Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Μεταλλάξεις του ιού και νέα απαγορευτικά βάζουν «νάρκες» στο σενάριο του προϋπολογισμού

Μεταλλάξεις του ιού και νέα απαγορευτικά βάζουν «νάρκες» στο σενάριο του προϋπολογισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με το φάσμα του νέου απαγορευτικού να είναι προ των πυλών και τις μεταλλάξεις του ιού να φέρνουν νέες αβεβαιότητες, η κυβέρνηση μπαίνει σε διαδικασία εγρήγορσης για πιθανή αναθεώρησης του μακροοικονομικού προφίλ, καθώς η σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης πάει πολύ πιο πίσω, ενώ οι ανάγκες χρηματοδοτικής στήριξης ολόκληρων κλάδων θα γίνουν πιο πιεστικές.

Ουσιαστικά το νέο κλείσιμο της αγοράς φέρνει σε δοκιμασία τις παραδοχές του προϋπολογισμού που βασίζονται σε μια σταδιακή αποκατάσταση ήδη από τον Ιανουάριο της κανονικότητας σε λιανεμπόριο και από το Μάρτιο στην εστίαση.

«Ως τώρα κινούμαστε εντός του βασικού σεναρίου, αλλά ήδη έχουμε χάσει τις πρώτες 16 ημέρες του Ιανουαρίου, ενώ “κουβαλάμε” κι ένα πρόσθετο αρνητικό carry over από το παρατεταμένο lockdown του περασμένου Νοεμβρίου» αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος, περιγράφοντας το πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι το «απαγορευτικό» στην αγορά κοστίζει 2-3 δισ. ευρώ στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία, ενώ σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο του ΙΟΒΕ, που στηρίζεται στην παραδοχή της παρατεταμένης σημερινής επιδημιολογικής κατάστασης, η φετινή ανάπτυξη θα αναιμική με ρυθμούς 0,5%- 1%.

Το δυσμενές αυτό σενάριο, το οποίο κατεβάζει τον στόχο της ανάπτυξης σε 0,5% – 1% συνδέεται με τη μη περαιτέρω υποχώρηση πανδημίας, τις έντονες διακυμάνσεις όπως το 2020 και τη χαμηλή απορροφητικότητα πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ύφεση 10,4% του ΑΕΠ για το 2020, καθώς και ανάκαμψη 4,8% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) καταγράφεται ήδη μια δραματική εικόνα στην αγορά. Πιο συγκεκριμένα κάθετη πτώση παρουσίασε το 2020 το εισόδημα των νοικοκυριών που στηρίζονται στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με την ένατη κατά σειρά έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα εισοδήματα αυτά μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 27,2%, έναντι μείωσης 11,5% στο σύνολο των νοικοκυριών.

Την ίδια ώρα σε περίπτωση τρίτου lockdown κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αφανισμό μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις, προειδοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, εάν η αγορά κλείσει για τρίτη φορά, μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις θα χαθεί. Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης, ο εμπορικός κόσμος τονίζει ότι προτού η κυβέρνηση προβεί σε νέα αναστολή της δραστηριότητας του λιανεμπορίου, θα πρέπει να εξαντλήσει αφενός την αυστηρότητά της σε άλλους κλάδους, όπως τα σούπερ μάρκετ, και αφετέρου να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής χρονικών ή/ και γεωγραφικών περιορισμών στις αγορές των καταναλωτών. Χαρακτηριστικό του πλήγματος που έχουν υποστεί οι μικρές επιχειρήσεις και κυρίως οι εμπορικές είναι ότι τα νοικοκυριά που τα κύρια έσοδά τους προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα έχασαν το 2020 το 30% του εισοδήματός τους

Παράλληλα την κρισιμότητα της κατάστασης ανέδειξε χτες (28/1) κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την Ελληνική οικονομία ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Νίκος Βέττας.

Σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών στοιχείων, ο κ. Βέττας εμφανίσθηκε αρκετά ανήσυχος για τη μεγάλη αύξηση στο έλλειμμα λόγω των εκτεταμένων μέτρων στήριξης, εκτιμώντας ότι για το 2020 το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθεί περίπου σε 15 δισ. ευρώ, ενώ προβλεπόταν αρχικά πλεόνασμα.

