Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Λιανεμπόριο: Έχασε τον τζίρο, κράτησε τις θέσεις εργασίας

Λιανεμπόριο: Έχασε τον τζίρο, κράτησε τις θέσεις εργασίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Λιανεμπόριο: Έχασε τον τζίρο, κράτησε τις θέσεις εργασίας

(Πηγή: moneyreview.gr)

 

Επιστροφή στην κανονικότητα από το 2022, διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του 2020 και αδύναμες προοπτικές για το 2021.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν, μεταξύ άλλων, κατόπιν έρευνας της εταιρείας Palmos Analysis για το ελληνικό λιανεμπόριο, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Πιο συγκεκριμένα, το 84% των επιχειρήσεων παραδέχεται ότι έχει επηρεαστεί από την κρίση της πανδημίας, ενώ το 81% δηλώνει ότι εμφάνισε μείωση του τζίρου κατά το προηγούμενο 12μηνο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η συντριπτική πλειοψηφία -και ειδικότερα το 56%- περιμένει επιστροφή στα προ-κορωνοϊού επίπεδα εντός του 2022. Αντίθετα, το 30% θεωρεί ότι αυτό θα καταστεί εφικτό μέσα στους επόμενους μήνες (10% στο α’ εξάμηνο, 20% στο β’ εξάμηνο). Ένα 2% τέλος, θεωρεί ότι ουδέποτε θα επιστρέψουμε στις προ-Covid συνθήκες.

Click away και e-shop

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα συμπεράσματα τόσο για το ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και για τις πωλήσεις μέσω e-shop ή  click away/

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 39% των επιχειρήσεων του δείγματος διαθέτει e-shop, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για site αυξάνεται στο 72%. Επιπλέον, το 80% έχει παρουσία στο Facebook και το 56% στο Instagram.

Παρ’ όλα αυτά, μόλις το 39% πραγματοποίησε πωλήσεις με την μέθοδο του click – away, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, με αποτέλεσμα ο τζίρος των Χριστουγέννων να μην ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 28% των πωλήσεων της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Πάντως, το 74% των επιχειρήσεων διατήρησε τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, κάτι το οποίο οφείλεται και στη ρήτρα διατήρησης της απασχόλησης, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα στηρίγματα εν μέσω πανδημίας

Όσον αφορά τα εργαλεία που χρησιμοποίησαν και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν, με κλίμακα από το πιο σημαντικό προς το λιγότερο σημαντικό, προηγούνται τα εξής:

Μείωση μισθώματος επαγγελματικής στέγης Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Αναστολή συμβάσεων εργασίας

Για τις προοπτικές του 2021, το 23% θεωρεί ότι το τρέχον έτος θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο, ενώ το 34% ότι θα είναι χειρότερο. Το 39% δε, εκτιμά ότι θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Τέλος, το 61% περιμένει περαιτέρω συρρίκνωση της ρευστότητας κατά το β’ τρίμηνο του 2021, ενώ αύξηση των δανειακών αναγκών αναμένει το 44% των ερωτηθέντων, κάτι το οποίο μεγεθύνει στο 69% την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του λιανεμπορίου.

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text