Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | DBRS: Γιατί είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης

DBRS: Γιατί είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
DBRS: Γιατί είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ευκαιρία να αντιμετωπίσει δομικές αδυναμίες, που κρατούν την ελληνική οικονομία πίσω εδώ και 20 χρόνια και την οδηγούν σε μία σημαντική απόκλιση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δίνει στη χώρα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως εξηγεί σε σημερινή ανάλυσή της η DBRS, οι δομικές αδυναμίες και τα χαμηλά επίπεδα δημόσιων επενδύσεων ευθύνονται για τη μεγάλη απόκλιση που βίωσε τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ενώ το κατά  κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στο 89% του κοινοτικού μέσου όρου το 2000, έκτοτε επιδεινώθηκε κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες. Παρόμοια ήταν και η πορεία της Ιταλίας, η οποία ωστόσο ξεκίνησε με κατά κεφαλήν εισόδημα στο 119% του κοινοτικού μέσου όρου το 2000, και το είδε να επιδεινώνεται κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα χρόνια.

dbrs-giati-einai-megali-eykairia-gia-tin-ellada-to-tameio-anakampsis0

 

«Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, το απογοητευτικό μονοπάτι των οικονομιών της Ν. Ευρώπης αντανακλά τις δομικές αδυναμίες που επιμένουν και τα χαμηλά επίπεδα δημόσιων επενδύσεων στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», σημειώνει ο οίκος. «Επιπλέον, η υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων έχει υπάρξει δύσκολη εν μέσω αδύναμης ανάπτυξης και περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου», προσθέτει.

Πραγματικά, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες μειώθηκαν από το 2009 και μετά σε όλη την Ευρώπη, αλλά ειδικά στις χώρες του Νότου. Τα στοιχεία της DBRS δείχνουν ότι οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου βυθίστηκαν κατά 29% στην Ε.Ε. από το 2009 έως το 2014, πριν να σταθεροποιηθούν και στη συνέχεια να ανακάμψουν μερικώς από το 2016 και μετά. Στις χώρες του Νότου, οι δημόσιες επενδύσεις μειώθηκαν σχεδόν στο μισό και παρέμειναν υποτονικές λόγω της δημοσιονομικής στενότητας και των γραφειοκρατικών εμποδίων. Η Ελλάδα εμφάνισε μέση αναλογία δημόσιων επενδύσεων/ΑΕΠ κοντά στο 5% από το 2000 έως το 2008 και τα επόμενα δέκα χρόνια, οι δημόσιες επενδύσεις έπεσαν στο 3,6% του ΑΕΠ.

dbrs-giati-einai-megali-eykairia-gia-tin-ellada-to-tameio-anakampsis1

 

«Αυτή η τάση στη Ν. Ευρώπη παραμένει μία ανησυχία, με δεδομένη τη σημασία των δημόσιων επενδύσεων για την αύξηση των δυνητικών ρυθμών ανάπτυξης», αναφέρει η DBRS, καθώς εξηγεί ότι από το 2011 έως το 2019 το δυνητικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες στην Ε.Ε. και κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρωζώνη, αλλά παρέμεινε στάσιμο στη Ν. Ευρώπη.

dbrs-giati-einai-megali-eykairia-gia-tin-ellada-to-tameio-anakampsis2

Στο πλαίσιο αυτό, η DBRS Morningstar επισημαίνει ότι τα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσαν να έχουν μία θετική επίδραση στη ζήτηση και στο δυνητικό ΑΕΠ των χωρών του Νότου, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.

Οι χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο είναι η Ελλάδα και η Πορτογαλία, με επιχορηγήσεις ίσες με το 9% και το 6% του ΑΕΠ αντίστοιχα. «Οι υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις ίσως να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί και/ή να διευκολυνθεί η βελτιωμένη οικονομική σύγκλιση», σημειώνουν οι αναλυτές της DBRS.

Την ίδια στιγμή, ο οίκος τονίζει την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, καθώς όπως επισημαίνει, οι χώρες του Νότου έχουν παρουσιάσει χαμηλή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στο παρελθόν. «Ένα ασταθές ρυθμιστικό περιβάλλον και/ή αδύναμος συντονισμός ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα του κράτους ίσως να επηρεάσει τη δυνατότητα να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη των επενδύσεων», σημειώνει η DBRS.

dbrs-giati-einai-megali-eykairia-gia-tin-ellada-to-tameio-anakampsis3

 

Πηγή: moneyreview.gr - Κ. Σαμ.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text