Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Δυναμική ανάπτυξη έως και 7,6% για την ελληνική οικονομία το 2022

Δυναμική ανάπτυξη έως και 7,6% για την ελληνική οικονομία το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δυναμική ανάπτυξη έως και 7,6% για την ελληνική οικονομία το 2022

(Πηγή: kathimerini.gr)

 

Η «έκρηξη» των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας άνω του 5% και έως 7,6%, που προβλέπουν οικονομολόγοι και αναλυτές για το 2022, βασίζεται σε έναν καθοριστικό παράγοντα και αυτός δεν είναι άλλος από τη σωστή διανομή των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, πως το Ταμείο θεωρείται το «μεγάλο στοίχημα» για την Ελλάδα, το οποίο μπορεί να «ξεκλειδώσει» τις επενδύσεις αλλά και τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, φέρνοντάς την κοντά στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα». Αυτό επισημαίνει σε νέα έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης DBRS, ενώ η Fitch όπως και οι υπόλοιποι οίκοι επισημαίνουν πως οι πόροι της Ε.Ε έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν την «αλλαγή του παιχνιδιού« για την Ελλάδα.

Επιχορηγήσεις

Κατά την DBRS, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί για τις χώρες του Νότου, καθώς οι οικονομίες τους έχουν υποαποδώσει σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με την Ελλάδα και την Πορτογαλία να αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο, με τις επιχορηγήσεις να κινούνται στο 9% και το 6% του ΑΕΠ αντιστοίχως.

Oι αποφάσεις των κυβερνήσεων σχετικά με τον τρόπο κατανομής τους, η ποιότητα των νέων έργων και η ικανότητα εφαρμογής θα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την αποτελεσματικότητα αυτών των πόρων στην επιτάχυνση της ανάκαμψης και την ενίσχυση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης. Νέα και «καλά» έργα δεν θα αυξήσουν μόνο τη ζήτηση αλλά και την πιθανή παραγωγή.

Η DBRS σημειώνει πως η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες του Νότου αντιμετώπισαν την τελευταία 20ετία σημαντικές δομικές αδυναμίες και χαμηλά επίπεδα δημόσιων επενδύσεων. Το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στο 89% του μέσου όρου της Ε.Ε. το 2000, ωστόσο η θέση της χώρας έχει επιδεινωθεί κατά 22% από τότε. Επίσης, το μέσο επίπεδο των δημόσιων επενδύσεων προς ΑΕΠ στην Ελλάδα κινήθηκε στο 5% το 2000-2008 και στα επόμενα 10 έτη υποχώρησε στο 3,6%. Αυτή η τάση παραμένει ανησυχητική, τονίζει ο οίκος.

Η DBRS θεωρεί ότι υπάρχει πλέον σημαντική ευρωπαϊκή πολιτική στήριξη για δημόσιες επενδύσεις και οι πόροι της Ε.Ε. θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο στη ζήτηση και στο δυνητικό ΑΕΠ των χωρών του Νότου χωρίς να επηρεάσουν αρνητικά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα. Αξίζει να σημειώσουμε πως η Fitch, η οποία διατήρησε σταθερή τη βαθμολογία της Ελλάδας στο ΒΒ (σταθερές προοπτικές), σημείωσε ότι αναμένει ισχυρή οικονομική ανάκαμψη την επόμενη διετία, εάν απορροφηθούν εμπροσθοβαρώς οι διαθέσιμοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Ειδικότερα ανέφερε πως η καλύτερη εικόνα που αναμένεται φέτος στην οικονομία και η ώθηση από το Ταμείο –την οποία και τοποθετεί στους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της Ελλάδας– θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 7,6% το 2022 (από 3% το 2021), αν και στη συνέχεια, μεσοπρόθεσμα, αναμένει πως θα επιβραδυνθεί στο 1%, καθώς το κενό παραγωγής θα κλείνει και τα οφέλη από τους πόρους της Ε.Ε. θα εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου. Μηνύματα για βελτίωση των προοπτικών Ελλάδας χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν στείλει και οι άλλοι δύο οίκοι. Ο Μάρκο Μρσνικ, επικεφαλής αναλυτής της S&P για την Ελλάδα, τόνισε πρόσφατα πως «εάν χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά, οι πόροι θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαρθρωτική αλλαγή στην οικονομία και να συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης».

Μεταρρυθμίσεις

Οι φιλικές προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν τα μακροοικονομικά αποτελέσματα, ειδικά μέσω της αύξησης των επενδύσεων, καθώς και την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους. Τα κεφάλαια του Ταμείου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για αυτές τις μεταρρυθμίσεις, κατά τον Μρσνικ.

H Moody’s από την πλευρά της έχει σημειώσει πως καθώς η Ελλάδα είναι μεταξύ των «νικητών» των πόρων του Ταμείου, η σωστή χρήση τους και η αναπτυξιακή δυναμική που θα δοθεί μέσω της αύξησης των επενδύσεων, θα περιορίσουν τις πληγές της πανδημίας και μπορούν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της αξιολόγησής της.

 

 

Ελευθερία Κούρταλη

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text