Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 225 | Κύριες οικονομικές ειδήσεις Ελληνικής Οικονομίας περιόδου 13 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2021

Κύριες οικονομικές ειδήσεις Ελληνικής Οικονομίας περιόδου 13 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 225 - Φεβρουάριος 2021

 

Κύριες οικονομικές ειδήσεις περιόδου

13 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2021

 

 

 

5/2/2021

“Παγώνει” ο οίκος Fitch τις προσδοκίες για την αναρρίχηση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα στην προσεχή διετία, ενώ συγχρόνως θεωρεί πως το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο παρά τη σημαντική αύξησή του κατά το 2020. Τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που η πανδημία μαίνεται και υπάρχει αβεβαιότητα για την ταχύτητα των εμβολιασμών αλλά και τις μεταλλάξεις του ιού, ανέπτυξαν στελέχη της Fitch σε δικτυακό webinar που διοργανώθηκε για το credit outlook της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Σημειώνεται πως η Fitch Ratings τοποθετεί τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα «ΒΒ» με σταθερές προοπτικές και προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,1% φέτος, 2,8% το 2022 και χαμηλότερα επίπεδα έκτοτε. Το 2020 εκτιμά ότι θα κλείσει με ύφεση 7,9% και ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ θα παραμείνει υψηλός, άνω του 172% έως και το 2025, σύμφωνα με την ανάλυση δυναμικής της Fitch Ratings στο βασικό της σενάριο. (εδώ)

 

3/2/2021

Το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό δημόσιο από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, με το επιτόκιο να διατηρείται σταθερό στο -0,32% σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση, ενώ οι προσφορές ήταν υψηλές. Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,32%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,071 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,71 φορές.  Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers). Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων ευρώ. (εδώ)

 

Ανησυχίες για το επίπεδο φερεγγυότητας και το πιστωτικό ρίσκο της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια εκφράζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στο τελευταίο δελτίο οικονομικών εξελίξεών του, προβλέποντας ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει πάνω από το 180% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2024, καθώς την περίοδο αυτή θα κυμανθεί κατά 44,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα έναντι των προ-κορωνοϊού προβλέψεων, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ και του Levy Economics Institute, η ύφεση το 2020 υπολογίζεται πως θα είναι μεγαλύτερη από 10%, ενώ υπάρχει μεγάλη ανησυχία και ως προς την εξέλιξη της ανεργίας στη μετα-Covid εποχή. Σημειώνεται ότι το μέσο ποσοστό του δημόσιου χρέους την περίοδο 2020-2024 εκτιμάται ότι θα κυμανθεί 44,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα έναντι της εκτίμησης πριν το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης. (εδώ)

 

Στα 28,4 δισ. ευρώ ανήλθε το ποσό των δανείων στα οποία έχει δοθεί η δυνατότητα αναστολής πληρωμής από τα μέσα Μαρτίου 2020 έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, τα οποία αντιστοιχούν σε 405.473 δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους στην τέταρτη έκθεση προόδου, από τον Ιούλιο 2019 έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 ρυθμίστηκαν επιτυχώς 396.621 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά), συνολικού ύψους 21,17 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αφορούν τις τράπεζες που αποστέλλουν στοιχεία μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, καθώς και από την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και την PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε. (εδώ)

 

 

Οι εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Ρουμανία ανήλθαν σε 805 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 9,5 % το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αντιθέτως οι ρουμανικές εξαγωγές προς την χώρα μας, κατέγραψαν και πάλι μείωση κατά 19%, ανερχόμενες σε 529,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος του διμερούς εμπορίου διαμορφώθηκε σε 1.702,1 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ρουμάνικου Ινστιτούτου Στατιστικής, όπως αυτά αναφέρονται σε σημερινό ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι. Η Ελλάδα διατηρεί την 19η θέση ως χώρα προορισμού των ρουμανικών εξαγωγών και την 18η ως χώρα προμηθευτής.  (εδώ)

 

2/2/2021

Το ποσό των 728 εκατ. ευρώ σε δάνεια μέσω του SURE έλαβε η Ελλάδα, με το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευθεί προς τη χώρα μας από το εν λόγω πρόγραμμα να ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, το Βέλγιο έλαβε 2 δισ. ευρώ, 229 εκατ. ευρώ η Κύπρος, 304 εκατ. ευρώ η Ουγγαρία, 72 εκατ. ευρώ η Λετονία, 4,28 δισ. ευρώ η Πολωνία, 913 εκατομμύρια ευρώ η Σλοβενία, 1,03 δισ. ευρώ η Ισπανία και 4,45 δισ. ευρώ η Ιταλία. (εδώ)

 

Ολες τις νέες τάσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση στη χώρα μας παρουσιάστηκαν στο BnB Greece Conference. Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν τόσο στην ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης σε Ελλάδα και Ευρώπη όσο και στις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου. Οσον αφορά την καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο. Ειδικότερα στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, δεν είδαμε πολλές καταχωρίσεις να αποχωρούν από τις πλατφόρμες της Airbnb και της Vrbo. Από τις 82.138 καταχωρίσεις το 2019, έπεσαν στις 72.591 το 2020 (-11,6%), όπως προκύπτει από τα στοιχεία της AirDNA. Τώρα, οι ταξιδιώτες φαίνεται ότι είναι  «διψασμένοι» για ταξίδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την booking.com, το 42% των καταναλωτών επιθυμεί να ταξιδέψει περισσότερο στο μέλλον, αναπληρώνοντας τον χαμένο χρόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ το 53% επιθυμεί να επισκεφτεί περισσότερα μέρη ανά τον κόσμο. (εδώ)

 

Τα 100 εκατ. ευρώ έχουν ξεπεράσει οι πωλήσεις που πραγματοποιούν τα σούπερ μάρκετ online, καθώς το ποσοστό των καταναλωτών που παραγγέλνουν μέσω ίντερνετ τρόφιμα και είδη σούπερ μάρκετ εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο 25% των χρηστών του διαδικτύου από το 1-2%. Παράλληλα, 4 στους 10 χρήστες διαδικτύου παραγγέλνουν online την κατηγορία food-delivery, η οποία έχει ξεπεράσει συνολικά ως αγορά τα 500 εκατ. ευρώ το 2020. Αυτά έδειξε, μεταξύ άλλων, η έρευνα καταναλωτών την οποία πραγματοποιεί το ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), με δείγμα 850 ατόμων (συλλογή τέλος 2020) με θέμα τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών λόγω της εμφάνισης του ιού CODID-19 στην Ελλάδα. (εδώ)

 

1/2/2021

Συγκρατημένη εμφανίζεται η Wood για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς, όπως εκτιμά, η βαθιά ύφεση δεν αναμένεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου ήταν οριακά υψηλότερο από τις προσδοκίες της Wood, χάρη στην κατανάλωση των νοικοκυριών που επέστρεψε σε αύξηση σε ετήσια βάση. Ωστόσο, οι μηνιαίες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μειώθηκε και πάλι στο δ΄ τρίμηνο και πιθανότατα θα παραμείνει αδύναμη και στο α΄ τρίμηνο του 2021. Η βαθιά και διψήφια συρρίκνωση στο πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας (σε ετήσια βάση) αναμένεται έτσι να συνεχιστεί έως το β΄ τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ θα αρχίσει να εισέρχεται σε θετικό έδαφος σε ετήσια βάση, με την ανάπτυξη φέτος να κινείται στο 3,6%, από ύφεση 10% πέρυσι, ενώ το 2022 αναμένεται επιτάχυνση στο 5,3%. (εδώ)

 

Ορισμένες πικρές αλήθειες πρέπει να ειπωθούν καθώς ενώ η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες στον πλανήτη ταλαιπωρούνται και ταλαιπωρούν κοινωνίες και οικονομίες το τούνελ είναι μεγάλο και το λιγοστό φως δεν επιτρέπει αισιοδοξία άμεσα. - Με όρους επιστροφής στην φυσιολογική κοινωνική και οικονομική ζωή, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε επιστροφή στην κανονικότητα από το 2021. Πλέον επιστροφή στην κανονικότητα θα έχουμε από το 2022. Από το Καλοκαίρι του 2021 θα υπάρξουν κάποια ψήγματα βελτίωσης αλλά η πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα από το 2022. -  Μετά το σοκ του 2020, όπου κατέρρευσε ο τουρισμός στην Ελλάδα, ούτε το 2021 θα είναι καλή χρονιά. Τα τουριστικά έσοδα εάν φθάσουν στα 7 δισεκ. θα είναι επιτυχία. - Ο εμβολιασμός δεν θα ξεπεράσει το 35% με 40% του συνολικού πληθυσμού δηλαδή τα 4,3 με 4,5 εκατ σε σύνολο περίπου 11 εκατ. Η διαδικασία εμβολιασμών θα είναι πολύ αργή. Από το 2022 θα μπορούν οι κοινωνίες να προσβλέπουν στην επιστροφή στην φυσιολογική ζωή. Να επισκεφθούν ένα εστιατόριο, να κάνουν ελεύθερα ένα ταξίδι, να αποσυρθούν οι μάσκες και όλα αυτά τα μέτρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας. (εδώ)

 

 

29/1/2021

Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το 2021, με ρυθμό 4%-4,3%, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ που συμπεριλαμβάνεται στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία η οποία παρουσιάστηκε σήμερα. Εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει ταχύτερα (ευνοϊκό σενάριο), η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί (5%-5,3%). Εάν όμως η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, με πιθανές νέες έντονες εξάρσεις , η ανάπτυξη φέτος θα είναι αναιμική (0,5-1%). Σε συνάφεια με τα τρία σενάρια μακροοικονομικών εξελίξεων για το 2021, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στο βασικό σενάριο το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να υποχωρήσει στην περιοχή του 15,5%-16% - στο ευνοϊκό σενάριο στο 15,0%, ενώ στο δυσμενές σενάριο θα ενισχυθεί σημαντικά (18,0-18,5%). (εδώ)

 

