Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Καμπανάκι Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες

Καμπανάκι Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καμπανάκι Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες

(Πηγή: moneyreview.gr)

 

Η προβλεπόμενη αύξηση των κόκκινων δανείων θα υπονομεύσει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους, προειδοποιεί ο Moody’s.

Σε σημερινό σημείωμά του ο οίκος υπενθυμίζει την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθούν κατά 8 έως 10 δισ. ευρώ το 2021, καθώς θα λήξουν τα μορατόρια και άλλα μέτρα στήριξης.

«Τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα θέσουν πρόσθετη πίεση στα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να περιορίσουν το μεγάλο απόθεμα τέτοιων εκθέσεων, που ήταν στα 58,7 δισ. ή 35,8% του συνόλου των δανείων στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 3%» αναφέρει ο αμερικανικός οίκος.

Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι το «κύμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πλήξει και τις τέσσερις τράπεζες, που αξιολογούμε, των οποίων τα χαρτοφυλάκια δανείων σε μορατόρια κυμαίνονται από 3,5 έως 5,5 δισ. ευρώ».

Το πρόβλημα ποιότητας ενεργητικού, ωστόσο, όπως αναφέρει θα είναι οξύτερο για την Πειραιώς ((Caa2 stable, caa2), από ό,τι για τη Eurobank. Επιπτώσεις θα έχουν επίσης τα νέα κόκκινα δάνεια για Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Και οι δύο περιμένουν να ολοκληρώσουν σημαντικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους και να μειώσουν τέτοιου είδους έκθεση στα 8,9 δισ. και 4,3 δισ. αντίστοιχα.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το 60% των δανείων σε μορατόριουμ είναι επιχειρηματικά και το 40% προς νοικοκυριά.

Σε επίπεδο κλάδων τη μερίδα του λέοντος έχουν ξενοδοχεία και τουρισμός (33%) που δέχθηκαν και το ισχυρότερο πλήγμα από την πανδημία. To 17% των δανείων σε μορατόριουμ καλύπτει το εμπόριο, ενώ ακολουθούν οι μεταφορές (12%) και η μεταποίηση (12%).

kampanaki-moody-s-gia-tis-ellinikes-trapezes0

Μιλώντας στο «MR» ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, υπογραμμίζει ότι στρατηγικός στόχος παραμένει η πλήρης εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και η οριστική εξάλειψη των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, φαίνεται ότι στον «Ηρακλή ΙΙ» σκοπεύουν να εντάξουν  τιτλοποιήσεις ανάλογου ύψους με τον Ηρακλή Ι , περίπου 30 – 35 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν απομείνει.

 

 

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text