Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 225 | Κύριες οικονομικές ειδήσεις Τραπεζών περιόδου 13 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2021

Κύριες οικονομικές ειδήσεις Τραπεζών περιόδου 13 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τεύχος 225 - Φεβρουάριος 2021

 

Κύριες οικονομικές ειδήσεις περιόδου

13 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2021

1/2/2021

Μετά την ανακοίνωση των παραδοχών των stress tests στις 29 Ιανουαρίου 2021 μπορούν να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα για τις ελληνικές τράπεζες, την κεφαλαιακή τους επάρκεια και γενικώς τις προοπτικές τους. Στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο για τις ελληνικές τράπεζες περιλαμβάνει οι εξής παράμετροι: 1)Στο δυσμενές σενάριο ύφεση για το 2021 στο -1,8% και ύφεση για το 2022 στο -2,5% και για το 2023 ανάκαμψη +0,7%. 2)Στο βασικό σενάριο για την Ελλάδα προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας 4,2% το 2021 και 4,8% το 2022. 3) Για το ελληνικό χρηματιστήριο στο δυσμενές σενάριο προβλέπει πτώση -56%. Το stress tests δεν θα οδηγήσει σε ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλά είναι 100% σίγουρο ότι η πίεση που ασκείται στα κεφαλαιακά μαξιλάρια είναι πολύ μεγάλη που θα οδηγήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου. Η ΕΚΤ θα συστήσει σε όλες τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους μαξιλάρια, τα κεφαλαιακά τους αποθέματα. (εδώ)

28/1/2021

Η προβλεπόμενη αύξηση των κόκκινων δανείων θα υπονομεύσει τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους, προειδοποιεί ο Moody’s.  Σε σημείωμά του ο οίκος υπενθυμίζει την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις των ελληνικών τραπεζών θα αυξηθούν κατά 8 έως 10 δισ. ευρώ το 2021, καθώς θα λήξουν τα μορατόρια και άλλα μέτρα στήριξης. Ο οίκος σημειώνει ακόμη ότι το «κύμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πλήξει και τις τέσσερις τράπεζες, που αξιολογούμε, των οποίων τα χαρτοφυλάκια δανείων σε μορατόρια κυμαίνονται από 3,5 έως 5,5 δισ. ευρώ». (εδώ)

Περίπου 30 δισεκ. ευρώ δάνεια σχεδιάζουν να χορηγήσουν στο διάστημα 2021 με 2023 οι ελληνικές τράπεζες, με την εγγύηση του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω μόχλευσης. Ως γνωστό οι τράπεζες έχουν δύο βασικές ανησυχίες, από την μια δίνουν μάχη να κλείσουν τις ζημίες του παρελθόντος από τα προβληματικά δάνεια που έχουν σωρευτεί και προφανώς θέλουν να διασφαλίσουν ότι δάνεια θα χορηγήσουν στο μέλλον να μην επιστρέψει προβληματικό. Όλα τα δάνεια του ταμείου Ανάκαμψης τα 13 δισεκ. θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες και έχει υπολογιστεί σε διάφορα μοντέλα που έχουν υιοθετήσει ότι θα χορηγήσουν άλλα 17 δισεκ. συμπληρωματικά δάνεια. Υπολογίζεται ότι με την μόχλευση που θα υπάρξει στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης οι τράπεζες θα χορηγήσουν συνολικά 30 δισεκ. μόνο από αυτό το σκέλος και χωρίς να περιλαμβάνονται άλλες τραπεζικές ενέργειες που συνήθως συνοδεύουν ένα χρηματοδοτικό πακέτο. (εδώ)

Τον κώδωνα του κινδύνου για λήψη των κατάλληλων μέτρων προς την κατεύθυνση αποτελεσματικότερης διαχείρισης των κόκκινων δανείων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, έκρουσε η ΕΚΤ μετά τη δημοσιοποίηση της των αποτελεσμάτων της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης του 2020. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στη διάρκεια της πανδημίας επιβράδυνε τον ρυθμό της συνεχιζόμενης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπάρχει όμως μέσα στα δανειακά χαρτοφυλάκια ένα επίπεδο δυσχερειών που δεν έχει γίνει ακόμη εντελώς εμφανές. Ειδικότερα, επισημαίνει πως η σταδιακή άρση αρκετών μέτρων στήριξης το 2021 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ακραίων επιδράσεων (cliff effects). Για να ενθαρρύνουν την υιοθέτηση κατάλληλων, συνετών προσεγγίσεων, οι επόπτες απηύθυναν σημαντικά υψηλότερο αριθμό συστάσεων στις τράπεζες. (εδώ)

