Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | BofA, JP Morgan: Ο κίνδυνος του Φεβρουαρίου για τις αγορές, η φούσκα και η μεγάλη ευκαιρία

BofA, JP Morgan: Ο κίνδυνος του Φεβρουαρίου για τις αγορές, η φούσκα και η μεγάλη ευκαιρία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
BofA, JP Morgan: Ο κίνδυνος του Φεβρουαρίου για τις αγορές, η φούσκα και η μεγάλη ευκαιρία

Μνήμες του Φεβρουαρίου-Μαρτίου του 2020 "ξυπνούν" στις αγορές, και σίγουρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς παρά τις ελπίδες και την υπεραισιοδοξία που είχαν δημιουργήσει τα εμβόλια και η ταχύτατη έναρξη της εκστρατείας του εμβολιασμού διεθνώς, τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν ανησυχητικά ενώ τα lockdowns συνεχίζουν να στοιχειώνουν τις οικονομίες. Οι αναλυτές εδώ και μέρες προσπαθούν αν απαντήσουν στο ερώτημα εάν οι αγορές, μετά και τα ισχυρά κέρδη του τελευταίου 10μήνου, βρίσκονται σε φούσκα, και κατά πόσο αυτή μπορεί να σκάσει, και αν η εικόνα των μετοχών αυτή την εβδομάδα σημαίνει πως μπήκαμε πλέον σε φάση ισχυρής διόρθωσης.

Η Capital Economics χθες σημείωσε πως βλέπει σημάδια μίας φούσκας στυλ dotcom στις ΗΠΑ, ωστόσο το εάν και το πότε θα σκάσει δεν είναι καθόλου βέβαιο να προβλεφθεί, ενώ η Citi πριν λίγες μέρες σημείωσε πως είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει φούσκα στις αγορές, ωστόσο τόνισε πως πριν… σκάσει μπορεί να φουσκώσει ακόμη περισσότερο.

Οι Bank of America και JP Morgan σε δικές τους εκθέσεις σημειώνουν πως η διόρθωση ξεκίνησε, αλλά μακροπρόθεσμα τα πράγματα θα βελτιωθούν.

Μία σημαντικού μεγέθους διόρθωση στις αγορές είναι πολύ πιθανή καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα πολλά χρηματιστήρια τεστάρουν αυτή τη στιγμή τις αντοχές τους μετά το μακρύ ράλι, σημειώνει η BofA. Όπως τονίζει, αυτό εάν συνδυαστεί με το γεγονός ότι ο Φεβρουάριος που βρίσκεται μόλις λίγες μέρες μακριά, είναι ένας από τους χειροτέρους μήνες του έτους για τις αγορές ιστορικά (πως sell-off του 2018, sell-off του 2020 μεταξύ άλλων), και αυτό αποδεικνύεται με στοιχεία από το… 1928, σημαίνει πως προς το παρόν τουλάχιστον η κορυφή των αγορών είναι πίσω μας.

Η τρέχουσα εικόνα των put/calls στέλνει εδώ και κάποιες μέρες σήμα ότι υπάρχει εφησυχασμός μεταξύ των επενδυτών, και αυτό συνήθως συναντάται στις κορυφές των αγορών και πριν τις διορθώσεις, όπως προσθέτει.

Έτσι αν και η BofA παραμένει bullish για τον παγκόσμιο δείκτη-βαρόμετρο για το σύνολο του 2021, τον αμερικάνικο S&P 500, δίνοντας στόχο για το τέλος του έτους το επίπεδο των 4.000 μονάδων, ωστόσο προειδοποιεί πως ο ιστορικά επικίνδυνος Φεβρουάριος όπως και κάποιοι τεχνικοί δείκτες, σηματοδοτούν πως ένα sell-off στο επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό. "Οι επενδυτές πρέπει να ρευστοποιήσουν μέρος των θέσεών τους", όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.

Σημειώνεται πως η BofA έχει προειδοποιήσει πριν μερικές ημέρες για τη διόρθωση που βλέπουμε στις αγορές καθώς όπως είχε τονίσει, υπήρχαν σημάδια πως μία φούσκα έχει αρχίσει και σχηματίζεται.  Η Morgan Stanley δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας πως μίας διόρθωση στον S&P 500 θα ξεκινήσει άμεσα.

Από την πλευρά της η JP Morgan λέει στους επενδυτές να… αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις περί φούσκας και να είναι έτοιμοι να αγοράσουν μετοχές μετά τη βουτιά, η οποία ξεκίνησε. Αν και υπάρχει ευφορία μεταξύ των traders, οι θεσμικοί επενδυτές είναι μακριά από το αν είναι bullish για τις μετοχές και έχουν χαμηλή έκθεση. Αυτό σημαίνει πως οι διαχειριστές κεφαλαίων αναμένεται στο επόμενο διάστημα να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους, ωθώντας στο μακροπρόθεσμα διάστημα τις μετοχές υψηλότερα και καθώς η οικονομία ενισχύει το ανοδικό της μομέντουμ εν μέσω της επιτάχυνσης που αναμένεται να δούμε στους εμβολιασμούς και τη συνέχιση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

Όπως επισημάνει, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα σημάδι υπερβολής σε ότι αφορά τις θέσεις των θεσμικών επενδυτών σε μετοχές. Η οποία διόρθωση συνεπώς, μικρή η μεγάλη, όπως αυτή που βλέπουμε αυτή τη στιγμή με την επανατοποθέτηση κάποιων long και short επενδυτών, θα αποτελέσει αγοραστική ευκαιρία.

Κατά την JP Morgan ο ορισμός της φούσκας είναι πολύ απλός: είναι ο τετραπλασιασμός της τιμής μέσα σε τρία χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στον S&P 500, καθώς σημειώνει κέρδη 30% τα τελευταία τρία χρόνια. Η συμβουλή της αμερικάνικης τράπεζας προς τους επενδυτές αυτή τη στιγμή είναι το σορτάρισμα των μετοχών κάποιων μετοχών που σύμφωνα με τον ορισμό αποτελούν φούσκες, και το άνοιγμα long θέσεων σε μετοχές αξίας και σε κυκλικές μετοχές, που θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη από τον Covid και το άνοιγμα των οικονομιών.

 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text