Τα δύσκολα για την ελληνική οικονομία δεν έχουν τελειώσει εκτιμά η Wood, καθώς βλέπει βαθιά και διψήφια ύφεση και στο πρώτο τρίμηνο του 2021, με τη συρρίκνωση της οικονομίας να συνεχίζεται και στο β’ τρίμηνο. Στη συνέχεια και από το γ’ τρίμηνο η ανάπτυξη θα επιστρέψει με σημαντικά όπλα τους πόρους της Ε.Ε, ενώ το 2022 θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό έτος για το ελληνικό ΑΕΠ. Πάντως, το μεγάλο όπλο της Ελλάδας είναι τα ελληνικά ομόλογα τα οποία σε αντίθεση με τις ελληνικές μετοχές που είναι ευάλωτες στις πιέσεις, θα συνεχίσουν να σημειώνουν ρεκόρ με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να… μηδενίζεται φέτος, και αυτό χάρη στο PEPP της ΕΚΤ. Ο οίκος εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί αργά, ακόμη και υπό μέτριες υποθέσεις τουριστικών εσόδων, καθώς οι επιπτώσεις των πόρων της ΕΕ και των ξένων άμεσων επενδύσεων ξετυλίγονται σιγά-σιγά. (εδώ)

 

Περιθώρια να «παγώσουν» για κάποιο διάστημα οι πλειστηριασμοί, αλλά μόνο για χρέη της πανδημίας και όχι παλαιότερα, που εκκρεμούσαν και μόνο για την πρώτη κατοικία, άφησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί κατά τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση του μακροοικονομικού πλαισίου χαρακτηρίσθηκε κρίσιμη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει τον ερχόμενο μήνα τις χειμερινές προβλέψεις της, λαμβάνοντας υπ’ όψιν θετικές και αρνητικές εξελίξεις που μεσολάβησαν από τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρώτο τρίμηνο η οικονομική δραστηριότητα θα είναι χειρότερη από αυτήν που είχε προβλεφθεί. (εδώ)

 

Περισσότερα από 20 έργα, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, πρόκειται να δημοπρατήσει μέχρι τον προσεχή Απρίλιο η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Η λίστα των έργων περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων, τη δημιουργία πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης αιτημάτων πολιτών, επιχειρήσεων, δημοσίων υπηρεσιών και λοιπών φορέων μέσω διαδικτυακής πύλης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την ψηφιοποίηση του αρχείου της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού (ΓΥΣ) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη και στο έργο για την αναβάθμιση του προγράμματος «Διαύγεια», του οποίου ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. (εδώ)

 

28/1/2021

Επιστροφή στην κανονικότητα από το 2022, διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια του 2020 και αδύναμες προοπτικές για το 2021. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν, μεταξύ άλλων, κατόπιν έρευνας της εταιρείας Palmos Analysis για το ελληνικό λιανεμπόριο, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Για τις προοπτικές του 2021, το 23% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων θεωρεί ότι το τρέχον έτος θα είναι καλύτερο από το προηγούμενο, ενώ το 34% ότι θα είναι χειρότερο. Το 39% δε, εκτιμά ότι θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. Τέλος, το 61% περιμένει περαιτέρω συρρίκνωση της ρευστότητας κατά το β’ τρίμηνο του 2021, ενώ αύξηση των δανειακών αναγκών αναμένει το 44% των ερωτηθέντων, κάτι το οποίο μεγεθύνει στο 69% την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του λιανεμπορίου. (εδώ)

 

Η υποχώρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, είναι ένα από τα μεγάλα όπλα που ενεργοποιούν οι κεντρικές τράπεζες στη μάχη κατά των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Με κεντρικό ζητούμενο την ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, οι διεθνείς εκτιμήσεις συγκλίνουν πως το κόστος χρήματος θα παραμείνει χαμηλό, για μεγάλο διάστημα, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η επενδυτική δραστηριότητα. Όπως αναφέρει ο κ. Θ. Μυλωνάς "Στην Ελλάδα τα επιτόκια καταθέσεων είναι ήδη σχεδόν μηδενικά και στο εξωτερικό είναι ακόμα και αρνητικά, ενώ, σε αρκετές χώρες, υπάρχουν και διάφορες χρεώσεις σε λογαριασμούς που υπάρχει υψηλή ρευστότητα". Όπως εκτιμά, "αυτό το περιβάλλον θα διατηρηθεί για αρκετά μεγάλο διάστημα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις, με αυτό τον τρόπο, προσπαθούν να αναθερμάνουν την οικονομία και να ενισχύσουν την ταχύτητα κυκλοφορίας του χρήματος, εν προκειμένου να γίνουν επενδύσεις". (εδώ)

 

 

27/1/2021

Με δεκαετή ομόλογα και όχι με μεγαλύτερης διάρκειας τίτλους, αλλά και καλούς οιωνούς, θα κάνει ποδαρικό στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο το 2021. Από τη νέα έκδοση του 10ετούς ομολόγου, εκτιμάται ότι το Δημόσιο θα αντλήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το δανειακό πρόγραμμα για φέτος προβλέπει ότι οι νέες εκδόσεις ομολόγων θα κυμανθούν στα 12 δισ. ευρώ. Η απόδοση του δε, σύμφωνα και με την τρέχουσα απόδοση του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά 0,685, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 0,7% με 0,8%. Όσον αφορά στις αποδόσεις των άλλων τίτλων, το 5ετές διαπραγματευόταν με απόδοση 0,06% από 0,08% και το 15ετές 0,959% από 0,97%. (εδώ)

 

