Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αυξήθηκε 11% η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια

Αυξήθηκε 11% η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αυξήθηκε 11% η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια

Οι χαμηλές θερμοκρασίες εντός και εκτός της χώρας και η ανάγκη για θέρμανση εκτόξευσαν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δημιούργησαν και ανοδικές τάσεις στις τιμές της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση του ΙΕΝΕ, το περασμένο επταήμερο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε σε ποσοστό 11% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Οπως σημειώνεται, η σημαντική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην εγχώρια αγορά ήταν αποτέλεσμα της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας και της αύξησης των εξαγωγών προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, όπου οι τιμές διαμορφώθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα από τις τιμές στο ελληνικό σύστημα.

Στον αντίποδα, στη συγκράτηση των τιμών στην ελληνική αγορά συνέβαλαν τα υψηλά επίπεδα παραγωγής τόσο των μονάδων ΑΠΕ όσο και των υδροηλεκτρικών. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού ξεπέρασε την 1 TWh, με το ωριαίο φορτίο να αυξάνεται κατά 594 MW συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε σε 1.191 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις υψηλές εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (168 GWh). Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 45,8 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου να διαμορφώνεται στο 31% (μέσο εβδομαδιαίο μερίδιο στο μείγμα καυσίμου το 2020: 28%). Η εβδομαδιαία παραγωγή ξεπέρασε τις 320 GWh, ενισχυμένη κατά 0,7% σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος έτους.

Εξάλλου, οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 17% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 175 GWh (αύξηση της τάξης του 123% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα), σημειώνοντας υψηλό 145 εβδομάδων. Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 473 GWh, καλύπτοντας το 46% της ζήτησης (μέσο εβδομαδιαίο μερίδιο στο μείγμα καυσίμου το 2020: 40%), ενώ η λιγνιτική παραγωγή, με 137 GWh, κάλυψε το 13% της ζήτησης ηλεκτρισμού.

Οσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αυτή κορυφώθηκε στις 158.031 MWh την περασμένη Κυριακή (17/1), με το χαμηλό εβδομάδας να καταγράφεται τη Δευτέρα (11/1) στις 129.323 MWh και με τη συνολική ζήτηση όλης της εβδομάδας να φτάνει τις 1.023.085 MWh, πιο υψηλά κατά 10,81% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που ανήλθε στις 923.312 MWh. Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 7.090 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος για την προηγούμενη εβδομάδα στα 4.768 MW και 9.195 MW αντίστοιχα.

Τέλος, να τονιστεί πως πάνω από το 80% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσαν την προηγούμενη εβδομάδα τη μέση (περίπου 183 GWh) και χαμηλή τάση (περίπου 656 GWh), συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες, περί τις 157 GWh, αντιστοιχούσαν στην υψηλή τάση, δηλαδή στην ενεργοβόρα βιομηχανία.

 

 

Χρύσα Λιάγγου

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text