Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Εκτός Ελλάκτωρ η διοίκηση Καλλιτσάντση με ποσοστό 61% στην ψηφοφορία

Εκτός Ελλάκτωρ η διοίκηση Καλλιτσάντση με ποσοστό 61% στην ψηφοφορία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκτός Ελλάκτωρ η διοίκηση Καλλιτσάντση με ποσοστό 61% στην ψηφοφορία

Γυρίζει σελίδα η Ελλάκτωρ, καθώς με μεγάλη πλειοψηφία, 61%, οι μέτοχοι ενέκριναν πριν από λίγο την αποπομπή της διοίκησης Καλλιτσάντση που ζητούσε η ολλανδική Reggeborgh, ενώ προηγήθηκε το συντριπτικό αποτέλεσμα των δύο πρώτων ψηφοφοριών των μετόχων της Ελλάκτωρ, όπου με ποσοστό 89,6% καταψήφισαν την προτεινόμενη από τη διοίκηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση της Reggeborgh, την οποία υπερψήφισε και η πλευρά των εφοπλιστών.

Τώρα αναμένεται η ψηφοφορία επί του τέταρτου και εξαιρετικά κρίσιμου θέματος, που αφορά την πρόταση της Reggeborgh για την τοποθέτηση νέων προσώπων στο διοικητικό συμβούλιο.

Με αναφορά στα επιχειρήματα της Reggeborgh όπως είχαν παρουσιαστεί στην έκθεση Νοεμβρίου, ο Αν. Καλιτσάντσης επεδίωξε να αποδυναμώσει την πρόταση της Ολλανδικής πλευράς για ανάκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και διερωτήθηκε πως η εταιρεία ούσα μέτοχος της Ελλάκτωρ τους τελευταίους τέσσερις μήνες δεν έχει καταφέρει να αξιολογήσει ακόμα τις ανάγκες του ομίλου και πώς σκοπεύει να συμπληρώσει τη χρηματοδότηση του ομίλου μετά την καταψήφιση του ΑΜΚ. Επίσης, εξέφρασε την απορία γιατί δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά» της αναφορικά με τα στελέχη που προτείνει, τονίζοντας ότι ενδεχομένως να είναι τα ίδια με τα οποία μιλάει και η πλευρά Καλιτσάντση. Ακόμα, υπογράμμισε ότι η ολλανδική εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει ακόμα το business plan για τον Ελλάκτωρ ρωτώντας αν αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάτι που κρύβει από τους μετόχους.

Ο κ. Καλλιντσάντσης τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα του ομίλου είναι που κάνουν την Reggeborgh να θέλει να αποκτήσει ηγετική θέση στην Ελλάκτωρ υπογραμμίζοντας ότι η αξία του ομίλου δεν αντικατοπτρίζεται στην πορεία της μετοχής της, ενώ στο σημείο αυτό άφησε και αιχμές για συντονισμένη προσπάθεια από μερίδα του Τύπου να πλήξει την μετοχή του ομίλου.

Τέλος, ο κ. Καλλιτσάντσης έθεσε το ερώτημα αν πλευρά των Ολλανδών με τις τελευταίες κινήσεις της θέλει να προσπαθήσει να ελέγξει τον όμιλο με το μικρότερο δυνατό κόστος για να καταλήξει ότι το σχέδιο της Reggeborgh χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και έλλειψη τεκμηριωμένων θέσεων που προκαλούν ανησυχία.

Να καταψηφιστεί η πρόταση της Reggeborgh για απομάκρυνση του σημερινού ΔΣ επανέλαβε ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών και αντιπρόσωπος Reggeborgh Invest ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εκλογή νέου και ώστε τελικά να επιστρέψει ο όμιλος στο δρόμο που του αξίζει. Κατά τον κ. Σωτηρόπουλο, η καταψήφιση της πρότασης Καλλιτσάντση σε ποσοστό 88,4% νωρίτερα κάνει ξεκάθαρη τη στάση των μετόχων για απόρριψη της σημερινής διοίκησης.

Όπως είπε, απέφυγε να αντιπαρατεθεί περαιτέρω με τον κ. Καλλιτσάντση αποδίδοντας σεβασμό στον ηττημένο ενώ τόνισε ότι ανέμενε μία αντίστοιχη στάση από εκείνον και όχι την επιθετική τοποθέτηση του. Ο κ. Σωτηρόπουλος διερωτήθηκε με ποια ιδιότητα ο κ. Καλλιτσάντσης τοποθετήθηκε μετά την συντριπτική του ήττα νωρίτερα σήμερα και ενώ δε φαίνεται να είναι μέτοχος του ομίλου. Επίσης χαρακτήρισε ως «θέατρο του παραλόγου» το γεγονός ότι η Invesco ψήφισε σύμφωνα με την εισήγηση της Reggeborgh ενώ νωρίτερα είχε καταθέσει αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα.

