Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Τα σχέδια του ομίλου Φουρλή για την εκμετάλλευση ακινήτων

Τα σχέδια του ομίλου Φουρλή για την εκμετάλλευση ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα σχέδια του ομίλου Φουρλή για την εκμετάλλευση ακινήτων

Εν αναμονή της έγκρισης εισαγωγής της στο ΧΑ τελεί η εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων του ομίλου Φουρλή, η οποία συστήθηκε σχεδόν πριν 2 χρόνια, με χαρτοφυλάκιο που εν πολλοίς περιλαμβάνει τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα του εμπορικού ομίλου.

Η εταιρεία ενίσχυσε μέσα στο 2020 το αρχικό της χαρτοφυλάκιο προσθέτοντας το 50% ακινήτων σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης, που προσεχώς θα φιλοξενήσουν μεσαίου μεγέθους καταστήματα της αλυσίδας ΙΚΕΑ, την οποία ως γνωστόν αναπτύσσει ο μητρικός όμιλος Φουρλή σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία.

Ειδικότερα, έχει  αποκτήσει έμμεση συμμετοχή στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων ΜΑΝΤΕΝΚΟ ΑΕ ενώ, προχώρησε και στην απόκτηση νέας αντίστοιχης έμμεσης συμμετοχής 50% στην εταιρεία διαχείρισης ακινήτων POLIKENCO AE.

Ως εκ τούτου, σήμερα το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της νέας ΑΕΕΑΠ υπολογίζεται σε 190 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο προσφέρει σύμφωνα με πληροφορίες μεικτή λειτουργική απόδοση (yield) της τάξεως του 7,5%.

Ο βασικός σχεδιασμός του ομίλου- παρά τη διαταραχή της πανδημίας- παραμένει η αξιοποίηση εμπορικών ακινήτων, καθώς εκτιμάτε ότι τα big boxes (καταστήματα μεγάλου εμβαδού, οργανωμένα σε εμπορικούς πόλους) συνεχίζουν να συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση αλλά και να εμφανίζουν σημαντική απόδοση και εμπορεύσιμη αξία.

Σημειώνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ, πέρα από τις νέες προσθήκες προϋπήρχαν ακίνητα όπου στεγάζονται καταστήματα ΙΚΕΑ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βουλγαρία και Κύπρο, αλλά και το κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας του ομίλου στο Σχηματάρι, το οποίο επεκτάθηκε με συμπληρωματικούς χώρους της τάξης των 7.500 τ.μ., η  παλιά αποθήκη χονδρικής του ομίλου στα Οινόφυτα έκτασης 25.000 τ.μ., καθώς και ο εμπορικός πόλος στην οδό Πειραιώς (στου Ρέντη), ο οποίος είναι πλήρως μισθωμένος σε μεγάλες αλυσίδες όπως η Jumbo, η Leroy Merlin κ.α.

Ο όμιλος διαθέτει επίσης το 50% του εμπορικού κέντρου Sofia Ring Mall στα προάστια της βουλγαρικής πρωτεύουσας (το οποίο γειτνιάζει με το μεγάλο ΙΚΕΑ του ομίλου στη χώρα), το οποίο ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο της ομόσταβλης εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, αλλά αποτελεί σημαντικό επενδυτικό asset του ομίλου, το οποίο στο απώτερο μέλλον μπορεί να παράσχει σημαντική ρευστότητα.

Πέραν της ιδιοκτησιακής δραστηριότητας, ο όμιλος εξ αντικειμένου είναι σημαντικός μισθωτής ακινήτων, προκειμένου να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη των δικτύων του, γεγονός που τον καθιστά και πλήρως "ενήμερο" για τις εξελίξεις στην αγορά real estate στις χώρες δραστηριοποίησης.

Σήμερα, λειτουργούν συνολικά 9 καταστήματα ΙΚΕΑ, 6 από αυτά στην Ελλάδα (μετά από τα εγκαίνια του χθεσινού μίνι ΙΚΕΑ στον Πειραιά),  ένα στην Κύπρο, και δύο στη Βουλγαρία. Επίσης λειτουργούν 9 σημεία παραγγελιοληψίας (Pick-up-Point) προϊόντων ΙΚΕΑ. Έξι από αυτά στην Ελλάδα, δύο στην Βουλγαρία και ένα στην Κύπρο.

Στη λιανική αθλητικών ειδών ο όμιλος  αριθμεί σήμερα 139 καταστήματα με το δίκτυο καταστημάτων Intersport να αποτελείται από 53 καταστήματα στην Ελλάδα, 34 στη Ρουμανία, 20 στην Τουρκία, 9 στη Βουλγαρία και 6 στην Κύπρο. Αντιστοίχως λειτουργούν 14 καταστήματα The Athlete’s Foot στην Ελλάδα και 3 στην Τουρκία. 

 

 

Της Πέννυς Κούτρα

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text