Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΕΒΕΠ: Απολύτως αναγκαία η δημιουργία διαλυτηρίου πλοίων στην Ελλάδα

ΕΒΕΠ: Απολύτως αναγκαία η δημιουργία διαλυτηρίου πλοίων στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΒΕΠ: Απολύτως αναγκαία η δημιουργία διαλυτηρίου πλοίων στην Ελλάδα

Την ευνοϊκή συγκυρία για την ανάπτυξη ενός διαλυτηρίου πλοίων στην Ελλάδα επισημαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανυπαρξία ενός διαλυτηρίου πλοίων στην Ελλάδα, με προδιαγραφές λειτουργίας σύμφωνες με τα πρότυπα και την σχετική νομοθεσία της Ε.Ε., συνιστά σοβαρή έλλειψη, τόσο για τις ναυτιλιακές μας υποδομές, όσο και γενικότερα για την οικονομία. «Σήμερα, που η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία εμφανίζει σημάδια αναγέννησης, με τα ναυπηγεία της Σύρου να κάνουν την έναρξη της νέας εποχής, ίσως είναι μία χρυσή ευκαιρία να εξεταστούν συνολικά και να αποτυπωθούν ελλείψεις σε όλο το εύρος της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην Ελλάδα. Γνωρίζοντας ότι, γενικά, οι ναυπηγοεπισκευαστικές και συναφείς δραστηριότητες είναι εντάσεως εργασίας είναι προφανές ότι το Επιμελητήριο θα ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης και διαλυτηρίου, καθώς υποστηρίζει, παντοιοτρόπως, την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και, συνάμα, του ανοίγματος νέων θέσεων εργασίας» επισημαίνει το Επιμελητήριο σε σχετική ανακοίνωσή του.

Το Επιμελητήριο θεωρεί ότι η παρούσα συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη επιχειρηματικών δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση, είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) που εγκαινιάζει μια νέα πρόσκληση για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) Γαλάζιας Οικονομίας, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνει το ΕΒΕΠ μία μονάδα διάλυσης στην ελληνική επικράτεια είναι απολύτως αναγκαία, καθώς μέσα από την δραστηριοποίηση αυτής, θα λειτουργήσει η κυκλική οικονομία, λόγω της μείωσης ή της υποκατάστασης των εισαγωγών scrap χάλυβα, θα υπάρξει άνοιγμα θέσεων εργασίας ενώ, επίσης, θα υποστηριχθεί και ο εγχώριος κλάδος της ναυπηγοεπισκευής με μεταχειρισμένο εξοπλισμό και όχι μόνο.

Αναφέρει ακόμη πως «το τελευταίο διάστημα, ελέω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, και στον τομέα της κρουαζιέρας, έχουμε γίνει μάρτυρες του ‘πάρτι’ που έχει στηθεί στα τουρκικά διαλυτήρια με τα κρουαζιερόπλοια και άλλα φορτηγά πλοία, να οδηγούνται προς διάλυση». Όπως επισημαίνει το ΕΒΕΠ η οικονομία της Τουρκίας ωφελείται τα μέγιστα από την «εφαρμογή» της φιλοσοφίας της κυκλικής οικονομίας δεδομένου ότι, πέραν των ποσοτήτων ναυπηγικού χάλυβος που προκύπτει, πολλά από τα καθαιρούμενα μηχανικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε άλλα πλοία, είτε υπό επισκευή, είτε σε φάση κατασκευής.

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης, επισήμανε πως «το ΕΒΕΠ θα υποστηρίξει μία τέτοια επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα και από την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. ώστε να μην χαθεί ένα ακόμη ‘όπλο’ για την ανάπτυξη της οικονομίας, την υποστήριξη της ναυτιλίας αλλά και της γενικότερης προσπάθειας ανοίγματος θέσεων εργασίας».

Όπως παρατήρησε ο κ. Κορκίδης, μια τέτοια δραστηριότητα θα διεύρυνε το cluster των ναυπηγοεπισκευαστικών και συναφών δραστηριοτήτων με οφέλη εξόφθαλμα προφανή. «Το ΕΒΕΠ, πρόσφατα, με επιστολή του στα συναρμόδια υπουργεία, υποστήριξε τη θέση ότι τα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να ναυπηγήσουν κάθε τύπο πλοίου δεδομένου ότι στις ελληνικές ναυπηγικές μονάδες υπάρχει ζέουσα τεχνογνωσία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί. Πόσω μάλλον μπορούν να “διαλύσουν”, αρκεί να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκών προδιαγραφών διαλυτήριο ανακύκλωσης πλοίων» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

 

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text