Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Στο 0,9% η πρώτη εκτίμηση για το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου

Στο 0,9% η πρώτη εκτίμηση για το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο 0,9% η πρώτη εκτίμηση για το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου

Ξεπερνούν τα 22 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο, σύμφωνα με το Reuters, με το guidance να διαμορφώνεται τώρα κατά 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το αρχικό, στην περιοχή των 105 μονάδων βάσης επί των mid swaps. Οι εκτιμήσεις της αγοράς υπολογίζουν το επιτόκιο της έκδοσης γύρω στο 0,9%.

Υπενθυμίζεται ότι την έκδοση του τίτλου λήξης 18 Ιουνίου 2031 έχουν αναλάβει οι Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank. Η τελευταία φορά που η Αθήνα βγήκες στις αγορές με 10ετή έκδοση ήταν το Σεπτέμβριο του 2020.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς στη δευτερογενή αγορά υποχωρεί στο 0,671%.

Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των φετινών δανειακών αναγκών από τις διεθνείς αγορές, ώστε μην αναγκαστεί να αντλήσει ρευστότητα μεγαλύτερη των 6 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» ασφάλειας.

Με τη θετική εικόνα στις αγορές και με δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη έχουν στείλει μήνυμα για «άνευ ορίων στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», οι συνθήκες κρίνονται ευνοϊκές, ώστε το ποσό που θα αντλήσει φέτος η Ελλάδα μέσω ομολόγων να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.

Πέραν της Ελλάδας, στις αγορές βγαίνει σήμερα με 10ετές ομόλογο και η Αυστρία, ενώ η Σλοβενία πουλά ένα νέο 60ετή τίτλο. Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ένας «γεμάτος» μήνας, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέτουν σε εφαρμογή τα προγράμματα δανεισμού τους για τη χρονιά. Ήδη, από τις αρχές του μήνα, στις αγορές έχουν βγει η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, συναντώντας σε γενικές γραμμές ζήτηση-ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικά η ελληνική έκδοση πραγματοποιείται με φόντο τα θετικά σχόλια των αναλυτών για τα κρατικά ομόλογα της χώρας. Η JP Morgan δήλωνε στις 11 του μήνα αγοράστρια στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς περιμένει αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους οίκους μέσα στο 2021, που θα οδηγήσουν στην έξοδο από το junk μέσα στο 2022.

Επιστροφή στην επενδυτική κατηγορία μέσα στο 2022 περιμένει και η DCS Delphic Strategies, προβλέποντας μάλιστα ότι η πρώτη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας για τη χρονιά θα γίνει στις 19 Μαρτίου, από την DBRS.

Τα reviews της χρονιάς ξεκίνησαν ήδη με τη Fitch, η οποία δεν έκανε την έκπληξη με κάποια θετική αναθεώρηση των προοπτικών της αξιολόγησης, αλλά προτίμησε να επαναλάβει το BB, όπως αναμενόταν. Ο οίκος, πάντως, προέβλεψε την εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας το 2022, με ρυθμούς ανάπτυξης που θα φτάσουν στο 7,6%.

«Με δεδομένη την πρόσφατη όρεξη για ομόλογα, την οποία είδαμε και με τη χθεσινή προσφορά των ομολόγων EU SURE η οποία κατέγραψε ισχυρή επενδυτική ζήτηση, περιμένουμε να υπάρξει και πάλι δυναμικό ενδιαφέρον και για τα ομόλογα που πωλούνται σήμερα», σημειώνει σύμφωνα με το Reuters ο Piet Haines Christiansen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank.

 

 

Πηγή:moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text