22/1/2021

Αύξηση του αποθέματος των κόκκινων δανείων των τραπεζών εξαιτίας της πανδημίας κατά 8 έως 10 δισ. ευρώ προβλέπει η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 58,7 δισ. ευρώ από 68,5 δισ. που ήταν στο τέλος του 2019. Ωστόσο διατηρούνται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο που φθάνει το 35,8%, έναντι 2,3% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην Έκθεσή της η ΤτΕ, το ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανέρχεται σε 21,0 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 12% του συνολικού ποσού δανείων στο τραπεζικό σύστημα. Άνω του 80% των δανείων με αναστολή πληρωμών είναι ενήμερα δάνεια (αποτελούν περίπου το 15% των ενήμερων δανείων) και έχουν σχετικά περιορισμένη κάλυψη με προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο (περίπου 3%). Για το λόγο αυτό η ΤτΕ επαναφέρει την πρόταση της για δημιουργία της λεγόμενης «κακής τράπεζας». (εδώ)

21/1/2021

Λύσεις για τα «κρυφά» χρέη της πανδημίας, σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, τα οποία ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ ή περίπου 15% του ΑΕΠ του 2020, αναζητούν η κυβέρνηση και οι τραπεζικές διοικήσεις. Tο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει «λίφτινγκ» στη ρύθμιση για τα παγωμένα κορονοχρέη στις εφορίες, ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ, με μια «εξατομικευμένη» αύξηση του αριθμού των δόσεων και παράταση της αναστολής πληρωμών, έχοντας ως «πυξίδα» και τις αντοχές των κρατικών ταμείων. Οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ζήτημα με τα «παγωμένα» χρεών της πανδημίας, καθώς τα δάνεια σε αναστολή φθάνουν τα 22,2 δισ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2020,  και τα περισσότερα δάνεια σε αναστολή είναι επιχειρηματικά (55,5%). Τα δάνεια του δεύτερου σταδίου, που κινδυνεύουν να καταστούν μη εξυπηρετούμενα, αντιστοιχούσαν στο τέλος τρίτου τριμήνου σε ποσοστό 32% των δανείων που βρίσκονταν σε αναστολή. Επιπλέον, το 17,5% των δανείων σε αναστολή κατατάσσονται ήδη στα μη εξυπηρετούμενα. (εδώ)

19/1/2021

Η ελληνική κυβέρνηση – και ορθώς – δεν επιθυμεί αλλαγές, συγχωνεύσεις ή εξαγορές στον τραπεζικό χάρτη και ειδικά μεταξύ των 4 μεγάλων συστημικών τραπεζών της Εθνικής, Alpha, Πειραιώς και Eurobank. Γιατί η εποπτεύουσα αρχή η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών αναγνωρίζουν ότι ήδη υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι 4 μεγαλύτερες τράπεζες κατέχουν μερίδια αγοράς 94% όταν οι 4 αντίστοιχες μεγαλύτερες στην Γερμανία κατέχουν μερίδια αγοράς 58%. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι τυχόν περαιτέρω συγκέντρωση στις ελληνικές τράπεζες θα δημιουργηθούν σχεδόν μονοπώλια, θα αμφισβητηθεί ο ανταγωνισμός και θα τεθούν θέματα συστημικής ευστάθειας. (εδώ)

13/1/2021

Πρωτοφανή οικονομική στήριξη παρέχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες με βασικό στόχο να μηδενίσουν τα προβληματικά τους δάνεια. Το ελληνικό δημόσιο παρέχει δύο ειδών στηρίξεις στις τράπεζες. 1) Έμμεση κεφαλαιακή στήριξη μέσω swaps, 2) Κρατικές εγγυήσεις που ενώ δεν αποτελούν κεφάλαια, το ελληνικό κράτος παρείχε ή θα παρέχει κρατική εγγύηση 22 δισεκ. ευρώ στα ομόλογα που θα εκδώσουν για τις τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων. Το 2020 εν μέσω πανδημίας το ελληνικό κράτος, σχεδόν κρυφά αποφάσισε να στηρίξει τις τράπεζες και ειδικά την Εθνική. Η πράξη αυτή ήταν σωστή υπό την έννοια ότι ο τραπεζικός κλάδος έπρεπε να υποστηριχθεί για να αντιμετωπίσει τα παλαιά προβληματικά δάνεια τα οποία όντως θα μηδενίσουν. Ωστόσο η κεφαλαιακή στήριξη είναι μονομερής. (εδώ)

Η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προβλέπεται στο πλαίσιο της επικείμενης κεφαλαιακής αύξησης της τράπεζας Πειραιώς, στην οποία μετά την μετατροπή του CoCos των 2 δισ. ευρώ, το ΤΧΣ ελέγχει πλέον το 61,3% του μετοχικού της κεφαλαίου από 26,4%. Η αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ αποτελεί τη μεταβατική λύση στο πλαίσιο της απόφασης για την εξυγίανση της Τράπεζας και την επαναϊδιωτικοποίησή της εντός του 2021 με νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν ιδιώτες μέτοχοι.  Όπως ανακοίνωσε η ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS, που είναι η μητρική εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς μετά την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού της προκειμένου να απορροφήσει τη ζημιά από τις δύο τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega, «η διαπραγμάτευση στο ΧΑ των 394.400.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της μετατροπής του Cocos αρχίζει. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: