Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Αναστολή πλειστηριασμών υπό όρους ζητούν οι θεσμοί

Αναστολή πλειστηριασμών υπό όρους ζητούν οι θεσμοί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Περιθώρια να «παγώσουν» για κάποιο διάστημα οι πλειστηριασμοί, αλλά μόνο για χρέη της πανδημίας και όχι παλαιότερα, που εκκρεμούσαν και μόνο για την πρώτη κατοικία, άφησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί κατά τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ανάσα για τους δανειολήπτες, υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός δημιούργησε πρακτικά προβλήματα, εμποδίζοντας, για παράδειγμα, τη δυνατότητα άσκησης ενδεχόμενου νομικού δικαιώματος εκ μέρους τους, κατά τη διάρκειά της, αφού δεν λειτουργούν τα δικαστήρια. Συγκεκριμένα, ζητεί να μη γίνονται πλειστηριασμοί όσο διαρκεί η καραντίνα και στη συνέχεια, για όσο διαρκεί η πανδημία, πάλι να μη γίνονται για την πρώτη κατοικία. Πάντως, η κυβέρνηση συμφώνησε ότι η εφαρμογή του νόμου πρέπει να επανέλθει. Οι θεσμοί από την πλευρά τους τόνισαν ότι αυτό που τους απασχολεί είναι να μην κινδυνεύσει και πάλι να καταστραφεί η κουλτούρα πληρωμών, ένα πρόβλημα που παραμένει από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ», εξάλλου, οι θεσμοί έθεσαν θέμα εξατομικευμένης εφαρμογής του, ώστε να μην επιδοτούνται τα δάνεια επιχειρήσεων που δεν έχουν πρόβλημα, λόγω κορωνοϊού. Ναι μεν δέχονται ότι όλοι επλήγησαν, αλλά υποστήριξαν ότι δεν είναι λογικό να στηρίζονται όσοι εμφανίζουν αύξηση τζίρου.

Σε ό,τι αφορά το νέο πτωχευτικό, συμφώνησαν με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση για την εφαρμογή του ώς τον Μάιο. Σε κάθε περίπτωση, πηγές από την ελληνική πλευρά διαβεβαίωναν χθες ότι δεν υπήρξε σύγκρουση, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί. «Υπάρχει κοινό έδαφος», έλεγε η πηγή.

Οι διήμερες διαπραγματεύσεις της  9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, σε επίπεδο επικεφαλής, ολοκληρώθηκαν χθες και η έκθεση αναμένεται τον επόμενο μήνα, με τις προσδοκίες να είναι θετικές, όπως προέκυψε από το κλίμα που επικράτησε. Εκ μέρους των θεσμών συμμετείχαν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Κομισιόν, Γιούλια Λέντβαϊ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάρτιν Μπάιστερμπος και του ESM Πάολο Φιορέτι. Η έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον ερχόμενο μήνα.

Εκτός από τους πλειστηριασμούς, ένα από τα «δύσκολα» πεδία διαπραγμάτευσης ήταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, αφού η πρόοδος σε ό,τι αφορά τις συντάξεις είναι ανύπαρκτη. Παρ’ όλα αυτά, οι θεσμοί δέχθηκαν ότι ο κορωνοϊός έχει επίπτωση και στο θέμα αυτό, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα το θέσει σε πρώτη προτεραιότητα, προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η εκκαθάριση. Στις υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές υπάρχει πρόοδος, αν και ένας πυρήνας οφειλών δύσκολα θα εκκαθαριστεί πλήρως, καθώς έχει περάσει χρόνος και έχουν αλλάξει τα δεδομένα, ενώ υπάρχουν και νομικές αμφισβητήσεις.

Στη συζήτηση για τα δημοσιονομικά, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η αβεβαιότητα είναι μεγάλη όσον αφορά τη λήξη της πανδημίας και τη συνέχιση των μέτρων στήριξης. Συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει σπουδή στην απόσυρσή τους.

Η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση του μακροοικονομικού πλαισίου χαρακτηρίσθηκε κρίσιμη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει τον ερχόμενο μήνα τις χειμερινές προβλέψεις της, λαμβάνοντας υπ’ όψιν θετικές και αρνητικές εξελίξεις που μεσολάβησαν από τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρώτο τρίμηνο η οικονομική δραστηριότητα θα είναι χειρότερη από αυτήν που είχε προβλεφθεί.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text