Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πλατφόρμα ψηφιακής διαχείρισης κεφαλαίων με ελληνικό DNA

Πλατφόρμα ψηφιακής διαχείρισης κεφαλαίων με ελληνικό DNA

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πλατφόρμα ψηφιακής διαχείρισης κεφαλαίων με ελληνικό DNA

Τρόπους να συμμετάσχουν στις τοποθετήσεις που κάνουν μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια του κόσμου αναζητούν «μικροεπενδυτές» οι οποίοι δεν έχουν την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια για να χτυπήσουν μόνοι τους την πόρτα του KKR, του CVC Capital ή του Carlyle Group. Υπολογίζεται ότι 4-5 εκατ. Ευρωπαίοι θα ήθελαν να δώσουν τα κεφάλαιά τους για διαχείριση σε αυτούς τους κολοσσούς, που εστιάζουν σε μεγάλα πορτοφόλια θεσμικών επενδυτών.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πολλά private equity και επενδυτικοί όμιλοι, όπως η Blackstone, έχουν εκφράσει τη διάθεση ένα μέρος των κεφαλαίων που διαχειρίζονται να προέρχεται και από μη θεσμικούς επενδυτές, εκτιμώντας ότι μακρoπρόθεσμα μπορούν να αντλήσουν τα ποσά που αντλούν από συνταξιοδοτικά ταμεία ή άλλους θεσμικούς επενδυτές. Η Blackstone, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, εκτιμά πως επενδυτές με περιουσιακά στοιχεία ύψους από 1 έως 5 εκατ. δολ., η κατηγορία που την ενδιαφέρει δηλαδή, αντιπροσωπεύουν το 44% της παγκόσμιας αγοράς ιδιωτών επενδυτών, με σύνολο περιουσιακών στοιχείων 30 τρισ. δολάρια.

Συνδετικό κρίκο μεταξύ των μεγάλων private equity και των ιδιωτών επενδυτών (στελέχη επιχειρήσεων, τράπεζες, family offices) αποτελεί η πλατφόρμα που έχει αναπτύξει ο Αλέξανδρος Αργυρός, η οποία έχει φθάσει, στα 4,5 χρόνια λειτουργίας της, να διαχειρίζεται κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ για πάνω από 1.000 πελάτες της. Η Moonfare ιδρύθηκε το 2016 στο Βερολίνο, από τον ίδιο, τον τωρινό διευθύνοντα σύμβουλο Steffen Pauls και τον Heinrich Liechtenstein, και λειτουργεί ως ένα marketplace που δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες επενδυτές να έρθουν σε επαφή με μεγάλα private equity στα οποία δύνανται να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους. «Δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα που επιτρέπει σε ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν σε μερικά από τα καλύτερα private equity παγκοσμίως», επισημαίνει ο κ. Αργυρός.

Η Moonfare λειτουργεί δηλαδή σαν ψηφιακός διαχειριστής κεφαλαίων (asset manager) του εκάστοτε επενδυτή, λαμβάνοντας προμήθεια 1% από την εγγραφή του ενδιαφερόμενου επενδυτή στην πλατφόρμα (set up fee) αλλά και 0,5% ετησίως από τη διαδικασία διαχείρισης της επένδυσής του εντός της πλατφόρμας (management fee). «Η εταιρεία συνεργάζεται με ορισμένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα private equity παγκοσμίως», αναφέρει ο κ. Αργυρός, εξηγώντας ότι η πλατφόρμα της Moonfare παρέχει την επιλογή στους επενδυτές να διοχετεύσουν τα κεφάλαιά τους σε συνολικά 20 «παίκτες» της αγοράς.

Ανάμεσα σε αυτούς είναι το private equity Permira, που διαχειρίζεται περίπου 44 δισ. ευρώ, το αμερικανικό KKR (220 δισ. δολ.), το CVC Capital που είναι γνωστό για τις επενδύσεις του σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες (Skroutz, Vivartia), το Founders Fund του συνιδρυτή της PayPal, Πίτερ Τιλ, το Carlyle Group με κεφάλαια υπό διαχείριση που αγγίζουν τα 230 δισ. δολ. κ.ά. «Το μικρότερο ποσό επένδυσης που μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος μέσω της πλατφόρμας σε ένα portofolio funds είναι 50.000 ευρώ, ενώ συνήθως τα επενδυτικά κεφάλαια ζητούν από τους ιδιώτες επενδυτές να μπορούν να επενδύσουν το λιγότερο 10 εκατ. για να τους ανοίξουν την πόρτα», εξηγεί ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία εγγραφής αλλά και επένδυσης μέσω της Moonfare διαρκεί το πολύ 15 λεπτά, ενώ η ομάδα της εταιρείας προχωρεί στους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να κατανοήσει την εξοικείωση του πελάτη με τον χώρο των επενδύσεων. «Η εταιρεία ακολουθεί αυστηρούς κανόνες ως προς το ποιος πρέπει να επενδύσει μέσω της πλατφόρμας και ζητάει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, όπως το proof of funds, για να επιβεβαιώσει ότι τα κεφάλαια προς επένδυση είναι όντως διαθέσιμα. Μεγάλες τράπεζες της αγοράς δίνουν μεν τη δυνατότητα σε πλούσιους επενδυτές να επενδύσουν σε μεγάλα private equity, ωστόσο οι επιλογές που έχουν οι πελάτες είναι λιγότερες, ενώ η διαδικασία εγγραφής τους έχει κόστος και είναι χρονοβόρα».

Η Moonfare μετράει ήδη 90 άτομα προσωπικό, ενώ την ομάδα στελέχωσαν από την ίδρυσή της ο Δημήτρης Μαγιάκος, γενικός διευθυντής πωλήσεων, και ο Αντώνης Κοτζιάς, αναλυτής επενδύσεων. Παρά το αρχικό «μούδιασμα» που προκάλεσε στην επενδυτική κοινότητα ο κορωνοϊός κατά τους πρώτους μήνες του 2020, η εταιρεία κατάφερε να διπλασιάσει τα έσοδά της την προηγούμενη χρονιά. Μέχρι στιγμής έχει αντλήσει 28 εκατ. ευρώ, όχι από επενδυτικά κεφάλαια αλλά μόνον από ιδιώτες επενδυτές, ενώ κύκλοι της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να «σηκώσει» επιπλέον κεφάλαια στο μέλλον. Περίπου 120 ιδιώτες επενδυτές, που αποτελούν στελέχη private equity, νεοφυών επιχειρήσεων, τραπεζών κ.λπ., συμμετείχαν στον προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκε το 2019, επενδύοντας ο καθένας μεταξύ 100.000 και 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.

 

 

Δέσποινα Κόντη

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text