Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η προσφορά της AstraZeneca που κρίθηκε ανεπαρκής από την Ε.Ε.

Η προσφορά της AstraZeneca που κρίθηκε ανεπαρκής από την Ε.Ε.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η προσφορά της AstraZeneca που κρίθηκε ανεπαρκής από την Ε.Ε.

Η AstraZeneca πρόσφερε στην Ευρωπαϊκή Ενωση 8 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού, προσφορά που όμως κρίθηκε ότι απείχε πολύ από τα συμφωνηθέντα, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ένωσης.

Η αγγλοσουηδική εταιρεία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα δραστική περικοπή στις ποσότητες των εμβολίων που θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση επικαλούμενη προβλήματα παραγωγής σε εργοστάσιο του Βελγίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αυτό συνιστά μείωση της τάξης του 60% – στα 31 εκατομμύρια δόσεις – μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ο αξιωματούχος της Ε.Ε. που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία και τον οποίο επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία πρόσφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να αυξήσει τις υπό παράδοση παρτίδες κατά 8 εκατομμύρια, ώστε ο συνολικός αριθμός των παραδόσεων στην Ε.Ε. έως τον Μάρτιο να φθάσει τα 39 εκατομμύρια δόσεις, προσφορά που η Ένωση έκρινε ανεπαρκή.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο το οποίο υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών τον Αύγουστο, η εταιρεία θα πρέπει να παραδώσει τουλάχιστον 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το πρώτο τρίμηνο και μέχρι 120 εκατομμύρια «ανάλογα με τον τρόπο που διαβάζεται το συμβόλαιο».

Ένας δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι η εταιρεία έχει προτείνει να προμηθεύσει το ένα τέταρτο της συμφωνηθείσας ποσότητας εμβολίων μέχρι τον Μάρτιο, το οποίο αντιστοιχεί – σύμφωνα με τη σύμβαση – σε «τριψήφιο νούμερο» (120 εκατομμύρια), το οποίο συμπίπτει, μετά την περικοπή, με τα σχεδόν 40 εκατομμύρια δόσεις από τα συνολικά 120 στα οποία αναφέρθηκε η πρώτη πηγή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό ανέφερε σε δηλώσεις του στον Τύπο την Τρίτη ότι η εταιρεία δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να κάνει παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση με αυστηρό χρονοδιάγραμμα, καθώς η μόνη δέσμευσή της είναι να παραδόσει τα εμβόλια βάσει της ρήτρας της «βέλτιστης προσπάθειας».

Σε συνάντησή του με Ευρωπαίους αξιωματούχους την Τετάρτη ο ίδιος επανέλαβε τον παραπάνω ισχυρισμό και δεν έκανε κάποια άλλη προσφορά πέραν των 39 εκατομμυρίων δόσεων για το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την πρώτη ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters.

Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk η επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι ο όρος που προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν η εταιρεία θα μπορούσε να αναπτύξει εμβόλιο.

Ανέφερε ακόμη πως η σύμβαση που έχει υπογραφεί με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο βρίσκονται στη Βρετανία. «Υπάρχουν δεσμευτικοί οροι και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο» πρόσθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text