Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Πρώτες ανακοινώσεις για τις επιδόσεις του 2020: Δείγμα θετικό

Πρώτες ανακοινώσεις για τις επιδόσεις του 2020: Δείγμα θετικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρώτες ανακοινώσεις για τις επιδόσεις του 2020: Δείγμα θετικό

Παπουτσάνης και Ευρωπαϊκή Πίστη έδωσαν την Παρασκευή τις πρώτες ενδείξεις για το πού κινήθηκε η χρονιά σε επίπεδο τζίρου. Οι εταιρίες που εμφανίζουν καλές επιδόσεις είθισται να επισπεύδουν τις ανακοινώσεις τους και αυτή ίσως είναι μια καλή πρακτική προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερη ορατότητα σε μια αγορά που διψάει για φρέσκα νέα. Ειδικά αν πρόκειται και για εταιρίες που σε επίπεδο κεφαλαιοποιήσεων βρίσκονται από την μέση και κάτω του ταμπλό του ΧΑ, η επίσπευση αυτή μπορεί να τους δώσει τους πόντους εκείνους που θα τους βοηθήσει να «ψηλώσουν» χρηματιστηριακά.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη εμφάνισε το 2020 αύξηση των ασφαλίστρων της κατά 5,13% στα 223,3 εκατ. ευρώ από 212,4 εκατ. ευρώ το 2019. Με την εικόνα που η εταιρία έχει δώσει για το 9μηνο, η αναγωγή στο δωδεκάμηνο δείχνει ότι η καθαρή κερδοφορία μπορεί να προσεγγίσει τα 19 εκατ. ευρώ, με την επιφύλαξη ότι δεν θα δούμε αυξημένες απομειώσεις από τις αποθεματικές επενδυτικές τοποθετήσεις της. Στην εκτίμηση αυτή η εταιρία διαπραγματεύεται κοντά στις 7,1 φορές ενώ βρίσκεται στο 98% της αξίας της καθαρής της θέσης.

Το κυριότερο ωστόσο για τον μέτοχο είναι ότι η εταιρία με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει στο παρελθόν μπορεί να διανείμει περί τα 6,3 εκατ. ευρώ ως μέρισμα το οποίο θα είναι προσαυξημένο κατά 3,5% λόγω του αριθμού των ιδίων μετοχών που η εταιρία έχει στην κατοχή της και για τις οποίες έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ακυρώσει. Ο μέτοχος δηλαδή θα λάβει 24 λεπτά ανά μετοχή στις 5 Μαΐου, δηλαδή μια μερισματική απόδοση 4,8% στους επόμενους 4 μήνες. Η είσοδος της Interlife στην Κύρια Αγορά του ΧΑ αυτή την εβδομάδα και η το κυοφορούμενο deal της CVC με την Εθνική Ασφαλιστική θα δώσουν αφορμές για συγκριτικές αποτιμήσεις καθώς η κινητικότητα εντείνεται στον Ασφαλιστικό κλάδο μετά και την επιχειρηματική συμφωνία εξαγοράς της ΑΧΑ Ασφαλιστικής Ελλάδος από την Generali.

Για την Παπουτσάνης τα πρώτα στοιχεία που αφορούν τον τζίρο οδηγούν στην καλύτερη επίδοση της εταιρίας όλων των εποχών. Με εκτίμηση πωλήσεων άνω των 40,5 εκατ. ευρώ το 2020 η εταιρία οδεύει προς μια κερδοφορία κοντά στα 4,5 εκατ. ευρώ. Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης για βασικές κατηγορίες προϊόντων της εταιρίας οι οποίες αντιστάθμισαν και με το παραπάνω την μείωση που προέκυψε από τον κλάδο Εστίασης και Ξενοδοχείων. Πλέον οι εξαγωγές της εταιρίας αποτελούν το 49% του κύκλου εργασιών περιορίζοντας το ρίσκο των μεγάλων πελατών.

Επισημαίνεται ότι από πέρυσι η εταιρία έχει διανείμει συνολικές επιστροφές κεφαλαίου 5 λεπτών ανά μετοχή μπαίνοντας σε μια νέα εποχή ανταμοιβής των μετόχων. Η νέα σύμβαση της εταιρίας με ισχυρό γερμανικό όμιλο αναμένεται να ενισχύσει το τζίρο κατά 7 εκατ. ευρώ το 2021 περιορίζοντας την απώλεια εσόδων που ενδεχομένως να υπάρξει μετά την αναχαίτιση της πανδημίας. Πρόσφατα η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα μπει στην αγορά συνθετικού σαπουνιού αλλά και σε συσκευασίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας βρίσκεται στα 62 εκατ. ευρώ ωστόσο η εκτιμώμενη καθαρή κερδοφορία για το 2021 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 5,9 εκατ. ευρώ.

 

 

Μάνος Χατζηδάκης

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text