Αρχική | Ειδήσεις | Σκέψεις | Η "επανάσταση" κατά της Wall Street

Η "επανάσταση" κατά της Wall Street

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η "επανάσταση" κατά της Wall Street

Η επανάσταση κατά του “κατεστημένου της Wall Street”, όπως εξελίχθηκε κατά την προηγούμενη εβδομάδα, με πρωταγωνιστές τους ιδιώτες που “συνασπίστηκαν” μέσω των κοινωνικών δικτύων ή άλλων μέσων επικοινωνίας, δημιουργεί ένα νέο δεδομένο που, για κάμποσο διάστημα, θα προσθέσει λόγους για τη διατήρηση της μεταβλητικότητας στις αγορές των ΗΠΑ -και κατ’ επέκταση και σε πολλές ακόμη αγορές του κόσμου.

Το φαινόμενο αυτό έχει τις ρίζες του στο κύμα αμφισβήτησης κατά του ευρύτερου κατεστημένου, που τόσες αλλαγές προκάλεσε, σε πολλά μέρη του κόσμου και κυρίως στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στην τελευταία 5ετία. Και βεβαίως, οφείλεται σε κοινωνικο-οικονομικά αίτια. Κάποιοι θα πρέπει να ψάξουν -και να βρουν τρόπους να διορθώσουν- το πώς και το γιατί αυξήθηκε τόσο η οικονομική ανισότητα σε όλο το κόσμο, στα τελευταία χρόνια. Και να κατανοήσουν πως, όταν διαταράσσεται η οικονομική και κοινωνική ισορροπία, τόσο έντονα όσο στα τελευταία χρόνια, διαταράσσεται και το “σύστημα” και τρίζουν οι “καρέκλες”.

Βεβαίως, σε χρηματιστηριακό επίπεδο, το βέβαιο είναι ότι, σ’ αυτό το παιχνίδι ανταγωνισμού μεταξύ των “συνασπισμένων ιδιωτών” και των “καρχαριών της Wall Street”, θα κερδίσουν οι “καρχαρίες”. Επειδή οι καρχαρίες “παίζουν” στο δικό τους γήπεδο, με δικούς τους κανόνες (και κριτές των κανόνων) και με άπειρα κεφάλαια -τα οποία κατά μία μεγάλη ειρωνεία, είναι “λεφτά των άλλων”. Και όλοι γνωρίζουν, ιδίως από το στρατόπεδο των “καρχαριών”, πως, οι ανισορροπίες στις αγορές -όπως αυτές που δημιουργούνται στις τιμές ορισμένων μετοχών προς τις οποίες επιτίθενται οι “συνασπισμένοι ιδιώτες”-, όσο “ευγενές” ιδεολογικό υπόβαθρο και αν έχουν, δε μπορεί να διατηρηθούν επ’ άπειρον. Κάποιος θα καταλήξει να “σπάσει” πρώτος.

Γιάννης Σιάτρας

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text