Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | ΕΣΑ: Λουκέτα για 1 στις 2 επιχειρήσεις αν γίνει νέο lockdown

ΕΣΑ: Λουκέτα για 1 στις 2 επιχειρήσεις αν γίνει νέο lockdown

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΣΑ: Λουκέτα για 1 στις 2 επιχειρήσεις αν γίνει νέο lockdown

Μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις χρειάζεται “κούρεμα” οφειλών για να επιβιώσει ενώ η ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι το “μάννα εξ ουρανού” για τη μία στις τέσσερις, σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι μία στις δύο επιχειρήσεις είναι στο φάσμα της χρεοκοπίας και ένα νέο lockdown θα είναι η απόλυτη καταστροφή.

Σε ερώτημα που τέθηκε στα στελέχη της αγοράς για να επιλέξουν ένα μέτρο που θεωρούν σημαντικότερο για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους, την επιλογή της ρύθμισης οφειλών έκανε το 49%. Ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής προτεραιοποίησε το 23% και μείωση των ενοικίων μέχρι το τέλος της πανδημίας έκρινε καταλυτική το 21%. Ένα 7% ανέφερε ότι χρειάζονται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου έχουν υπαχθεί ήδη στα υφιστάμενα προγράμματα προστασίας των πληττόμενων ΚΑΔ κι έχουν κάνει χρήση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου στο οποίο είχαν πρόσβαση. Καθολική σχεδόν, όπως είναι φυσικό, ήταν η συμμετοχή στο μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, από το οποίο απεντάχθηκαν οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματά τους.

Το 80% επανέφερε πάνω από το 50% των υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε αναστολή. Επίσης ένα μέτρο που φάνηκε να απαντά στις ανάγκες της αγοράς ανακουφίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, ήταν οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές.

Τα στοιχεία της έρευνας του ΕΣΑ σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 100 επιχειρήσεων - από όλους τους εμπορικούς κλάδους και κυρίως από την αγορά ένδυσης/υπόδησης (80% των συμμετεχόντων), με καταστήματα σε κεντρικές αλλά και περιφερειακές αγορές εντός και εκτός του Δήμου Αθηναίων - δείχνουν ότι οι 93 στις 100 επιχειρήσεις έκαναν χρήση του μέτρου. Παρ όλ αυτά, το 69% των επιχειρήσεων δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν δανειακές, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.

 

 

της Σοφίας Εμμανουήλ

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text