Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών τραπεζών για την πράσινη χρηματοδότηση

Πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών τραπεζών για την πράσινη χρηματοδότηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Tον καθρέφτη της χρηματοδότησης των προϊόντων ανάλογα με το ανθρακικό τους αποτύπωμα προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών καταγράφοντας πως όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις χρηματοδοτήσεις μεταβάλλονται σταδιακά.

Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες θα κοστολογούνται αλλιώς τόσο στη λιανική τραπεζική όσο και στους άλλους πιστωτικούς κλάδους αναλόγως του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της επιχείρησης που χρηματοδοτείται.

Σταδιακά μάλιστα οι επιχειρήσεις με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αναμένεται να χρηματοδοτούνται όλο και λιγότερο, όλο και χειρότερα ενώ για τα δάνεια που έχουν ήδη λάβει θα πρέπει σταδιακά να τα αντισταθμίζουν με τη μετάβασή τους σε πιο πράσινες δραστηριότητες.

Η αξιολόγηση

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών, μαζί με την Πρωτοβουλία Χρηματοδότησης του Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP FI), δημοσίευσε μια έκθεση που αξιολογεί για πρώτη φορά πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι κανονισμοί για την ταξινόμηση των κλάδων της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανάλογα με το ανθρακικό τους αποτύπωμα σε βασικά τραπεζικά προϊόντα.

Η έκθεση βασίζεται σε μελέτες περιπτώσεων που αναλύουν συναλλαγές και υπάρχουσες σχέσεις πελατών σε ένα μεγάλο φάσμα τομέων, οικονομικών δραστηριοτήτων και γεωγραφικών τοποθεσιών.

Διαφάνεια

Η ταξινόμηση της ΕΕ είναι ένα σύστημα για περιβαλλοντικά βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σύστημα στοχεύει να παρέχει μια αξιόπιστη αναφορά για αυτό που μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, εξυπηρετώντας κυρίως σκοπούς διαφάνειας.

Η ταξινόμηση θα συμπληρώσει τις δεσμεύσεις του τραπεζικού τομέα της ΕΕ να εκπληρώσει τον κρίσιμο ρόλο του στη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη οικονομία.

Αυτό περιλαμβάνει τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες στους τομείς της διαχείρισης κινδύνου, της χρηματοοικονομικής καινοτομίας και της ευθυγράμμισης χαρτοφυλακίου με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Οι συνεπείς, βάσιμοι ορισμοί των υγιών οικονομικά δραστηριοτήτων θα αυξήσουν τη διαφάνεια για τους επενδυτές και τους άλλους ενδιαφερόμενους, όπως η κοινωνία των πολιτών και η επιστημονική κοινότητα, καθώς θα επιτραπεί η παροχή χρηματοδότησης για την υποστήριξη τέτοιων δραστηριοτήτων.

Οκτώ συστάσεις

Η έκθεση, «Δοκιμή της εφαρμογής της ταξινόμησης της ΕΕ σε βασικά τραπεζικά προϊόντα - Συστάσεις υψηλού επιπέδου», είναι το αποτέλεσμα μιας ετήσιας συνεργασίας μεταξύ 26 μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, οκτώ τραπεζικών ενώσεων και πέντε οργανισμών παρακολούθησης.

Δοκιμάζει, πιλοτικά και αξιολογεί την πολυπλοκότητα της εφαρμογής της ταξινόμησης της ΕΕ σε βασικά τραπεζικά προϊόντα. Με βάση τα στοιχεία από μελέτες περιπτώσεων στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των χορηγήσεων στις επιχειρήσεις αυτές και άλλων προϊόντων, η έκθεση προσδιορίζει τα οφέλη και τις προκλήσεις από την εφαρμογή της ταξινόμησης της ΕΕ. Περιγράφει συγκεκριμένα βήματα και αρχές για την πρακτική εφαρμογή του κανονισμού ταξινόμησης και προσφέρει οκτώ συστάσεις για ρυθμιστές και νομοθέτες, ιδιοκτήτες προτύπων και πλαισίων, ετικετών και συστημάτων πιστοποίησης και των ίδιων των τραπεζών για να διευκολύνουν και να βελτιώσουν τη λειτουργία της ταξινόμησης της ΕΕ για την εφαρμογή του τραπεζικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Wim Mijs, Διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών «η ταξινόμηση της ΕΕ θέτει φιλόδοξους στόχους και απότομες προκλήσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις τράπεζες.

Η έκθεσή μας αναλύει για πρώτη φορά την ταξινόμηση από την άποψη των τραπεζών.

Ένα πράγμα είναι σαφές: θα απαιτηθούν σημαντικές προσπάθειες από όλες τις πλευρές.

Πρέπει να βελτιώσουμε τη διαθεσιμότητα των δεδομένων και χρειαζόμαστε πολλές καινοτόμες σκέψεις.

Αυτό για να διασφαλιστεί ότι επιτυγχάνονται επιτυχώς οι στόχοι της ΕΕ για την κλιματική η ουδετερότητα και εκείνοι της πράσινης συμφωνίας της ΕΕ

Η ταξόμηση θα είναι η κινητήρια δύναμη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα στον κλάδο μας και θα συμβάλει αναμφίβολα στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.

Δεσμευόμαστε για συνεχή συνεργασία με την Επιτροπή, καθώς η ταξινόμηση συνεχίζει να επεκτείνεται και να εξελίσσεται, ειδικά τώρα που η μεταβατική χρηματοδότηση καθίσταται όλο και πιο σημαντική."

 

 

Ειρήνη Σακελλάρη

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text