Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ευρωζώνη: Νέα πτώση του σύνθετου PMI τον Ιανουάριο

Ευρωζώνη: Νέα πτώση του σύνθετου PMI τον Ιανουάριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωζώνη: Νέα πτώση του σύνθετου PMI τον Ιανουάριο

Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο καθώς οι περιορισμοί που έθεσε το lockdown για τον περιορισμό της πανδημίας έπληξαν σοβαρά τον τομέα υπηρεσιών.

Με τους τομείς φιλοξενίας και ψυχαγωγίας να είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν κλειστοί σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, η έρευνα αναδεικνύει μια απότομη συρρίκνωση στον τομέα υπηρεσιών, αλλά επίσης έδειξε ότι η μεταποίηση παραμένει ισχυρή, καθώς τα εργοστάσια συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Ο σύνθετος PMI της IHS Markit υποχώρησε περαιτέρω κάτω των 50 μονάδων, στις 47,5 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 49,1 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 47,6 μονάδες.

"Η διπλή ύφεση στην ευρωζώνη φαίνεται αναπόφευκτη καθώς οι πιο αυστηροί περιορισμοί επηρεάζουν περαιτέρω τις δραστηριότητες τον Ιανουάριο”, αναφέρει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

"Κάποια ενθάρρυνση προέρχεται από το ότι η ύφεση είναι λιγότερο σοβαρή σε σχέση με την άνοιξη του περασμένου έτους, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη σχετική ανθεκτικότητα της μεταποίησης, την αύξηση της ζήτησης για εξαγόμενα αγαθά και το γεγονός ότι τα μέτρα του lockdown είναι λιγότερο αυστηρά σε σχέση με το προηγούμενο έτος”, αναφέρει.

Ο PMI υπηρεσιών σημείωσε πτώση στις 45 μονάδες από τις 46,4 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων για πτώση στις 44,5 μονάδες.

Η εργοστασιακή δραστηριότητα παρέμεινε ισχυρή και ο μεταποιητικός ΡΜΙ διατηρήθηκε στις 54,7 μονάδες, αν και χαμηλότερα από τις 55,2 μονάδες του Δεκεμβρίου.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 54,5 μονάδες.

 

Δειτε το δελτίο τύπου αναλυτικά εδώ

 

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text