7%, δηλαδή στον υψηλότερο πληθωρισμό της τελευταίας 30ετίας. Χρονικά εκτιμά, ότι ο πληθωρισμός θα κάνει την εμφάνιση του μέσα στο Q3 του 2021.

Και παρ’ όλο που η Fed, επίσημα δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα με την εμφάνιση ενός οριακού πληθωρισμού, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιδράσουν οι αγορές, ειδικά των ομολόγων, που έχουν αποδόσεις της τάξης του 1,1%, αλλά και των μετοχών, που εμφανίζουν μέσο μελλοντικό P/E πάνω από το 24.

Ας μην κρυβόμαστε. Ο πληθωρισμός έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό FAO (Food and Agriculture Organization), οι τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων κινούνται επικίνδυνα ανοδικά. Το ίδιο εμφανίζεται και στο κόστος της ενέργειας. Οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων έχουν ακολουθήσει ανοδική τροχιά. Τα ακίνητα, ο χρυσός και οι μετοχές αποτελούν το κλασικότερο παράδειγμα των asset classes, που ενσωματώνουν αύξηση του πληθωρισμού.

Μια μέθοδος αποτίμησης των χρηματιστηρίων, είναι αυτή που συγκρίνει το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ, με τις τιμές των μετοχών του δείκτη S&P. Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, ενώ το 2010 χρειαζόταν 40 ώρες εργασίας για να αγοραστεί μια μετοχή του S&P500, σήμερα χρειάζονται πάνω από 140 ώρες εργασίας.

Η Fed διαβεβαιώνει ότι όλα είναι «under control» και ότι όλα βαίνουν «business as usual».

H αλήθεια είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν στα χέρια τους όλα τα κατάλληλα όπλα για να χειριστούν τις καταστάσεις. Όμως οι πολιτικές που ακολουθούνται, έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η αξία των νομισμάτων έχει αρχίσει να διαβρώνεται, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

 

Κωνσταντίνος Χαροκόπος

Πηγή: www.liberal.gr

 
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text