Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Τα περίεργα “μηνύματα” του δείκτη των ΚΜΟ-200 των μετοχών

Τα περίεργα “μηνύματα” του δείκτη των ΚΜΟ-200 των μετοχών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα περίεργα “μηνύματα” του δείκτη των ΚΜΟ-200 των μετοχών

Το 86,7%, τον μετοχών βρέθηκαν χθές πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών τους. Το ποσοστό αυτό, είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί, από τον Οκτώβριο του 2019, όπου ξεκινήσαμε να συλλέγουμε αυτά τα στοιχεία.
Πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα ιστορικά στοιχεία που είχαμε, εκφράσαμε την άποψη, ότι το ποσοστό του 80% είναι ένα σημείο, “προσοχής” που δύσκολα ξεπερνιέται και αν ξεπεραστεί, δύσκολα παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω από αυτό.

Στην προκειμένη περίπτωση, το ποσοστό που εμφανίζει ο ιδιότυπος αυτός δείκτης -το 86,7%- μοιάζει ωσάν ο Γενικός Δείκτης να βρίσκεται στις στις 830 μονάδες. Όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το ποσοστό των μετοχών πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών τους, βρίσκεται πάνω από το 80% , 17 συνεχόμενες μέρες και αυξάνεται συνεχώς, ενώ παράλληλα ο Γενικός Δείκτης, δίνει την μάχη του, για να παραμείνει γύρω από τις 800 μονάδες.

Όταν χρησιμοποιούμε έναν δείκτη, θα πρέπει να γνωρίζουμε και τα “κενά” ή αλλιώς “πονηρά” του σημεία, ώστε να μπορούμε να ερμηνεύσουμε ανά πάσα στιγμή την τιμή που προκύπτει. Αν το έτος, το οποίο εξετάζουμε δεν είναι ομαλό, όπως ήταν το 2020, οι ΚΜΟ διαμορφώνουν μια περίεργη συμπεριφορά.
Αν αναλογιστούμε, που βρισκόμασταν πριν από 200 ημέρες  (αφού για τον υπολογισμό του ΚΜΟ-200 χρησιμοποιούμε τις τιμές 200 ημερών), με βάση την χθεσινή ημερομηνία, ήμασταν περίπου στις αρχές του Μαρτίου και συγκεκριμένα στην 2/4/2020, όπου οι τιμές των μετοχών βρίσκονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 541,44 μονάδες.

Συνεπώς, η απάντηση στο γιατί το ποσοστό των μετοχών βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο και δεν συγχρονίζεται με την πορεία της αγοράς, είναι καθαρά η λειτουργία και ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται ο  ΚΜΟ 200 ημερών. Αυτήν την στιγμή, οι μικρές τιμές που βρίσκονται στην “ουρά” του δείκτη είναι πολύ χαμηλές, συνεπώς μικραίνουν την μέση τιμή των 200 ημερών σε σχέση με την τιμή της μετοχής σήμερα.

Και τελικά, τί γίνεται; Ακυρώνεται η σημασία του δείκτη; Όχι βέβαια! Όμως, το παράδειγμα αυτό μας δείχνει ότι πάντα θα πρέπει να “τεστάρουμε” την ένδειξη ενός δείκτη με τη λογική και κυρίως να καταλαβαίνουμε το μηχανισμό λειτουργίας του. Ο δείκτης του ποσοστού των μετοχών που διαπραγματεύονται πάνω από τον ΚΜΟ-200 ημερών τους, είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης που χρησιμοποιείται σε όλο το κόσμο! Πρέπει όμως να μπορούμε, ανά πάσα στιγμή, να τον ερμηνεύσουμε σωστά!

Συνεπώς, τα ποσοστά που διαμορφώνονται τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτικά της κίνησης της αγοράς, όσο δείχνουν. Όσο περνάει ο καιρός και οι μικρές τιμές φύγουν από την “ουρά” (δηλαδή, οι πίσω τιμές, αυτές που είναι κοντά στις μείον 200 συνεδριάσεις) και παράλληλα ο Γενικός Δείκτης, “ξεκολλήσει” από το επίπεδο το οποίο βρίσκεται, τόσο πιο έγκυρη θα είναι και η κίνηση του ΚΜΟ-200 για κάθε μετοχή.

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: