Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Pasal Development: «Restart» με νέο όνομα και φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης για το 2021

Pasal Development: «Restart» με νέο όνομα και φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης για το 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Pasal Development: «Restart» με νέο όνομα και φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης για το 2021

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να έχει «παγώσει» την αγορά real estate, με τις αγοραπωλησίες ακινήτων να μειώνονται και τους επενδυτές να είναι διστακτικοί να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε ακίνητα, ωστόσο η Pasal Development σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις το 2021. Με αλλαγή ονόματος, επενδύσεις σε big boxes, logistics και κοινωνικά κτίρια η εισηγμένη φιλοδοξεί να επιστρέψει στις προτιμήσεις θεσμικών επενδυτών και να καταγράψει το δικό της «growth story». Για τους σχεδιασμούς της νέας Pasal μιλά στο Liberal Markets ο CEO της εισηγμένης, Κώστας Μαρκάζος.

Πριν από ακριβώς τριάντα χρόνια, το μακρινό 1991, ο Σωτήρης Θεοδωρίδης ίδρυσε την Pasal Development. Επρόκειτο για μία από τις πρώτες εταιρείες στην ελληνική αγορά που εξειδικεύτηκε στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων.

Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, το 2008, η μετοχή της εταιρείας έκανε το ντεμπούτο της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει. Η αγορά του real estate στη χώρα μας συρρικνώθηκε εξαιτίας της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, η εταιρεία «στέγνωσε» από ρευστότητα και τα επενδυτικά της προγράμματα μερικώς «πάγωσαν».

Από τον Ιούλιο του 2020 όμως ανέτειλε μια νέα εποχή για την εταιρεία, με την είσοδο της Sterner Stenhus στη μετοχική σύνθεση.

Μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ.ευρώ, η εταιρεία του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη απέκτησε το 87,64% της εισηγμένης και άρχισε να θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξή της στο μέλλον.

«Η νέα Pasal θα είναι εντελώς διαφορετική και πιο σύγχρονη. Ο Ηλίας Γεωργιάδης φέρνει τεχνογνωσία και κουλτούρα από το εξωτερικό, η οποία θα αξιοποιηθεί στο έπακρο από τη νέα Pasal, η οποία μέσα στο Φεβρουάριο θα αλλάξει ονομασία. Η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί τη νέα εποχή για την εταιρεία μας» τονίζει στο Liberal Markets, ο Κώστας Μαρκάζος, CEO της εισηγμένης.

Η ανάπτυξη του Ομίλου στηρίζεται στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ακινήτων, το οποίο θα αποφέρει μακροπρόθεσμη αξία και θα ελαχιστοποιήσει τον επενδυτικό κίνδυνο με διαφοροποίηση των επενδύσεων σε διαφορετικά ακίνητα ή περιοχές, με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια, το είδος χρήσης, την παλαιότητα των ακινήτων και της ενεργητικής διαχείρισης.

Επιπλέον, θα εξετάζονται οι δυνατότητες εναλλακτικής αξιοποίησης ή και πώλησης ακινήτων με γνώμονα τα μακροπρόθεσμα οφέλη των μετόχων της εταιρείας.

Σε ποιους κλάδους του real estate θα στοχεύσει όμως η εισηγμένη; «Στόχος μας για το τρέχον έτος είναι να ενισχύσουμε το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων μας σε τρεις τομείς. Πρώτον στα logistics στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεύτερον στα big boxes στον τομέα των γραφείων και εμπορικών καταστημάτων και τρίτον στα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα. Ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης» εξηγεί ο Κώστας Μαρκάζος.

Ήδη στον τομέα των εμπορικών ακινήτων χθες ανακοινώθηκε η απόκτηση εμπορικού ακινήτου στην Παιανία, εμβαδού 1.486,78τ.μ. που είναι μισθωμένο από την ΑΒ Βασιλόπουλος, με το αντίτιμο της εξαγοράς να ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ,

Στον πυρήνα όλων των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία βρίσκεται «η εκλογίκευση του ρίσκου, το περιθώριο κέρδους και οι μακροχρόνιες σχέσεις με τους πελάτες μας» δηλώνει ο κ.Μαρκάζος. Σημαντικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν και στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης της εταιρείας, μία αλλαγή που η νέα διοίκηση της Pasal δίνει ιδιαίτερη σημασία. «Θέλουμε οι μέτοχοί μας να ξέρουν πως έχουμε ισχυρή εταιρική διακυβέρνηση και διασφαλίζουμε τα δικαιώματά τους» συμπληρώνει ο κ. Μαρκάζος.

Ρίχνει 150 εκατ.ευρώ στην ελληνική αγορα΄

Η Sterner Stenhus, βασική μέτοχος της Pasal, δεν είναι μια καινούργια εταιρεία στην ελληνική αγορά. Στο ραντάρ της εταιρείας του Ηλία Γεωργιάδη βρίσκεται η χώρα μας από το 2017. Η Ελληνοσουηδική εταιρεία σχεδιάζει επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ, ενώ έχει χτίσει αθόρυβα ένα σημαντικό portfolio ακινήτων στη χώρα μας.

Μέχρι στιγμής έχει επενδύσει στη χώρα μας μέσω της αγοράς του ιστορικού ξενοδοχείου Ελλάς στην Ομόνοια, δύο αποθηκών στον Ασπρόπυργο (η μία επιφάνειας 14.000 τ.μ. μισθωμένης στη Friesland και η δεύτερη 7.500 τ.μ. στην Goldair). Επίσης η εταιρεία διαχειρίζεται το ΣΔΙΤ με 10 σχολεία.

Ένας από τους βασικούς λόγους της επένδυσης του κ. Γεωργιάδη στη Pasal, ακούει στο όνομα Σκλαβενίτης. Η Pasal έχει τις κεντρικές αποθήκες του Σκλαβενίτη με συμβόλαιο που λήγει στο απώτερο μέλλον.

Ο δεύτερος βασικός λόγος που η Sterner έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική αγορά είναι άμεσα συνυφασμένος με την ανάπτυξη του κλάδου logistics στη χώρα μας.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η αγορά του real estate στην Ελλάδα εισέρχεται σε μία νέα περίοδο, όπου θα κυριαρχήσει ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων. Τα «φιλέτα» στη μεταμνημονιακή Ελλάδα είναι πολλά, ορισμένα μάλιστα έχουν χαμηλές αποτιμήσεις. Επομένως η αγορά ενδύκνειται για επενδύσεις και εισέρχεται σε μία τροχιά ανάπτυξης.

 

 

Νικόλας Ταμπακόπουλος

Πηγή: liberal.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text