«Το τεράστιο ερώτημα», είπε χαρακτηριστικά, είναι «με ποιο τρόπο θα γίνει η αντιστροφή των ελλειμμάτων, που θα πρέπει να αρχίσει από το 2021, ώστε να μην υπονομεύσει την ανάκαμψη της οικονομίας».

Σημειώνεται ότι καταγράφεται μεγάλη απόκλιση πρωτογενούς αποτελέσματος Κρατικού Προϋπολογισμού στην περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου έναντι του στόχου στον Προϋπολογισμό του 2020, λόγω επιπτώσεων πανδημίας: Δηλαδή έλλειμμα €13,7 δισεκ. αντί πλεονάσματος €2,3 δισεκ. Όπως αναφέρεται η υστέρηση προήλθε κυρίως από εκτεταμένη υπέρβαση στις δαπάνες (+€9,9 δισεκ.), κυρίως για μεταβιβάσεις σε νοικοκυριά και  επικουρικές συντάξεις (+€8,3 δισεκ.). Λιγότερα των αναμενόμενων ήταν και τα έσοδα, κατά €6,3 δισεκ., από χαμηλότερες εισπράξεις φόρων (-επίσης €6,3 δισεκ.). Στον Προϋπολογισμό, δε, του 2021 προβλέπεται βελτίωση πρωτογενούς αποτελέσματος κατά €5,5 δισεκ., σε έλλειμμα €9,0 δισεκ. έναντι 14,4 δισεκ. Εκτιμάται, δε, ότι η καλυτέρευση του ισοζυγίου θα γίνει κυρίως από ενίσχυση εσόδων (+€3,36 δισεκ.) και λιγότερο από περιστολή δαπανών (-€2,15 δισεκ.).

Καρφιά της αντιπολίτευσης

«Ενώ ο κ. Μητσοτάκης κομπάζει για το «πολύ γενναιόδωρο πακέτο στήριξης» της κυβέρνησης προς τους ευάλωτους, η ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σκιαγραφεί ένα ζοφερό τοπίο για την κοινωνική πλειοψηφία». Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και Βουλευτή Μεσσηνίας, Αλ. Χαρίτσης.

Όπως τονίζει:

«4 στα 10 νοικοκυριά είδαν μέσα στο 2020 το εισόδημά τους να μειώνεται, ενώ όσα από αυτά έχουν ως κύρια πηγή εισοδήματος την επιχειρηματική δραστηριότητα, πλήττονται σε δυσανάλογο βαθμό.

1 στα 4 νοικοκυριά παραμένει σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού και 1 στα 10 βιώνει ήδη ακραία φτώχεια, αδυνατώντας να καλύψει ακόμη και τις βασικές του ανάγκες.

Το ιδιωτικό χρέος αυξάνεται, με σημαντική μερίδα των νοικοκυριών να δηλώνουν πλέον αδυναμία να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Την ίδια στιγμή, οι ανισότητες οξύνονται, με την εισοδηματική ψαλίδα μεταξύ των νοικοκυριών να μεγαλώνει, ενώ το ποσοστό των νοικοκυριών με μεσαία εισοδήματα μειώνεται το 2020 κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2019.

Δυσοίωνες, τέλος, είναι οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον, καθώς οι προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση το 2021 είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες.

Η μεσαία τάξη, στο όνομα της οποίας μιλούσε προεκλογικά η ΝΔ, καταρρέει.

Ο εξωραϊσμός της πραγματικότητας που επιχειρεί με περισσή αναλγησία η κυβέρνηση, δεν προσφέρει τίποτα στην κοινωνική πλειοψηφία που βιώνει τις επώδυνες συνέπειες της μεροληπτικής της πολιτικής. Αυτό που απαιτείται σε αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι ισχυρή πολιτική βούληση και ολοκληρωμένο σχέδιο για την πλήρη αξιοποίηση των σημαντικών χρηματοδοτικών δυνατοτήτων που διαθέτει η χώρα μας σήμερα. Στοιχεία που δυστυχώς απουσιάζουν από τη σημερινή κυβέρνηση».

 

 

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text