Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | To «SOS» του Πρίνου, το σχέδιο «πράσινου» μετασχηματισμού και οι διεθνείς επιτυχίες της Energean

To «SOS» του Πρίνου, το σχέδιο «πράσινου» μετασχηματισμού και οι διεθνείς επιτυχίες της Energean

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
To «SOS» του Πρίνου, το σχέδιο «πράσινου» μετασχηματισμού και οι διεθνείς επιτυχίες της Energean

Με το «πέρασμα» της αξιοποίησης του Πρίνου στην Energean, η Ελλάδα μπήκε στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Η ενεργειακή αγορά αναθάρρησε, καθώς από τις ατέρμονες θεωρίες περί ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων στη χώρα μας, μια εταιρεία «περνούσε» στην πλήρη αξιοποίηση ενός ελληνικού κοιτάσματος.

Η Energean με αφετηρία τον Πρίνο μεγάλωσε τα εγχώρια αποθέματα υδρογονανθράκων (από 2 εκατ. βαρέλια το 2007 σε 114 εκατ. βαρέλια σε Πρίνο και Κατάκολο σήμερα, σε σύνολο περίπου 1 δισ. για τον όμιλο).

Πλέον είναι εισηγμένη σε δύο χρηματιστήρια σε αυτού του Λονδίνου και του Ισραήλ. Ήρθαν και άλλα projects, με την εισηγμένη να κρατά «ψηλά» την ελληνική σημαία στο εξωτερικό. Η ενεργειακή εταιρεία σήμερα διαθέτει ένα πλούσιο portfolio έργων σε Αίγυπτο, Ισραήλ, Μεγάλη Βρετανία, Κροατία, Ιταλία, Μάλτα και Μοντενέγκρο.

Παρά την έναρξη των δραστηριοτήτων της από τον Πρίνο, το κοίτασμα πλέον συσσωρεύει ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων και εκπέμπει «SOS», καθώς από τα συνολικά 48.000 βαρέλια/ημέρα που παράγει η εταιρεία, μόλις τα 1.800 αντιστοιχούν στον Πρίνο.

«Πρόκειται για μια δραστηριότητα που ζημιώνει την εταιρεία, με παραγόμενο  πετρέλαιο κακής ποιότητας, με απαίτηση για συνεχείς επενδύσεις που δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότες. Το συγκεκριμένο πετρέλαιο, περιέχει πολύ υδρόθειο , γεγονός που επιδεινώνει την όποια εμπορική αξιοποίησή του» εξηγούν πηγές της διοίκησης της εταιρείας στο Liberal Markets.

Το σχέδιο στήριξης και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών

H εταιρεία προκειμένου να διασφαλίσει την παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει βασική προϋπόθεση τη ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας του Πρίνου και την οικονομική ενίσχυσή του. Αν και φαίνεται πως ο εν λόγω σχεδιασμός έχει θετική αντιμετώπιση από τα αρμόδια υπουργεία, έχει «κολλήσει» στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, η οποία καθυστερεί να ανάψει το πράσινο φως.

Το σχέδιο διάσωσης προβλέπει οικονομική ένεση  της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ για τη διετία 2021-2022, που προορίζεται, μεταξύ άλλων, για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον, τη συνέχεια παρεμβάσεων σε υφιστάμενες γεωτρήσεις καθώς και διάνοιξη νέας οριζόντιας γεώτρησης για την άντληση του ταμιευτήρια «Λυδία», που βρίσκεται κάτω από το Βόρειο Πρίνο.

Παρά την αρνητική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί γύρω από τη συνέχιση της δραστηριότητας (σ.σ: η Energean έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια εδώ και ενάμιση χρόνο, για να συντηρεί στη ζωή τον Πρίνο και τις θέσεις εργασίας ενεργές) η διοίκηση της εισηγμένης επιμένει ελληνικά και έχει σχέδια που, πέραν της διασφάλισης της λειτουργίας του Πρίνου, θα τον καταστήσουν πιο «πράσινο» και λιγότερο εξαρτώμενο από τις μελλοντικές διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου.

Τα νέα projects…

«Η εταιρεία έχει επεξεργαστεί έναν ολιστικό και επιτεύξιμο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Πρίνου. Ο σχεδιασμός αυτός αφορά στην επανέναρξη του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον με την επανέναρξη της κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα, τη χρήση της τεχνικής εισπίεσης του παραγόμενου όξινου φυσικού αερίου στην παραγωγή, προκειμένου να αυξηθεί η αποληψιμότητα από το σημερινό 40% στα επίπεδα του 60% και επενδύσεις σε μετατροπές που θα επιτρέψουν την επανεισπίεση διοξειδίου του άνθρακα ενισχύοντας την παραγωγή» αναφέρουν πηγές της διοίκησης της εισηγμένης.

Παράλληλα η εταιρεία εξετάζει σχέδιο για τη  διακράτηση και αποθήκευση των ρύπων από  τον Πρίνο αλλά και άλλες βιομηχανίες της χώρας (Carbon Capture and Storage), ενώ ενισχυτικά για τον Πρίνο θα λειτουργούσε και η δημιουργία της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου, ο διαγωνισμός για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και προφανώς θα απαιτήσει χρόνο.

Ήδη η εταιρεία έχει έρθει σε συμφωνία με τη ΔΕΗ προκειμένου όλη  η ενέργεια που χρησιμοποιείται για τον Πρίνο να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Αυτή  η συμφωνία αποτρέπει την έκλυση 25.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο, είναι σημαντικό νούμερο» συμπληρώνουν πηγές της εταιρείας.

Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό

Φεύγοντας από την ελληνική πραγματικότητα, η εταιρεία έχει σε εξέλιξη την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Καρίς σε μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία είναι σχεδόν κατά 90% ολοκληρωμένη.

Ωστόσο ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει ορισμένα εμπόδια για την ολοκλήρωση των projects, καθώς παρατηρούνται δυσκολίες στην απασχόληση του απαιτούμενου εργατικού δυναμικού που απασχολείται στα ναυπηγεία της Σιγκαπούρης όπου κατασκευάζεται το FPSO “Energean Power”,το οποίο θα αναπτύξει τα ισραηλινά κοιτάσματα.

Πρόσφατα, δε, ανακοίνωσε τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για τα κοιτάσματα Βόρειο Καρίς στο Ισραήλ και ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο. Πρόκειται για νέες επενδύσεις 400 εκατ. δολαρίων των οποίων η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη καθώς πρόκειται για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

 

 

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text