Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA | Και πότε θα (ξανα)αγοράσουν;

Και πότε θα (ξανα)αγοράσουν;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Και πότε θα (ξανα)αγοράσουν;

Η πτώση της αγοράς, προκάλεσε πολλές ανησυχίες σε συνδρομητές μας. Αυτό είναι και λογικό και ήταν και αναμενόμενο.

 

Στο περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, αλλά και στις συνδρομητικές σελίδες του eurocapital.gr, αφιερώνουμε μεγάλο μέρος στην ανάλυση και την παρακολούθηση της λειτουργίας του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών” (ένα σύστημα συναλλαγών που βασίζεται στο βιβλίο “Το απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Ο κινητός μέρος όρος 200 ημερών”. Πρόκειται για ένα “τασικό” σύστημα συναλλαγών (δηλαδή, βασίζεται στην έννοια της τάσης) και κινείται με ικανοποιητική επιτυχία.

 

Το “σύστημα” είχε δώσει ένα πρώτο σήμα εισόδου στην αγορά, στις 6 Νοεμβρίου 2020 (είσοδος με ποσοστό 50%) και ένα δεύτερο (είσοδος με το υπόλοιπο 50%) στις 16 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή στις 588,10 και στις 691,36 μονάδες. Η έγκαιρη είσοδος, έδωσε στο “εκπαιδευτικό” χαρτοφυλάκιο που παρακολουθούμε, ικανοποιητικά και γρήγορα κέρδη.

 

Όμως, όπως πάντα συμβαίνει στις αγορές, υπάρχει και η άλλη πλευρά του λόφου.

Όταν ο Γενικός Δείκτης διέσπασε πτωτικά τις 800 μονάδες, άρχισε η ανησυχία. “Τί να κάνουμε”; “Να πουλήσουμε”; “Θα επιστρέψει η αγορά απ’ εκεί που ξεκίνησε;”

 

Το “απόλυτο σύστημα” δεν έδωσε σήμα πώλησης. Με εκτεταμένα σχόλια και άρθρα, εξηγήσαμε στους συνδρομητές μας το γιατί δεν έδωσε σήμα πώλησης. Και δώσαμε έμφαση, σε δύο σημεία:

 

α) Δεν υπήρξε αλλαγή της μακροχρόνιας τάσης της αγοράς -αυτή είναι η τάση που κυρίως ενδιαφέρει το “απόλυτο σύστημα” και σ’ αυτή βασίζεται. Και αυτό εξηγείται από το ότι, δεν υπήρξαν κύριες εξελίξεις που θα άλλαζαν την τάση. “Η τάση αλλάζει μόνον μετά από κύρια γεγονότα”. Αυτό θα πρέπει να το δούμε σαν κανόνα στις χρηματιστηριακές αγορές.

Το ότι θα υπάρξει μία καθυστέρηση στη διανομή των εμβολίων, θα επηρεάσει, κατά μερικές μονάδες, το ΑΕΠ, είναι σημαντικό, όμως δε μεταβάλλει την τάση της οικονομίας. Το ότι η καραντίνα (έστω και σ’ αυτή την ελαφρά μορφή της) θα παραταθεί για δύο, τρεις ή τέσσερις ακόμη εβδομάδες, είναι σημαντικό, αλλά δεν αλλάζει την τάση -θα μπορούσε να την αλλάξει εάν η καθυστέρηση αυτή προκαλούσε μία αξεπέραστη βλάβη στις δομές της οικονομικής λειτουργίας της χώρας, όμως κάτι τέτοιο δε φαίνεται να συμβαίνει.

Η χρεοκοπία της χώρας κατά το 2009, ήταν ένα κύριο γεγονός, που άλλαξε τη μακροχρόνια τάση. Η οικονομική κατάρρευση της χώρας κατά τα χρόνια 2010-2013, ήταν κύρια γεγονότα που άλλαξαν την τάση. Ακόμη και το ξέσπασμα της πανδημίας υπήρξε ένα κύριο γεγονός, αφού μετέβαλε τα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, άσχετα του εάν ξεπεράστηκε (;) σχετικά γρήγορα.

Συνεπώς, η θέση μας, κατά τη διάρκεια αυτής της “μίνι κρίσης” είναι ότι, με βάση αυτά που είναι μέχρι σήμερα γνωστά, δεν έχουν υπάρξει “κύρια γεγονότα” που θα μπορούσαν να μεταβάλουν την τάση της αγοράς.

 

β) Το “σύστημα συναλλαγών” που ακολουθούμε, δεν έδωσε “σήμα πώλησης”.

