Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Bitcoin - Χρυσός: Σύγκριση μεταξύ των δύο, ως μορφές επένδυσης

Bitcoin - Χρυσός: Σύγκριση μεταξύ των δύο, ως μορφές επένδυσης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Bitcoin - Χρυσός: Σύγκριση μεταξύ των δύο, ως μορφές επένδυσης

Η τιμή του Bitcoin έχει μειωθεί σημαντικά από τα υψηλά επίπεδα των αρχών του μήνα, όταν πλησίασε στις 42.000 δολάρια, πραγματοποιώντας μία ισχυρή διόρθωση. Παρά την αυξημένη υιοθέτηση από θεσμικούς επενδυτές, το Bitcoin αντιμετώπισε πωλητές μετά τις αρνητικές δηλώσεις της νεοδιορισμένης Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen.

 

Όπως έκανε μια εβδομάδα νωρίτερα και η Christine Lagarde, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Janet Yellen εξέφρασε τις ανησυχίες της ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται κυρίως για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Μετά από αυτές τις δηλώσεις οι επενδυτές άρχισαν να φοβούνται για πιθανή αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου γύρω από τα κρυπτονομίσματα και έτσι ξεκίνησε η -δικαιολογημένη- πτώση του Bitcoin.

 

Το Bitcoin θεωρείται από πολλούς ως μια εναλλακτική ψηφιακή επένδυση. Όπως και με το χρυσό, που είναι μια φυσική εναλλακτική επένδυση, οι επενδυτές του Bitcoin εξετάζουν τα πιθανά οφέλη διαφοροποίησης που αποφέρει.

 

Ωστόσο, το Bitcoin δεν είναι μοιάζει σε τίποτα με το χρυσό. Και εδώ είναι οι λόγοι.

 

Γιατί το Bitcoin διαφέρει από το χρυσό;

Πριν προχωρήσουμε, αξίζει να σημειωθεί ότι η σύγκριση που πραγματοποιούμε αφορά τον ρόλο των δύο στοιχείων σε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Επομένως, συζητάμε το θέμα από επενδυτική άποψη.

 

Πρώτον, δεν υπάρχει προηγούμενο που να εγγυάται ότι το Bitcoin θα συνεχίσει να διατηρεί την αξία του μετά από κρίσεις, καθότι αποτελεί καινούργια μορφή επένδυσης. Ο χρυσός, από την άλλη πλευρά, έχει μακρά ιστορία στο να διατηρεί την αξία του.

 

Δεύτερον, το νομικό πλαίσιο στα κρυπτονομίσματα παραμένει ελλειπές. Εάν οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθήσουν να φορολογήσουν κατάλληλα τη βιομηχανία (π.χ., για να καλύψουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλείται από την “εξόρυξη” Bitcoin), πολλοί παραγωγοί Bitcoin θα χρεοκοπήσουν ακόμα και με την παραμικρή μείωση της τιμής του. Ο χρυσός, από την άλλη πλευρά, δεν έχει τέτοια θέματα, αφού τα θέματα της εξόρυξής του έχουν ήδη ρυθμιστεί.

 

Τρίτον, η μεταβλητότητα του Bitcoin είναι πολύ ακραία για να συγκριθεί με το χρυσό. Μέσα σε ένα μήνα, η τιμή του Bitcoin μειώθηκε κατά 25%, ενώ είναι συχνές οι περιπτώσεις όπου οι διακύμανσή του ξεπερνά το 10% ή ακόμη και το 15%, μέσα στην ημέρα. Για τους περισσότερους διαχειριστές επενδύσεων, μια τέτοια μεταβλητότητα, ενώ είναι επιθυμητή στην άνοδο, κατά την πτώση ασκεί τεράστιες πιέσεις. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι, ένα περιουσιακό στοιχείο, το έχουμε με όλα τα καλά αλλά και τα κακά που προέρχονται από αυτό.

 

Μια μέρα στην αρχή του έτους διαπραγμάτευσης, το Bitcoin έπεσε 26%. Τι άλλο να πει κανείς, καθώς ευνοεί μόνο όσους ψάχνουν ευκαιρίες γρήγορου πλουτισμού. Επίσης, ουδείς αποκλείει ότι, κάποια μέρα, η τιμή του Bitcoin μπορεί να μηδενιστεί. Ο χρυσός, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να πέσει στο μηδέν για τον απλό λόγο ότι έχει φυσικές ιδιότητες εκτός αυτών που ενδιαφέρουν τον επενδυτικό κόσμο (δηλαδή, βιομηχανική χρήση).

 

Με βάση όλα τα παραπάνω, το Bitcoin φαίνεται να βασίζεται στην πίστη. Πίστη από τους χρήστες του ότι θα υπάρχει πάντα κάποιος άλλος που θα το αγοράζει και επίσης πίστη στην τεχνολογία που το υποστηρίζει - το DLT - Τεχνολογία Κατανεμημένου Καθολικού (πληροφορίες εδώ).

 

Μέχρι αυτό να αλλάξει, η διείσδυση του Bitcoin ως κύρια μορφή επένδυσης θα εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

 

Μετάφραση και προσαρμογή από το πρωτότυπο άρθρο: (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text