Το 2021 φέρνει την σταδιακή έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το lock down και σηματοδοτεί την κατασκευή 20 μεγάλων έργων που αναμένεται να ενισχύσουν από τον πρώτο χρόνο κιόλας κατά περίπου 10 δισ. ευρώ το ΑΕΠ της χώρας. Σε μία περίοδο που τα νέα έργα είναι το ζητούμενο για τον κατασκευαστικό κλάδο, τα μεγάλα υπό δημοπράτηση έργα της χώρας είναι αυτά που δίνουν τον τόνο της επόμενης μέρας. Τα έργα αυτά θα προσφέρουν απασχόληση σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και θα τροφοδοτήσουν με ρευστότητα την εξαιρετικά μεγάλη αλυσίδα επιχειρήσεων που σχετίζονται με τις κατασκευές. (εδώ)

 

Την ανάγκη διαλόγου μεταξύ του κλάδου τεχνολογίας και της κυβέρνησης με αφορμή το μεγάλο πρόγραμμα έργων στο Δημόσιο, που ξεκινά από τα 6 δισ. και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 δισ. ευρώ, αλλά και παρεμβάσεων ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες ανάθεσης και υλοποίησης, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου Cosmos Business Systems, Δημήτρης Δάφνης σε συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Δάφνης αναφέρθηκε σε «αστοχίες» σε συγκεκριμένους διαγωνισμούς της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) για την αναβάθμιση της «Διαύγειας» και το σύστημα παρακολούθησης της Αλιείας, του υπουργείου Δικαιοσύνης και της ΕΔΥΤΕ ΑΕ. Θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για την υλοποίηση των έργων, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις. Επιπλέον άφησε αιχμές πως τον τελευταίο καιρό πολλά έργα «τα αναλαμβάνει συγκεκριμένος ανάδοχος». (εδώ)

 

26/1/2021

Χιονοστιβάδα «κόκκινων» χρεών σε Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ και τοπική αυτοδιοίκηση ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ απειλεί την οικονομία και προκαλεί έντονους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση που αναζητά εναγωνίως τρόπους να ανακόψει την αύξηση των χρεών με ρυθμίσεις και επιδοτήσεις. Η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για το ύψος και την κατανομή του μεγάλου όγκου των χρεών με βάση τα σημερινά δεδομένα και θα εκπέμψει σήμα κινδύνου για διόγκωση τους το επόμενο διάστημα, σε περίπτωση που δεν κοπάσει η επέλαση του ιού. Η «ακτινογραφία» δείχνει ότι το ιδιωτικό χρέος από τα 234 δισ. ευρώ που ήταν πριν από την πανδημία εκτοξεύεται στα 254 δισ. ευρώ ή στα 260 δισ. ευρώ με τους κεφαλαιοποιημένους τόκους από τις τράπεζες και τις προσαυξήσεις από το Δημόσιο. Η «μαύρη λίστα» χρεών περιλαμβάνει: 10 - 12 δισ. ευρώ από νέα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που απειλούν να «κοκκινίσουν» τους ισολογισμούς. 4 δισ. ευρώ από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν ανασταλεί και το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς θα εξοφληθούν. 3 δισ. ευρώ από οφειλές μεταξύ ιδιωτών. 2 δισ. ευρώ από χρέη σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.  (εδώ)

 

25/1/2021

Μείωση των δημοσιονομικών στόχων από το 3,5% του ΑΕΠ που είχαμε προ κορονοϊού ως υποχρέωση έως το 2022 και αναμονή για τη χαλάρωση του στόχου για την ετήσια μείωση του χρέους περιλαμβάνει το βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου για τη μετά τον κορονοϊό εποχή. Στην παρούσα φάση ο στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί είναι να συγκρατηθούν οι δαπάνες στα όρια που έχει θέσει ο Προϋπολογισμός, ή περίπου εκεί. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να συνεχίσει η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική και ανθεκτική. Σε τρίτη φάση θα πρέπει η Ελλάδα να αξιοποιήσει τα κονδύλια ύψους 32 δισ. ευρώ του ESM, με στόχο να πετύχει αφενός την ανάκαμψη της οικονομίας μετά τα μέσα του χρόνου, αφετέρου να πείσει τους εταίρους της ότι θα έχει σταθερά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, για την επόμενη 10ετία, όπως προβλέπει και η ΤτΕ. Άν το 2022 το χρέος μπει σε σταθερά καθοδική πορεία μετά την πανδημία, είναι πολύ πιθανό να απαλλαγεί τον επόμενο χρόνο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που είχε από το 2018 και να μείνει μόνο στις διαδικασίες ελέγχου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. (εδώ)

 

solar

 

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί για τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα, καθώς η χώρα διαθέτει τα απαραίτητα υδάτινα συστήματα για την αξιοποίηση αυτής της νέας τεχνολογίας, σύμφωνα με επενδυτές και ειδικούς του χώρου. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επεκτείνεται στο χώρο, με μια επένδυση της τάξεως των 170 εκατ ευρώ. Η εταιρία υπέβαλε στη ΡΑΕ αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού για τρεις εγκαταστάσεις πλωτών φ/β πάρκων σε ισάριθμους τεχνητούς ταμιευτήρες, η συνολική ισχύς των οποίων ανέρχεται σε 265 MW. Ένα ακόμα έργο προγραμματίζεται στην Ελλάδα, ο όμιλος Interphoton Investment έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για εγκατάσταση πλωτού φ/β, ισχύος 500 MW, επίσης στη λίμνη Πολυφύτου. Παρόλο που σημειώνεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, μέχρι να αποσαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο και ενημερωθεί ο κρατικός μηχανισμός, οι επενδύσεις κινδυνεύουν να μείνουν «στα χαρτιά». (εδώ)

 

Την ευκαιρία να αντιμετωπίσει δομικές αδυναμίες, που κρατούν την ελληνική οικονομία πίσω εδώ και 20 χρόνια και την οδηγούν σε μία σημαντική απόκλιση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, δίνει στη χώρα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως εξηγεί σε σημερινή ανάλυσή της η DBRS, οι δομικές αδυναμίες και τα χαμηλά επίπεδα δημόσιων επενδύσεων ευθύνονται για τη μεγάλη απόκλιση που βίωσε τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, ενώ το κατά  κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στο 89% του κοινοτικού μέσου όρου το 2000, έκτοτε επιδεινώθηκε κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες. «Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, το απογοητευτικό μονοπάτι των οικονομιών της Ν. Ευρώπης αντανακλά τις δομικές αδυναμίες που επιμένουν και τα χαμηλά επίπεδα δημόσιων επενδύσεων στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους», σημειώνει ο οίκος. «Επιπλέον, η υλοποίηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων έχει υπάρξει δύσκολη εν μέσω αδύναμης ανάπτυξης και περιορισμένου δημοσιονομικού χώρου».(εδώ)

 

22/1/2021

Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 30 Ιουλίου 2021. Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα εί­ναι η Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021. Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση  ACT/360. Για τα έντοκα γραμμάτια δε θα δοθεί καμία προμήθεια. Παράλληλα με τη δημοπρασία, το Υπουργείο Οικονομικών παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο Α.Φ.Μ. (εδώ)

 

Θετικά μηνύματα έστειλε η βιομηχανία στο τέλος του 2020, όπως διαπιστώνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της που κυκλοφόρησε. Όπως επισημαίνει, ο κλάδος, μετά την απότομη κάμψη σε όρους παραγωγής που σημείωσε τον Απρίλιο, ανέκαμψε. Τον Νοέμβριο, παρά το δεύτερο lockdown, ο δείκτης παραγωγής στη βιομηχανία προσέγγισε τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2020. Παρόμοια πορεία, επισημαίνεται, ακολούθησε και ο δείκτης παραγωγής στη μεταποίηση, όπου τον Νοέμβριο σημειώθηκε υψηλό 10 μηνών. Ένα πρόσθετο θετικό στοιχείο, το οποίο επισημαίνουν οι αναλυτές, αναφορικά με την ανάκαμψη της ελληνικής βιομηχανίας, μετά το πρώτο lockdown, είναι η ενίσχυση του βαθμού χρησιμοποίησης του εργοστασιακού δυναμικού από 64,8% τον Μάιο σε 74,2% τον Δεκέμβριο του 2020. Κατά τους αναλυτές, τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική βιομηχανία παρουσίασε σχετική ανθεκτικότητα στον δεύτερο γύρο των περιοριστικών μέτρων. (εδώ)

 

 

Μια από τις συνέπειες της παγκόσμιας ύφεσης που προκάλεσε η πανδημική κρίση, το 2020, ήταν η επανεμφάνιση του αποπληθωρισμού στην ελληνική οικονομία, μετά από τέσσερα έτη, σημειώνει η Alpha Bank, στο εβδομαδιαίο της δελτίο σχετικά με τις αποπληθωριστικές πιέσεις και την υφεσιακή διαταραχή στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) μειώθηκε κατά 2,4%, σε ετήσια βάση, τον Δεκέμβριο 2020, ενώ ο μέσος όρος του ΕνΔΤΚ σε όλη τη διάρκεια του 2020, σημείωσε πτώση της τάξης του 1,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2019. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης είχε καταγράψει ετήσια αύξηση ύψους 0,5%, το 2019. (εδώ)

 

21/1/2021

Κεφάλαια ύψους 12,2 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία το 2020 για την ενίσχυση της ρευσότητας των επιχειρήσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων. Αυτό προκύπτει απο τα απολογιστικά στοιχεία που αφορούν στη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων απο τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση το περασμένο έτος και ιδιαίτερα κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. «Η κυβέρνηση συνεχίζει και θα συνεχίσει να ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο τρόπο, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, όλα τα διαθέσιμα μέσα, εργαλεία και πόρους, ώστε να αντιμετωπιστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να επιτευχθεί δυναμική ανάκαμψη και ανάπτυξη» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. (εδώ)

 

Αισιόδοξοι εμφανίζονται αναλυτές και οικονομολόγοι για ένα σημαντικό «comeback» του τουρισμού από αυτό το καλοκαίρι. Η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία, όπως εκτιμούν, θα πρωταγωνιστήσουν μόλις «κατακτηθεί» το ορόσημο του εμβολιασμού σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού, που θα επιτρέψει τη δυναμική επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας και την αναθέρμανση του κλάδου των υπηρεσιών στην Ευρώπη. Η παραγωγή, η ευρεία διάθεση και αποδοχή των εμβολίων θα αποτελέσουν το game changer για τον τουρισμό και τα ταξίδια, όπως επισημαίνουν, μετατρέποντας έτσι το μεγάλο μειονέκτημα του 2020 της Ελλάδας σε ισχυρό πλεονέκτημα το 2021, αλλά και στα έτη που θα ακολουθήσουν. . Η Ελλάδα μάλιστα τοποθετείται στην τέταρτη θέση διεθνώς όσον αφορά τις χώρες που θα ξεχωρίσουν σε αυτό το μέτωπο, μετά το Μακάο, τις Φιλιππίνες και την Ταϊλάνδη, καθώς τα ταξίδια και ο τουρισμός συμβάλλουν με ποσοστό πάνω από 20% στην ελληνική οικονομία. (εδώ)

 

20/1/2021

Έτοιμοι για σκληρή «μάχη», προκειμένου να αποτρέψει τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας που επιχειρεί να επιβάλει η ΔΕΗ, εμφανίζονται οι βιομηχανίες, καθώς οι αυξήσεις θα υπονομεύσουν δραματικά την ανταγωνιστικότητά τους σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία. o Αντώνης Κοντολέων, πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), τονίζει χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πέσουμε αμαχητί» και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ΔΕΗ. Διαρροές κάνουν λόγο για προτάσεις εκ μέρους της ΔΕΗ για αυξήσεις που φτάνουν από το 24% έως και το 40% σε ορισμένες περιπτώσεις. Επιπλέον, ως προβληματικές χαρακτηρίζονται από την πλευρά της βιομηχανίας μία σειρά από ρήτρες και αναπροσαρμογές που εισηγείται η ΔΕΗ στα νέα τιμολόγια αυτά. (εδώ)

 

Σε «προληπτική αποταμίευση» λόγω της αβεβαιότητας για την πορεία της πανδημίας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών μέσω δανεισμού από την εσωτερική και διεθνή αγορά. Στόχος είναι να ανεβάσει τη στάθμη των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 33 δισ. ευρώ σήμερα και να ενισχύσει τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός, διευρύνοντας τα περιθώρια παρεμβάσεων σε περίπτωση που συνεχιστούν ή και ενταθούν οι ζημιές στην οικονομία από την υγειονομική κρίση. Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν ακόμα και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αλλά στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Ο ποσοτικός στόχος του δανεισμού για το 2021 παραμένει στα 8 - 12 δισ. ευρώ, αλλά οι κινήσεις εξόδου θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στην αγορά και την εικόνα της ελληνικής οικονομίας στα «ραντάρ» των επενδυτών μέσω της βαθμολόγησης των επιδόσεων από διεθνείς οίκους και την πρόοδο στις αξιολογήσεις από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. (εδώ)

 

Την έγκαιρη στήριξη των ταμειακών διαθεσίμων του κράτους ώστε να διασφαλίσει «πυρομαχικά» για την ενίσχυση της οικονομίας στοχεύει η κυβέρνηση, καθώς είναι ασαφές το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, αλλά και η εξέλιξη υλοποίησης του προϋπολογισμού. Η κυβέρνηση προέβη σε μια κίνηση έκδοσης 30ετούς ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση που θα κατευθυνθούν προς τον κουμπαρά των διαθεσίμων. Επόμενο κρίσιμο σημείο είναι η επικείμενη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Fitch. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ένα θετικό σημάδι από τον ξένο οίκο που θα ανοίξει το δρόμο για νέα έξοδο στις αγορές. Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι άλλωστε έτοιμοι για την εκκίνηση του προγράμματος εκδόσεων ώστε να κεφαλαιοποιηθεί το θετικό κλίμα που υπάρχει. (εδώ)

 

 

Δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 η Fitch Solutions παρά την παράταση του lockdown στα τέλη του έτους, ενώ προχωρά σε μικρή διόρθωση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη του 2021, μετά και το δύσκολο όπως φαίνεται α’ τρίμηνο διεθνώς και ειδικά στην Ευρώπη, όπου οι περισσότερες κυβερνήσεις διατηρούν, ενισχύουν και παρατείνουν έως το… άγνωστο τα περιοριστικά μέτρα, εν μέσω της ακόμη ανησυχητικής επιδημιολογικής εικόνας και των ακόμη αργών ρυθμών του εμβολιασμού του πληθυσμού. Το 2021, όπως εκτιμά και η Fitch Solutions, η Ελλάδα αναμένεται να δεχτεί σημαντική ώθηση από τους πόρους που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ βλέπει βελτίωση στα δημοσιονομικά με μείωση των ελλειμμάτων, σημειώνοντας πως όπως "δείχνει" και η αγορά ομολόγων οι επενδυτές δεν ανησυχούν για την αύξηση του χρέους των χωρών της ευρωζώνης. (εδώ)

 

19/1/2021

«Τρύπα» 21,7 δισ. άφησε ως αποτύπωμα η πανδημία στον προϋπολογισμό του περασμένου χρόνου. Και αυτό, γιατί ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του 2020 που συντάχθηκε τον Νοέμβριο του 2019 προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα κρατικού προϋπολογισμού 3,5 δισ. ευρώ, τελικά τα αποτελέσματα που έγιναν χθες γνωστά από το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πρωτογενές έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού 18,2 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, στο υπουργείο Οικονομικών είναι σχετικά ικανοποιημένοι, επειδή η εικόνα είναι κάπως καλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού του 2021 που συντάχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και είχαν ληφθεί πλέον υπόψη οι συνέπειες της πανδημίας. Εκεί είχε προβλεφθεί  πρωτογενές έλλειμμα 19,6 δισ. ευρώ, ήτοι 1,4 δισ. ευρώ υψηλότερο από αυτό που τελικά προέκυψε. (εδώ)

 

"Επισπεύστε τις διαδικασίες με τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας",  ήταν το καθαρό μήνυμα των Βρυξελλών προς τα κράτη μέλη ώστε το φιλόδοξο σχέδιο για την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής οικονομίας  να πάρει το ταχύτερο δυνατό σάρκα και οστά. Ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο τζεντιλόνι,  έθεσε το χρονοδιάγραμμα: Μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός διαχείρισης μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου. Αμέσως μετά, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν τα τελικά εθνικά σχέδια ανάκαμψης, τα οποία θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μετά από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο μέχρι και το τέλος Απριλίου. Στην συνέχεια θα πρέπει κάθε τελικό,  εθνικό σχέδιο ανάκαμψης να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της κάθε χώρας. "Πρέπει τα κράτη μέλη να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα. Είναι φιλόδοξο, αλλά είναι εφικτό" είπε ο Ιταλός επίτροπος. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο συμπαραστάτη στην προσπάθεια της,  να επιταχύνει τις διαδικασίες,  ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η εκταμίευση πόρων. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συμφώνησε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Λισαβόνα με τον ομόλογο του Αντόνιο Κόστα να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε στο τέλος της εξάμηνης Πορτογαλικής προεδρίας, το Ταμείο Ανάκαμψης να παράγει έργο. (εδώ)

 

Όλο και πιο κοντά στην απογείωση έρχεται το mega project των υδροπλάνων και η λειτουργία των υδατοδρομίων, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες κατασκευής και αδειοδότησης τους σε όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι στην πενταετία να λειτουργούν περί τα 150 υδατοδρόμια δημιουργώντας το μεγαλύτερο δίκτυο σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Seaplanes S.A., Νικόλα Χαραλάμπους και τον πρόεδρο της Ελληνικά Υδατοδρόμια, Αναστάσιο Γκόβα, η ηγεσία των εταιρειών που «τρέχουν» τις εξελίξεις στο θέμα αδειοδότησης των υδατοδρομίων, φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε Μαλδίβες της Ευρώπης, με τη δημιουργία 2.000 άμεσων και 5.000 έμμεσων θέσεων εργασίας, να «ξαναγράψει» τον χάρτη των μεταφορών στην χώρα μας και στην πλήρη ανάπτυξή του να δώσει στην ελληνική οικονομία πάνω από 1 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

18/1/2021

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική κίνηση από τη Γερμανία στην Ελλάδα, αν το επιτρέψει βέβαια η εξέλιξη της πανδημίας έχουν οι γερμανοί τουριστικοί πράκτορες. Ως ένα έτος μετάβασης βλέπουν το 2021 οι μεγάλοι γερμανοί tour operators, έπειτα από τα σοβαρά οικονομικά πλήγματα της περασμένης χρονιάς. Μιλώντας στη Deutsche Welle o Βαγγέλης Γεωργίου, υπεύθυνος επικοινωνίας Διεθνών Αγορών TUI Group είπε πως ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον μεγάλο γερμανικό κολοσσό. Ο ίδιος είναι αρκετά αισιόδοξος για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα από τη Γερμανία: «Θα προσφέρουμε το 80% των πτήσεων που είχαμε πριν από την κρίση του κορωνοϊού. Βλέπουμε και πάλι μια υψηλή ζήτηση για ταξίδια διακοπών στην Ελλάδα. Η χώρα θα είναι και πάλι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών για τους επισκέπτες της TUI φέτος», δήλωσε χαρακτηριστικά. (εδώ)

 

Αρκετά χαμηλά, στο 2,5%, θέτει τον πήχη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 η DZ Bank, την ώρα που τα τμήματα ανάλυσης όλων των μεγάλων επενδυτικών οίκων φαίνεται να βρίσκονται σε μία διαδικασία αναθεώρησης και υποβάθμισης των προβλέψεών τους για την Ευρωζώνη, η οποία προσγειώνει απότομα τις προσδοκίες για την ελληνική ανάκαμψη. Στο πλαίσιο της πρώτης υποβάθμισής της για τη χρονιά (αφού άφησε να φανεί ότι ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες), η Bank of America έριξε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 μόλις στο 2,8%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων που μιλούσαν για ρυθμούς 4,1%. Η DZ Bank κάνει μία «ακτινογραφία» της προσπάθειας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2021. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η χρονιά θα ξεκινήσει βαθιά στο κόκκινο, με το πρώτο τρίμηνο να κλείνει με ύφεση της τάξης του 14,3%, λόγω της παράτασης του lockdown. (εδώ)

 

15/1/2021

Η Fitch δίνει, προς το παρόν, στην Ελλάδα την υψηλότερη αξιολόγηση (ΒΒ με σταθερές προοπτικές) σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους, δηλαδή δύο «σκαλοπάτια» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την αντιμετώπιση της χώρας μας από τους οίκους αξιολόγησης φέτος, εκτιμώντας πως η πιστοληπτική της ικανότητα δεν κινδυνεύει με υποβάθμιση. Βασικό ρόλο σε αυτή την αισιοδοξία παίζουν η ισχυρή στήριξη της ΕΚΤ, οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα τονώνοντας την εγχώρια οικονομία. Ωστόσο, μία μεταβολή του outlook από σταθερό σε θετικό θα αποτελέσει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ειδικά καθώς η Ελλάδα αναμένει την εισροή των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ΕΣΠΑ. (εδώ)