Πολλοί επενδυτές ακολουθούν ένα σύστημα συναλλαγών. Κάποιοι ακολουθούν το “απόλυτο σύστημα” το οποίο είναι δικής μας επινόησης και που παρουσιάζεται μόνον στις σελίδες μας.

Πριν αποφασίσουν να ακολουθήσουν κάποιο σύστημα, η λογική λέει ότι έχουν εξετάσει τα χαρακτηριστικά του, γνωρίζουν το μηχανισμό λειτουργίας τους, έχουν κατανοήσει προς ποιά κατηγορία επενδυτών απευθύνεται και έχουν καταλήξει στο εάν αυτό αρμόζει στη δική τους ιδιοσυγκρασία, την αντοχή του ρίσκου και στους επενδυτικούς στόχους τους. Εάν δεν έχουν κάνει αυτές τις σκέψεις, τότε κακώς το ακολουθούν.

Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει με τον εαυτό τους, ότι εμπιστεύονται το σύστημα και ότι θα ακολουθούν με πειθαρχία τα σήματά του. Αν αυτό δεν το κάνουν και πάλι κακώς το ακολουθούν.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” δεν έδωσε κάποιο σήμα εξόδου.

 

Τώρα, ας δούμε μερικά από τα πρακτικά διλήμματα και τις αντιδράσεις που ανέδειξε αυτή η “μίνι - κρίση” της αγοράς -για την οποία δε γνωρίζουμε ακόμη εάν ολοκληρώθηκε.

 

Σε ποιό σημείο μπορεί να πούλησε κάποιος που ανησύχησε;

Κατ’ αρχάς, η μέρα κατά την οποία μπορεί να ξεκίνησαν οι ανησυχίες, ήταν είτε η (Παρασκευή) 22/1/2021 είτε η (Δευτέρα) 25/1/2021. Την Παρασκευή ο ΓΔ έκλεισε στις 778,98 μονάδες, ενώ τη Δευτέρα έκλεισε στις 762,13. Την Τρίτη (26/1), η αγορά ήταν ελαφρά ανοδική. Χθές (27/1/2021), η συνεδρίαση ήταν πραγματικά άσχημη με τον ΓΔ να χάνει 2,77% και να κλείνει στις 743,49 μονάδες.

 

Η πιο πιθανή μέρα πώλησης για έναν αναποφάσιστο επενδυτή (μάλλον, η καλύτερη λέξη είναι “συναλλασσόμενος”), ήταν η χθεσινή (27/1/2021), όταν ο ΓΔ έκλεισε στις 743,49 μονάδες. Μπορεί να ήταν και στο άνοιγμα σήμερα, όταν ο δείκτης υποχώρησε έως και τις 726 μονάδες.

Ήδη, σήμερα, ο ΓΔ, μετά από ένα ιδιαίτερα πτωτικό άνοιγμα (χαμηλό: 726 μονάδες, κινήθηκε ανοδικά και έκλεισε στις 754 μονάδες. Αναρωτιόμαστε πότε θα επαναγοράσει ο συναλλασσόμενος αυτός.

 

Τόσα χρόνια στην αγορά, γνωρίζουμε καλά την ψυχολογία των επενδυτών και των συναλλασσόμενων, είτε αυτοί κερδίζουν, είτε χάνουν. Η εμπειρία λέει ότι, ο (μη εκπαιδευμένος να πραγματοποιεί ακαριαίες πράξεις) συναλλασσόμενος, που πούλησε είτε χθες, είτε σήμερα το πρωί, θα αργήσει να αγοράσει, επειδή θα ελπίζει ότι η αγορά θα ξαναπέσει. Και αν πέσει η αγορά, καλώς (αν και μάλλον θα σπεύσει να αγοράσει μόλις ο ΓΔ φτάσει στο σημείο που είχε πουλήσει). Αν όμως δεν πέσει, οι πιθανότητες είναι να καταλήξει να αγοράσει πάνω από τις 800 μονάδες, όταν όλοι θα είναι ευχαριστημένοι και ενθουσιασμένοι και όταν τα διάφορα sites (που αλλάζουν άποψη πολύ γρήγορα) αρχίσουν να ξαναγράφουν για τις λαμπρές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Όμως, έτσι δε γίνεται δουλειά…

 

Δεν έχουμε κάτι με αυτούς που αρέσκονται να πραγματοποιούν πολλές πράξεις. Όμως, αυτό δεν είναι για όλους. Χρειάζεται εκπαίδευση, ιδιαίτερη ψυχολογική κατάσταση και μεγάλη εμπειρία. Και κυρίως, χρειάζεται χρόνο. Πολύ χρόνο πάνω από την οθόνη και μέσα στο άγχος.

Τα πάντα σ’ αυτό το χώρο είναι θέμα επιλογής.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text