Επίσης ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε ότι τα επιχειρήματα του κ. Καλλιτσάντση για θετική πορεία των οικονομικών του ομίλου και την καλή εικόνα εταιρικής διακυβέρνησης καταρρέουν από τα νέα για κατάσχεση στην Ακτωρ καθώς και από τις δημόσιες κατηγορίες που έκανε ο αδερφός του κ. Καλλιτσάντση αναφορικά με παραβιάσεις εταιρικής διακυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης έκανε εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης του ομίλου καθώς και στην κατάσταση που αναγκάστηκε να διαχειριστεί από την ανάληψη των καθηκόντων της. Όπως είπε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 50,4 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ένα από τα πρώτα θέματα της σημερινής συνέλευσης, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του ομίλου και θα ενισχύσει το κομμάτι των κατασκευών και θα δώσει ένα «ικανό μαξιλάρι ασφαλείας» στον όμιλο.

Ο κ. Καλλιτσάντσης υπεραμύνθηκε των επιλογών της διοίκησης τα τελευταία 2,5 χρόνια αφήνοντας αιχμές πως το γεγονός ότι ο όμιλος έχει θετικά αποτελέσματα – όπως για παράδειγμα η πρόσφατη αξιολόγηση του ΙSS στη λίστα της οποίας η Ελλάκτωρ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις χαρακτηριζόμενη ως επιλογή χαμηλού ρίσκου με καλές επιδόσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καλλιτσάντσης άφησε αιχμές προς την Reggeborgh και την Invesco λέγοντας πως έχουν αντιληφθεί τη νέα εικόνα αυτή του ομίλου και αυτός είναι ο λόγος που θέλουν κυρίαρχη θέση, τονίζοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίες οι κινήσεις τους. Αναφερόμενος στην ψήφιση για την ΑΜΚ, υπογράμμισε ότι αυτές οι δύο εταιρείες είναι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών και αντιπρόσωπος Reggeborgh Invest, έκανε αναφορά στις διαδικασίες για τα ασφαλιστικά μέτρα μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν υπάρχει συγκέντρωση ή όχι στην περίπτωση που αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας το συμβούλιο που προτείνεται από την ολλανδική Reggeborgh, λέγοντας πως η πλευρά της Invesco υιοθέτησε τις «αβάσιμες αιτιάσεις» της πλευράς της διοίκησης της Ελλάκτωρ και αποσύρθηκε από τη διαδικασία γνωρίζοντας πως δεν έχει το απαραίτητο νομικό έρεισμα. Επίσης έκανε αναφορά και σε καταγγελία και σε επίπεδο ΕΕ στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού από μικρομέτοχο της Ελλάκτωρ με αίτημα επίσης ασφαλιστικών μέτρων που όπως είπε απορρίφθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Εκφράζοντας τη θέση της Reggeborgh, ο κ. Σωτηρόπουλος ζήτησε να απορριφθεί η πρόταση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναφέροντας πως η εταιρεία δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο ΔΣ της Ελλάκτωρ που όπως σημείωσε «σπαράσσεται» ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αποχωρήσεις και δημόσιες αιχμές. Επίσης ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε πώς το γεγονός ότι η πρόταση για την ΑΜΚ ήρθε αφού είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της Reggeborgh για αλλαγή ηγεσίας της Ελλακτωρ αφήνει αιχμές για τις προθέσεις του ΔΣ. Στο πλαίσιο των παραπάνω ανέφερε ότι η πλευρά των Ολλανδών ζητάει από όλους τους μετόχους να καταψηφίσουν την πρόταση αυτή.

Σημειώνεται πως η Invesco, εταιρεία συμφερόντων των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελλάκτωρ, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας να αναβληθεί η ΓΣ, μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν υπάρχει συγκέντρωση ή όχι στην περίπτωση που αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας το συμβούλιο που προτείνεται από την ολλανδική Reggeborgh.

Στο μεταξύ, η διοίκηση της Ελλάκτωρ, με ξεχωριστή της ανακοίνωση, τονίζει πως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι αναγκαία, ως εκ τούτου θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αναβολή στη λήψη της σχετικής απόφασης.

Ειδικότερα, αναφέρει στην ανακοίνωσή της, «το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ είχε συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 7.1.2021, με θέμα την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Όπως είναι γνωστό, η ως άνω Γενική Συνέλευση αναβλήθηκε για τις 27.1.2021.

Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι αναγκαία, ως εκ τούτου θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αναβολή στη λήψη της σχετικής απόφασης».

Οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ καλούνται για δεύτερη φορά μέσα σε δυόμισι χρόνια να αποφασίσουν για νέα διοίκηση. Στην αγορά κατασκευών τονίζουν πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για τον ισχυρό όμιλο καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός σε όλα τα μέτωπα, από τις παραχωρήσεις μέχρι την ενέργεια. Για παράδειγμα, στα τέλη Μαρτίου έχει μετατεθεί η προθεσμία κατάθεσης προσφοράς για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ ισχυρές κόντρες αναμένονται για τις νέες άδειες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

 

Πηγή: businessaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text