 

 

14/1/2021

Βαθύτερη ύφεση από την αρχικά προβλεπόμενη για το πρώτο τρίμηνο του έτους φέρνει η επέλαση της πανδημίας, με το υπουργείο Οικονομικών να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, χωρίς να μεταβάλλει ακόμα τις ετήσιες προβλέψεις του για ρυθμό ανάπτυξης 4,8%. Με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2021 τον περασμένο Νοέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών στο βασικό του σενάριο υπολόγιζε πως το πρώτο τρίμηνο του έτους η ύφεση σε ετήσια βάση θα ήταν 11,3%. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τράπεζα της Ελλάδος στις δικές της προβλέψεις είχε θέσει τον πήχη στην περιοχή του 10%, προβλέποντας όμως τριμηνιαία θετική μεταβολή 3%. Καμία πλευρά δεν έχει προχωρήσει επί του παρόντος σε νεότερες εκτιμήσεις, αλλά πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως τα νέα δεδομένα οδηγούν κατά πάσα πιθανότητα σε χειρότερη επίδοση. (εδώ)

 

Το γεγονός πως η Tesla θέλει να εγκαινιάσει Service Center στη χώρα μας συνεπάγεται και μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα. Όπως εξηγούν οι πηγές «​τα service center​s​ περιλαμβάνουν από πωλήσεις αυτοκινήτων, service αυτοκινήτων, ψηφιακές υπηρεσίες για έλεγχο των αυτοκινήτων, καθώς επίσης και αγορά μέσω παραγγελιών και από απόσταση, όπως επιτάσσει η νέα κανονικότητα λόγω κορονοϊού». Ο έλεγχος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου Tesla μπορεί να γίνει και από απόσταση μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, ενώ το 80% του service μπορεί να πραγματοποιηθεί εκτός καταστήματος, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Σημειώνεται πως η Tesla διαθέτει service centers στις χώρες της Ευρώπης που δραστηριοποιείται, ανάμεσά τους η Ολλανδία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία. (εδώ)

 

13/1/2021

Μεγάλες ξένες τράπεζες, αναμένουν η Ελλάδα να προχωρήσει στην έκδοση ενός ομολόγου διάρκειας 20 ή 30 ετών, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες της αγοράς που ζητούσε τίτλους διάρκειας μεγαλύτερης των 10 ετών, από το τελευταία τρίμηνο του 2020. Εκτός από την ανανέωση των ταμειακών διαθεσίμων, το ελληνικό δημόσιο θέλει να προσθέσει ένα μακροπρόθεσμο τίτλο πέρα από τα 15 χρόνια, με ένα καλό επιτόκιο και παράλληλα να δώσει αυτό που ζητά η αγορά. Πέρα από αυτό γεγονός είναι, ότι για άλλο ένα χρόνο και παρά την πανδημία του κορονοϊού, η Ελλάδα δανείζεται περισσότερο για να δηλώσει "παρών" στις αγορές και όχι γιατί χρειάζεται άμεσα χρήματα για να καλύψει κάποια υποχρέωσή της. Τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται πάνω από τα 30 δισ. ευρώ και παρότι οι ανάγκες για μέτρα στήριξης αυξάνονται λόγω της παράτασης του lockdown, κανείς δεν μπορεί να συνδέσει άμεσα, τις εκδόσεις ομολόγων με τις ταμειακές ανάγκες. (εδώ)

 

Αν παρακάμψει κάποιος την αδιανόητη γραφειοκρατία, που οδηγεί σε χρονοτριβή την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων ακινήτων, τα τελευταία χρόνια η αγορά ακινήτων εμφανίζει τα περισσότερα φιλικά προς τους επενδυτές κίνητρα. Ωστόσο, η πανδημία έχει απομακρύνει το αγοραστικό ενδιαφέρον, έχοντας θέσει σε κατάσταση αναμονής αγοραστές και πωλητές. τα μέτρα που θα επιτρέψουν στην αγορά ακινήτων να επουλώσει κάπως γρηγορότερα τα τραύματα που προκάλεσε η πανδημική κρίση είναι τα εξής: η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% σε ακίνητα, η παροχή έκπτωσης 40% για τη δαπάνη ενεργειακής, λειτουργικής ή αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων, η χορήγηση άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών για αγορές ακινήτων ελάχιστης αξίας 250 χιλ. ευρώ, το καθεστώς του non-dom φορολογικού κατοίκου και η κατάργηση του συντελεστή 0,75% που είχε επιβάλει επί του ενεργητικού των ανώνυμων εταιρειών επένδυσης σε ακίνητη περιουσία. (εδώ)

 

Σε επίπεδα προ 30ετίας διαμορφώθηκε η αεροπορική κίνηση το 2020  στα ελληνικά αεροδρόμια λόγω Covid-19, ενώ και το ξεκίνημα του 2021 είναι παραπάνω από ζοφερό λόγω lockdown και τα ταξιδιωτικών περιορισμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για το δωδεκάμηνο της περασμένης χρονιάς, η συνολική αεροπορική επιβατική κίνηση (εσωτερικού – εξωτερικού) του 2020 στην Ελλάδα κυμάνθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 20 εκατομμυρίων και συγκεκριμένα στα 19,7 εκατομμύρια επιβάτες σημειώνοντας πτώση 69,3%. (εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: