Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 225 | Επισημάνσεις της αγοράς

Επισημάνσεις της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: To χρηματιστηριακό ταμπλό αδειάζει από εταιρίες που βρίσκονταν υπό αναστολή πολλά χρόνια αλλά ταυτόχρονα μειώνεται και ο αριθμός των εισηγμένων καθώς απαριθμεί 166 εταιρίες εκ των οποίων οι 126 στη Κύρια Αγορά, οι 29 σε επιτήρηση, οι 2 σε αναστολή και 10 στην Εναλλακτική αγορά. Ειδικότερα, διαγράφονται οριστικά 5 εισηγμένες (4 που ήταν σε αναστολή και 1 μετοχή της Εναλλακτικής αγοράς). Οι μετοχές που διαγράφονται είναι οι εξής: Κεραμεία Αλλατίνη ΑΕ, Axon Συμμετοχών, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και η Eurobrokers, οι οποίες τελούσαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διαγραφή αποφασίστηκε επίσης και για τις ενταγμένες στην Εναλλακτική Αγορά μετοχές της εταιρείας DIVERSA A.E.B.E.
Σημειώνεται ότι, από το 2010 (έτος έναρξης της οικονομικής και της χρηματιστηριακής κρίσης) έχουν διαγραφεί 139 εταιρίες. Στο ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές ήταν μόλις 10, από τις οποίες, καμία με τη μέθοδο της δημόσιας εγγραφής.
Κατά τη δεκαετία 2010-2019, στο Χρηματιστήριο εισήχθησαν μόλις 8 εταιρίες και είναι ο μικρότερος αριθμός νέων εισαγωγών, σε μία δεκαετία, από την ίδρυση του Χρηματιστηρίου (1880). Σημειώνεται ότι, από το 1880 έως και σήμερα, στο Χρηματιστήριο έχουν εισαχθεί συνολικά 664 εταιρίες. Κατά τη δεκαετία 1990-1999 εισήχθησαν 215 εταιρίες και στη δεκαεετία 2000-2009, 147 εταιρίες (οι περισσότερες εισήχθησαν στα δύο πρώτα χρόνια της δεκαετίας).

***

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ: Μία σειρά εταιριών ενδέχεται να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους κατά το 2021. Μία τέτοια κίνηση θα αναζωογονήσει τη χρηματιστηριακή αγορά και θα δημιουργήσει μία εξαιρετική προοπτική για τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, ιστορικά, αυτού του είδους οι εξελίξεις πάντα αποτελούν πρόδρομες κινήσεις μία γενικότερης “αφύπνισης” μιας χρηματιστηριακής αγοράς. Διατηρούμε την άποψη ότι βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα της νέας φάσης της αγοράς.
Σύμφωνα με άρθρο έγκριτου -και παλαιού στο χώρο- δημοσιογράφου (εδώ), καθ’ όσον αποτυγχάνει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο Χρηματιστήριο. Δε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τα περί της τύχης της Εθνικής Ασφαλιστικής, όμως επισημαίνουμε ότι και στο παρελθόν, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις εταιριών που -για διάφορους λόγους- κάποια στιγμή διεγράφησαν για να επιστρέψουν, μετά από μερικά χρόνια.
Επίσης, σχεδιάζονται αυξήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς, την Ελλάκτωρ και την Αεροπορία Αιγαίου. Οι αυξήσεις αυτές έχουν ήδη προαναγγελθεί επισήμως.
Παράλληλα, πριν από το καλοκαίρι, αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η Pasal Development (ή Premia Properties, όπως θα είναι το νέο της όνομα) με στόχο να φτάσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της στα € 200 εκατομμύρια. Η Τζιρακιάν, έχει επίσης εξαγγείλει αύξηση κεφαλαίου, ενώ οι βασικοί μέτοχοι έχουν ήδη προκαταβάλει το τμήμα της συμμετοχής τους.
Πολύ πιθανή για αύξηση κεφαλαίου, με παράλληλη μετάταξη από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, αναφέρεται και η περίπτωση της Performance. Τέλος, είναι πιθανό να  υπάρξουν κινήσεις και από την Prodea (αν δε γίνει εντός του 2021, θα γίνει εντός του 2022), αλλά και από εταιρίες του Ομίλου Viohalco (κάτι που θεωρούμε λιγότερο πιθανό).

***

ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ: Παράλληλα με τις αυξήσεις κεφαλαίου ήδη εισηγμένων εταιριών, εντός του 2021 θα πρέπει να αναμένουμε και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Noval ΑΕΕΑΠ (του ομίλου Viohalco) και της Orlina Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία είναι εταιρία που ιδρύθηκε από το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο, Brevan Howard, στην οποία συμμετέχουν έλληνες επιχειρηματίες (εδώ), η οποία θα δραστηριοποιηθεί στα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα και τουριστικά), συμπεριλαμβανομένων και αυτών που για να αξιοποιηθούν χρειάζονται ανακαίνιση. Σημειώνεται πως, με βάση τη νομοθεσία, οι ΑΕΕΑΠ πρέπει υποχρεωτικά να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο, δύο χρόνια μετά την ίδρυσή τους (βεβαίως, ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα αναβολής της υποχρέωσης αυτής, κάτω από προϋποθέσεις).
Για την εισαγωγή των εταιριών αυτών, θα πρέπει να υπάρξει δημόσια εγγραφή. Όταν αυτή συμβεί, θα πρόκειται για την πρώτη δημόσια εγγραφή εταιρίας, μετά τη δημόσια εγγραφή της “Ελληνικής Τεχνοδομικής - Άνεμος”, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2014.
Έχουμε πολλές φορές αναφέρει ότι, όταν πραγματοποιηθεί η πρώτη δημόσια εγγραφή και εάν αυτή είναι πετυχημένη, θα έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα για την “ανάσταση” της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας. Θα προτιμούσαμε βέβαια, η δημόσια αυτή εγγραφή να είναι μίας εταιρίας που εισάγεται εθελοντικά και όχι υποχρεωτικά (με βάση την υποχρέωση του νόμου) στο Χρηματιστήριο. Όμως, ακόμη και αν η πρώτη δημόσια εγγραφή προέλθει από μία ΑΕΕΑΠ, και πάλι θα πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα.
Συμπερασματικά, παρά το “πισωγύρισμα” που προκάλεσε η πανδημία στη χρηματιστηριακή αγορά, έχουν πλέον δημιουργηθεί οι συνθήκες ώστε αυτή να επιτελέσει το ρόλο της ως χώρος άντλησης κεφαλαίων από τις εταιρίες. Έναν ρόλο που έχει πολλά χρόνια να παίξει.

***

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ένα σχέδιο το οποίο δεν θα υλοποιηθεί άμεσα αλλά καταδεικνύει την στρατηγική της διοίκησης Παύλου Μυλωνά η οποία αποτέλεσε την θετική έκπληξη του 2020 - 2021 επεξεργάζεται η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα  (εδώ). Το σχέδιο αυτό εστιάζεται στο πως θα διευρυνθεί η μετοχική βάση της Εθνικής τράπεζας αυξάνοντας την διασπορά των μετοχών free float και ενισχύοντας το ποσοστό των μικρομετόχων. Για να μπορέσει η Εθνική να υλοποιήσει επιτυχές placement θα πρέπει να πληρούνται ορισμένες βασικές προϋποθέσεις. 1) Να έχει πωληθεί η Εθνική Ασφαλιστική. 2) Η Εθνική θα πουλήσει εντός του α΄ 4μήνου του 2021 την τιτλοποίηση Frontier 3) Μέχρι το τέλος του 2021 στόχος είναι τα NPEs να είναι μεταξύ 6% με 8% σε σχέση με το 3,7% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης. 4) Στόχος για το 2021 είναι η Εθνική να επιτύχει κέρδη περίπου 370-400 εκατ έναντι κεφαλαίων 5,8 δισεκ. ευρώ τα οποία θα αυξηθούν λόγω και των εκτάκτων κερδών. Η Εθνική από το 2022 και μετά στοχεύει να επιτυγχάνει κέρδη 500-550 εκατ ευρώ.
Το παραπάνω “σχέδιο” όντως υφίσταται, ως σχέδιο και συνιστά ακόμη ένα στοιχείο μιας συνειδητής -και κατά τα φαινόμενα “συστηματικής”- προσπάθειας που γίνεται από την κυβέρνηση, αλλά και τους φορείς της Κεφαλαιαγοράς για τόνωση του ενδιαφέροντος για το Χρηματιστήριο.

***

STOCK OPTIONS: Πολλές εταιρίες παρέχουν στους εργαζομένους τους ως κίνητρο, και στο πλαίσιο επίτευξης στόχων, είτε δωρεάν μετοχές, είτε δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options), δηλαδή το δικαίωμα να αγοράσουν σε προνομιακή τιμή μετοχές δικές τους ή της μητρικής (συνήθως) εταιρίας του ομίλου. Με την εγκύκλιο Ε 2208/2020 παρέχονται σημαντικές διευκρινίσεις αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση των παροχών αυτών από εργοδότη σε εργαζόμενο, εταίρο ή μέτοχο. Συγκεκριμένα, τα δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης εισηγμένων και μη εισηγμένων μετοχών που ασκούνται μετά την 1η/1/2020 (και ανεξαρτήτως του πότε χορηγήθηκαν) φορολογούνται ως εισόδημα από υπεραξία με συντελεστή 15%, υπό την προϋπόθεση της διακράτησης των μετοχών για τουλάχιστον 24 μήνες από την απόκτηση των δικαιωμάτων προαίρεσης και ανεξαρτήτως εάν εξακολουθεί να ισχύει η εργασιακή σχέση.

Με μία σειρά δεικτών που υπολογίζουμε, σε καθημερινή βάση, ή που έχουμε δημιουργήσει, ένας επενδυτής μπορεί να έχει μία αρκετά σαφή εικόνα για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς και τη θέση του Γενικού Δείκτη. Οι δείκτες αυτοί είναι:

- Σχέση Ρ/Ε της αγοράς: (εδώ)

- Μερισματική απόδοση της αγοράς: (εδώ)

- Θέση των συντελεστών του “απόλυτου συστήματος”: (εδώ)

- ΓΔ, ΚΜΟ-200 και απόσταση ΚΜΟ-200 από τον ΓΔ: (εδώ)

- ΚΜΟ-20, 90 και 200 ημερών της αξίας των συναλλαγών: (εδώ)

- Αριθμός μετοχών που βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ-200 ημερών τους: (εδώ)

- Μέση απόσταση συνόλου μετοxών από τον ΚΜΟ-200: (εδώ)

- Νέα υψηλά/χαμηλά 52 εβδομαδων: (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα: