Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 225 | Κύριες οικονομικές ειδήσεις Διεθνών Αγορών περιόδου 13 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2021

Κύριες οικονομικές ειδήσεις Διεθνών Αγορών περιόδου 13 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 225 - Φεβρουάριος 2021

 

Κύριες οικονομικές ειδήσεις περιόδου

13 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2021

 

5/2/2021

Δεν έχουν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Google και της ένωσης των Γάλλων εκδοτών ειδησεογραφικού περιεχομένου (H «ήττα» της Google στη Γαλλία αποτελεί μόνο την αρχή για μια νέα εποχή στα MME) και το επόμενο επεισόδιο αυτής της σειράς εξελίσσεται στην Αυστραλία. Η διαμάχη της Αυστραλιανής κυβέρνησης με την Google και την Facebook έχει ακριβώς την ίδια αιτία. Την άρνηση των δύο αμερικανικών εταιρειών να πληρώσουν τις αυστραλιανές επιχειρήσεις που παράγουν ειδησεογραφικό περιεχόμενο όταν αυτό το περιεχόμενο εμφανίζεται στην υπηρεσία Google News και στην αντίστοιχη της Facebook. Η σχετική νομοθεσία, την οποία έχει προτείνει η αυστραλιανή κυβέρνηση, είναι έτοιμη προς ψήφιση αλλά οι δύο μεγάλες εταιρείες ζητούν την απόσυρσή της και δηλώνουν πως όχι μόνο δεν θα την εφαρμόσουν αλλά θα μειώσουν δραστικά τις δραστηριότητές τους στην Αυστραλία. (εδώ)

 

3/2/2021

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer περιμένει μέσα στο 2021 έσοδα περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εμβόλιο της κατά της Covid-19, το οποίο ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNΤech. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρία αποκάλυψε τις προβλέψεις της για το όφελός της από τις πωλήσεις του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δεν απέκλεισε ότι τα έσοδά της θα είναι τελικά μεγαλύτερα, εάν καταφέρει να κλείσει και άλλα συμβόλαια. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 η Pfizer είχε ήδη έσοδα 154 εκατ. δολαρίων από το εμβόλιο της Covid-19. Σε απόλυτους αριθμούς τα κέρδη της (προ φόρων) από τα εμβόλια μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 δισ. δολ., σύμφωνα με τους «Financial Times». Το περιθώριο κέρδους μπορεί να αυξηθεί μετά τη λήξη της πανδημίας, εφόσον η τιμή του εμβολίου αυξηθεί και το κόστος του πέσει. Τόσο τα κόστη, όσο και τα κέρδη μοιράζονται 50-50 μεταξύ Pfizer και BioNTech. (εδώ)

 

φωτ. REUTERS

 

02/02/2021

Η Amazon.com Inc ανακοίνωσε πως ο ιδρυτής της εταιρίας, Τζεφ Μπέζος, θα αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και θα αναλάβει καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ κερδών και έσοδα τριμήνου πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά. Η μετάβαση προγραμματίζεται να γίνει το τρίτο τρίμηνο του έτους και νέος διευθύνων σύμβουλος της γιγάντιας εταιρίας ηλεκτρονικού εμπορίου θα είναι ο Άντι Τζάσι. Τα καθαρά κέρδη της Amazon διπλασιάστηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2020 φτάνοντας σε 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι καθαρές πωλήσεις έφθασαν τα 125,56 δισ.δολάρια, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν στον online κολοσσό λιανεμπορίου για να κάνουν τις αγορές της στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών που έκαναν λόγο για έσοδα 119,7 δισ.δολαρίων. (εδώ)

 

Το αμερικανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase επέλεξε απευθείας διαπραγμάτευση στο Nasdaq, που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Το ανταλλακτήριο μέχρι σήμερα έχει λάβει χρηματοδότηση $500 εκατομμυρίων. Η τελευταία χρηματοδότηση τον Οκτώβριο του 2018 (Series E) έδινε στην εταιρία μια αποτίμηση $8 δισ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η αποτίμηση που δίνεται στην εταιρία είναι περίπου στα $ 50 δισεκατομμυρία. Με βάση τον όγκο συναλλαγών που δημοσιεύει το αναταλλακτήριο, μπορούμε να προσεγγίσουμε τα εκτιμώμενα τέλη συναλλαγών τα οποία κατά το 2019 διαμορφώνονται στα $645.000.000 και το 2020 πρέπει να ξεπερνούν το $1,408 δισ. Εάν συνεχίσει την ανάπτυξη με τους ίδιους ρυθμούς, τότε το 2023 πρέπει να ξεπερνάει τα έσοδα των $2 δισ, και το 2024 τα $2,22 δισ. (εδώ)

 

01/02/2021

Οι καθημερινές διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών αγορών δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της νομισματικής πολιτικής σε φυσιολογικές περιόδους και η πρόσφατη έκρηξη κερδοσκοπικών κινήσεων με όχημα κάποιες κοινωνικές πλατφόρμες δεν έχει αλλάξει αυτή την εικόνα, αναφέρει κορυφαίος αξιωματούχος της Federal Reserve. Ο Kashkari σημείωσε ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για να αντιμετωπιστούν φούσκες σε μετοχές. Η φούσκα των μετοχών dot-com που έσκασε το 2000 οδήγησε σε μια "μικρή ύφεση", ανέφερε. Εάν όμως η Fed είχε χρησιμοποιήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία στην αγορά θα οδηγούσε σε "βαθύτερη ύφεση" την οικονομία. "Το κόστος από την αύξηση των επιτοκίων για να πειστεί η αγορά είναι πολύ μεγάλο", προειδοποίησε. (εδώ)

 

Image result for GameStop

 

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών αναρριχήθηκε το ασήμι, καθώς το μέταλλο βρίσκεται στο στόχαστρο των ίδιων φόρουμ των social media που εκτίναξαν τη μετοχή της GameStop και άλλες μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης στη Wall Street. Η εκτίναξη της μετοχής της GameStop αντιμετωπίστηκε από τους traders που την προκάλεσαν σαν μία επανάσταση κατά των μεγάλων θεσμικών επενδυτών. Όμως, είναι αμφίβολο εάν οι day traders του Reddit μπορούν να επαναλάβουν το ίδιο πράγμα στο ασήμι. Μέχρι στιγμής, πάντως, η αγοραστική μανία στο ασήμι επεκτείνεται και στις μετοχές του κλάδου, με την China Silver Group στο Χονγκ Κονγκ και την Silver Mines στην Αυστραλία να ενισχύονται σημαντικά. (εδώ)

 

28/1/2021

Το Facebook ανακοίνωσε ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2020 εμφάνισε μεγάλη αύξηση εσόδων 33% και κερδών 53%, ενώ οι ενεργοί μηνιαίοι χρήστες του (που χρησιμοποιούν έστω μια φορά το μήνα την πλατφόρμα του) έφθασαν τα $ 2,8 δισεκατομμύρια, εμφανίζοντας αύξηση 12%. Οι αριθμοί αυτοί ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών της Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». (εδώ)

 

Τα υψηλότερα έσοδα στην ιστορία της κατέγραψε η Apple στο τρίμηνο καθώς το νέο iPhone 12 βοήθησε τις πωλήσεις της να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα $ 100 δισ. Ο κολοσσός των smartphones κατέγραψε έσοδα $ 111,4 δισ. στο α' τρίμηνο χρήσης, από $ 91,82 δισ. έναν χρόνο πριν και πολύ πάνω σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα $ 103,27 δισ. Τα συνολικά καθαρά κέρδη της Apple έφτασαν τα $28,76 δισ. ή $1,68 ανά μετοχή, από $22,24 δισ. ή $1,25. ανά μετοχή την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη $1,42. ανά μετοχή. (εδώ)

 

Μικτή ήταν η εικόνα των αποτελεσμάτων τριμήνου της Tesla, με αποτέλεσμα οι επενδυτές που φέτος έχουν τροφοδοτήσει ένα θεαματικό ράλι, να απογοητευθούν. Η εταιρία ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Έλον Μασκ, η οποία έχει δει την κεφαλαιοποίησή της να υπερβαίνει την αθροιστική χρηματιστηριακή αξία των κορυφαίων παραδοσιακών αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο, εμφάνισε έσοδα ρεκόρ για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αλλά χαμηλότερα των προβλέψων κέρδη. Συγκεκριμένα τα έσοδα τριμήνου σκαρφάλωσαν στα 10,74 δισ. δολάρια από 7,38 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα και έναντι εκτιμήσεων για έσοδα 10,4 δισ. δολαρίων σε έρευνα της Refinitiv. Tα pro forma κέρδη αυξήθηκαν 95% στα 80 σεντ ανά μετοχή, αλλά δεν έπιασαν τον πήχυ των αναλυτών που είχε τοποθετηθεί στο 1,01 δολ. ανά μετοχή. Η εταιρία, που πρόσφατα εντάχθηκε και στον δείκτη S&P 500, ανακοίνωσε ότι το περιθώριο κέρδους της υποχώρησε στο 5,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2020 από 9,2% στα τρία προηγουμένα τρίμηνα. (εδώ)

 

 

26/1/2021

Εντυπωσιακές επιδόσεις τόσο σε καθαρά κέρδη όσο και σε έσοδα τριμήνου παρουσίασε η Microsoft. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 17,1 δισεκ. δολάρια, αυξημένα κατά 33% σε ετήσια σύγκριση στηριζόμενη στη ζήτηση βιντεοπαιχνιδιών λόγω της πανδημίας πανδημία και την ταχεία υιοθέτηση των υπηρεσιών cloud-computing. Συγκεκριμένα, ο κολοσσός της τεχνολογίας ανακοίνωσε ότι το καθαρό εισόδημα του δεύτερου τριμήνου του οικονομικού έτους αυξήθηκε περισσότερο από 33% στα 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 17% στα $ 43,1 δισεκατομμύρια. Η Wall Street ανέμενε πωλήσεις $ 40,2 δισεκατομμυρίων και καθαρό εισόδημα $12,6 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με το FactSet. Η Microsoft ανέφερε κέρδη ανά μετοχή $2,03, από $1,51 δολάρια το προηγούμενο έτος, την ώρα που η Wall Street περίμενε κέρδη ανά μετοχή στα $1,64. (εδώ)

 

13/1/2021

Την εποπτεία του bitcoin σε παγκόσμιο επίπεδο ζήτησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι το κρυπτονόμισμα έχει χρησιμοποιηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις για ξέπλυμα χρήματος  και τονίζοντας ότι θα πρέπει να κλείσουν τα όποια "παράθυρα". (εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: