Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 225 | Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αποτέλεσμα εικόνας για EUROZONE economy

Η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε ξανά στο τέλος του έτους, καθώς τα lockdowns σε όλη την περιοχή, επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα. Εν τούτοις, η πτώση ήταν μικρότερη της αναμενόμενης. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,7% στο δ΄ τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 1,2%. Συνολικά για το 2020 το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 6,8%, εξέλιξη που όμως είναι αρκετά δυσμενέστερη από τις προβλέψεις που είχαν διατυπωθεί στην αρχή της πανδημίας.

***

Κατά το μήνα Ιανουάριο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ήπια τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 91,5 μονάδες στην Ευρωζώνη και στις 91,2 μονάδες στην ΕΕ. Στη Βιομηχανία, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -5,8 μονάδες στην ΕΕ και στις -5,9 μονάδες στην Ευρωζώνη. Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις -17,3 μονάδες σε ΕΕ και στις -17,8 μονάδες στην Ευρωζώνη. Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώθηκαν στις -16,9 και -18,9 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -16,5 και -15,5 μονάδες αντίστοιχα. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινούνται ήπια ανοδικά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για ζήτηση στο επόμενο τρίμηνο και τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης οι οποίες κινούνται αισθητά πτωτικά.
Δείτε αναλυτικά την έρευνα του ΙΟΒΕ εδώ.

***

Ο πληθωρισμός επέστρεψε στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο καθώς αυξήθηκε το κόστος της ενέργειας και τερματίστηκαν οι φοροελαφρύνσεις που στόχευαν στην τόνωση της γερμανικής κατανάλωσης. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση, περισσότερο από ό, τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες. Το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε κατά 3,8% τον Ιανουάριο καθώς επίσης και τα πιο ακριβά τρόφιμα, δίνοντας ώθηση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ προβλέπει επί του παρόντος ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει εξαιρετικά χαμηλός, ενώ θα απαιτηθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί ο στόχος του 2,0%.

***

Σύμφωνα με μελέτη του ομίλου Allianz και της εταιρίας ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes (εδώ), η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πιθανό πλήγμα 90 δισεκ. ευρώ στην οικονομία της φέτος, αν δεν φτάσει τον ρυθμό εμβολιασμού κατά της COVID-19 που έχουν άλλες οικονομίες. Για να επιτύχει τον στόχο για ανοσία του 70% των ενηλίκων ως το καλοκαίρι, η ΕΕ θα χρειαστεί να αυξήσει στο εξαπλάσιο τον ρυθμό των εμβολιασμών.

***

Αποτέλεσμα εικόνας για eurozone

Oπως αναφέρει η Oxford Economics, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί στο πρώτο τρίμηνο καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μέχρι στιγμής μείνει πίσω σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των προγραμμάτων εμβολιασμού τους. Κατά την Oxford Economics, οι εμβολιασμοί αναμένεται να επιταχυνθούν από την άνοιξη και ειδικά τον Μάιο. Πάντως ο οίκος αναμένει μία πιο ισχυρή καλοκαιρινή σεζόν φέτος σε σχέση με το 2020 (αν και σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2019) καθώς το 50% του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων, θα έχει εμβολιαστεί έως τον Ιούνιο-Ιούλιο. Έτσι η ανάπτυξη θα κορυφωθεί στο γ’ τρίμηνο προτού αρχίσει να ομαλοποιείται από το δ’ τρίμηνο και μετά. Ωστόσο, οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι πιθανό να είναι μεταξύ των τελευταίων που θα αρθούν, έτσι εκτιμά ότι ο τουρισμός θα παραμείνει κυρίως τοπικός, όπως πέρυσι. (εδώ)

***

Οι χώρες της Ευρωζώνης υπέγραψαν στις Βρυξέλλες τη συμφωνία για την τροποποίηση της ιδρυτικής συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με την οποία ενισχύονται οι αρμοδιότητές του αναφορικά με την εποπτεία των προγραμμάτων προσαρμογής και γίνεται ένα περαιτέρω βήμα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η νέα συνθήκη θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια και των 19 χωρών που μετέχουν στον ESM, σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM. Με τη νέα συνθήκη, ο ESM θα μπορεί να δίνει δάνεια έως 68 δισ. ευρώ στο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών για να χρηματοδοτεί αυτό την εξυγίανση ή εκκαθάριση τραπεζών. (Περισσότερο αναλυτικά, δείτε εδώ)

 

Δείτε περισσότερες ειδήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία (εδώ).

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: