Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Ήταν η επίδοση του Dow Jones κατά την προεδρία Τραμπ, η καλύτερη όλων των εποχών;

Ήταν η επίδοση του Dow Jones κατά την προεδρία Τραμπ, η καλύτερη όλων των εποχών;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ήταν η επίδοση του Dow Jones κατά την προεδρία Τραμπ, η καλύτερη όλων των εποχών;

Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, στις ΗΠΑ, ο χρηματιστηριακός δείκτης είχε μία εξαιρετική επίδοση, καλύτερη από τις επιδόσεις άλλων προέδρων.

 

Η αλήθεια είναι ότι, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, η οικονομία πέτυχε θετικές επιδόσεις, ενώ η φορολογική πολιτική του (εδώ) ευνόησε τις επιχειρήσεις και τους πολύ πλούσιους. Είναι επίσης αλήθεια ότι, η προεδρία Τραμπ ξεκίνησε με την οικονομία σε φάση έντονης ανόδου και συνέπεσε με μία περίοδο σημαντικής μετεξέλιξης των τεχνολογικών επιχειρήσεων, που ακολούθησε τη φυσιολογική πορεία των τεχνολογικών εξελίξεων και της ενσωμάτωσής τους στην αγορά. Βεβαίως, τα όσα συμβαίνουν στην οικονομία, πάντα πιστώνονται ή και χρεώνονται στις κυβερνήσεις που υπάρχουν τότε. Από την άλλη πλευρά, η προεδρία Τραμπ, χρεώνεται ότι, οι κλάδοι που ο Τραμπ εκλέχθηκε για να προστατέψει -ως επί το πλείστον κλάδοι της “παλαιάς οικονομίας”- δεν πέτυχαν κάποια ουσιαστική οικονομική βελτίωση κατά τη διάρκεια της 4ετίας, ενώ η χρηματιστηριακή επίδοση των κλάδων αυτών είναι μάλλον απογοητευτική.

 

Ας δούμε όμως τους αριθμούς. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones αυξήθηκε από τις 19.827,25 μονάδες (κλείσιμο 20/1/2017), στις 30.930,52 μονάδες (κλείσιμο 19/1/2021), πετυχαίνοντας μία συνολική άνοδο +56,0%, ή +11,8% σε ετησιοποιημένη βάση.

 

Η επίδοση αυτή είναι πολύ καλή. Δεν είναι όμως η καλύτερη. Ο πρόεδρος Ομπάμα, που προηγήθηκε του κ. Τραμπ, είχε καλύτερη επίδοση, τόσο κατά την πρώτη θητεία του (+72%), όσο και σε όρους ετησιοποιημένης απόδοσης για τις δύο θητείες του: +12,0%. Όμως, την καλύτερη επίδοση -μακράν υψηλότερη απ’ όλους που ακολούθησαν- πέτυχε ο πρόεδρος Κλίντον, αφού, κατά την πρώτη θητεία του επιτεύχθηκε επίδοση 111%, ενώ για το σύνολο των 8 ετών της προεδρίας του υπήρξε επίδοση +226,6% ή +15,9% σε ετησιοποιημένη βάση.

 

Μπορούμε να δούμε την καμπύλη των επιδόσεων του κάθε προέδρου σε διάγραμμα. Το παρακάτω (διαδραστικό) διάγραμμα κατασκευάστηκε με τη μέθοδο της "κοινής βάσης", όπου κατά την πρώτη μέρα θητείας, ο δείκτης ισούται προς 100. Στον οριζόνται άξονα βρίσκονται οι μέρες της θητείας.

 

 

 

Υπολογίσαμε τις επιδόσεις του δείκτη Dow Jones, ανά πρόεδρο, για τη μακρά περίοδο από το 1900 έως και το 2021. Από την υπολογισμό αυτόν προκύπτει ότι, η μεγαλύτερη επίδοση επιτεύχθηκε κατά την προεδρία του Calvin Coolidge, που έφτασε στο +261,8%, σε διάστημα 5 ετών και 7 μηνών (από την 2/8/1923 έως την 2/3/1929 - ο Coolidge ανήλθε στην προεδρία μετά το θάνατο του προέδρου Harding). Η ετησιοποιημένη επίδοση αυτής της περιόδου είναι +25,9%. Βεβαίως, στη συνέχεια η αγορά κατέρρευσε (κρίση του 1929), έτσι ώστε η επίδοση κατά την προεδρία Hoover που ακολούθησε να είναι εντελώς καταθλιπτική: -82,85%.

Στο σύνολο αυτών των 120 ετών, η ετησιοποιημένη (ώστε να είναι συγκρίσιμες) επίδοση του Dow Jones, κατά την προεδρία Τραμπ, κατατάσσεται στην 4η θέση.

Από τον πίνακα αυτόν, παρατηρούμε επίσης πως, αντίθετα με ότι γενικά πιστεύουν οι περισσότεροι, κατά τη διάρκεια της θητείας των προέδρων που προέρχονται από το Δημοκρατικό κόμμα, η αγορά πετυχαίνει καλύτερες επιδόσεις.

Πιο συγκεκριμένα, από τους 20 προέδρους που κυβέρνησαν τις ΗΠΑ κατά την εξεταζόμενη περίοδο, οι 8 ήταν Δημοκρατικοί και οι 12 Ρεπουμπλικάνοι.

Οι 8 Δημοκρατικοί πρόεδροι, κυβέρνησαν συνολικά για 53,8 χρόνια. Κατά τη θητεία αυτών, σε 1 περίπτωση ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε και σε 7 αυξήθηκε. Η σωρευτική επίδοση του Dow Jones στα χρόνια αυτά ήταν 651,8% (βέβαια, πρόκειται για τον αριθμητικό μέσο όρο, διάσπαρτων περιόδων). Η μέση, ανά πρόεδρο, επίδοση του χρηματιστηριακού δείκτη στους Δημοκρατικούς, υπολογίζεται σε +81,5%.

Κατά τη διάρκεια των 63,4 ετών της διακυβέρνησης από τους 12 Ρεπουμπλικάνους προέδρους, σε 4 περιπτώσεις ο δείκτης υποχώρησε, ενώ αυξήθηκε σε 8. Η σωρευτική επίδοση του Dow Jones στα χρόνια των Ρεπουμπλικάνων προέδρων ήταν 557,4%. Η μέση, ανά πρόεδρο, επίδοση του χρηματιστηριακού δείκτη στους Ρεπουμπλικάνους, υπολογίζεται σε +46,4%.

 

Ο κ. Joe Biden, η θητεία του οποίου ξεκίνησε χθες, προέρχεται από το Δημοκρατικό κόμμα.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: