Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Εκρηκτική αύξηση καταθέσεων κατά 4,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο

Εκρηκτική αύξηση καταθέσεων κατά 4,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκρηκτική αύξηση καταθέσεων κατά 4,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο

Σταθερή είναι η συσσώρευση ρευστότητας τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις, με τον Δεκέμβριο του 2020 να αποδεικνύεται ένας ακόμη μήνας που υπήρξε σημαντική αύξηση των καταθέσεων, με δεδομένη την ύπαρξη του lockdown και κυρίως την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας.

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, ήτοι επιχειρήσεων, νοικοκυριών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 4,4 δισ. ευρώ.

Η μερίδα του λέοντος στην αύξηση προήλθε από τα νοικοκυριά, καθώς έφθασε στο επίπεδο των 3,4 δισ. ευρώ, με το συνολικό ύψος τους να φθάνει στα 126,289 δισ., ενώ για έναν ακόμη μήνα οι πολίτες επέλεξαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου και όψεως, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις. Διττή η αιτία αυτής της πτώσης, καθώς από τη μία πλευρά τα επιτόκια δεν θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ελκυστικά, ενώ από την άλλη σε μία περίοδο αβεβαιότητας κανείς δεν επιθυμεί τα χρήματά του να είναι «κλεισμένα» σε έναν λογαριασμό που δεν είναι άμεσα προσβάσιμος.

Αναφορικά με τα συνολικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ είναι τα ακόλουθα:

ΙΙ.1 Καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση

Αύξηση κατά 457 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Δεκέμβριο του 2020, οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, έναντι μείωσης κατά 432 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -34,6% από -30,9% τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2 Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα

Αύξηση κατά 4.445 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Δεκέμβριο του 2020, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι αύξησης κατά 3.156 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 14,2% από 14,0% τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2.1 Καταθέσεις από επιχειρήσεις

Αύξηση κατά 1.014 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Δεκέμβριο του 2020, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 1.871 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 39,1% από 45,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των MXE αυξήθηκαν κατά 1.860 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 934 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 846 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 937 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

ΙΙ.2.2 Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Αύξηση κατά 3.431 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Δεκέμβριο του 2020, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 1.285 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 8,6% από 7,3% τον προηγούμενο μήνα.

 

 

Πηγή: businessdaily.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text