Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 225 | Το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα

Το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, ρευστοποίησε ολόκληρο το “υποχαρτοφυλάκιο” εταιριών που επικεντρώνονται στην έρευνα και την παραγωγή πετρελαίου, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, μία κίνηση που δείχνει ότι τάση αυτή έχει πλέον λάβει ευρύτατες διαστάσεις, σε όλο το κόσμο.

Αυτό το τμήμα του χαρτοφυλακίου, αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2019 (από το σύνολο των 40 δισεκατομμυρίων που είχε τοποθετημένα στον ευρύτερο τομέα του πετρελαίου και του αερίου), είχε ρευστοποιηθεί πλήρως μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους. Η κίνηση αυτή ήταν η πιο πρόσφατη σε μια μακρόχρονη διαδικασία για τη μείωση της έκθεσης του γιγαντιαίου αυτού κρατικού ταμείου σε έναν τομέα που έχει ευνοήσει και προσδιορίσει την οικονομία της Νορβηγίας για το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου αιώνα.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο (πρόκειται για ένα τύπο αμοιβαίου κεφαλαίου)  ιδρύθηκε το 1990, με σκοπό να επενδύει τα πλεονάσματα της πετρελαϊκής δραστηριότητας της χώρας, με στόχο τη παράδοση αξίας και ροών εισοδήματος στις επόμενες γενιές. Η αξία του, στα τέλη του 2020, ξεπερνούσε το 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ, στα τελευταία χρόνια, λόγω του μεγέθους του και της θετικής πορείας των αγορών, τα κέρδη του είναι κολοσσιαία: απόδοση 10,9% (123 δισ. δολάρια) κατά το 2020 και 19% (180 δισ. δολάρια) κατά το 2019.

Το επενδυτικό κρατικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, άρχισε να γυρίζει την πλάτη του στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πριν από περισσότερα από τρία χρόνια. Η πρόθεση τότε ήταν να διαφοροποιηθεί από έναν κλάδο στον οποίο η οικονομία της Νορβηγίας ήταν εκτεθειμένη σε μεγάλο βαθμό, έτσι ώστε να μπορεί να προστατευθεί σε κάποιο έκτακτο γεγονός στον κλάδο.

Ωστόσο, η νέα διοίκηση, έχει πλέον αναγάγει τις βιώσιμες επενδύσεις ως την απόλυτη προτεραιότητα της στρατηγικής του και λέει ότι όλοι οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου που εργάζονται για το αμοιβαίο κεφάλαιο πρέπει να λειτουργήσουν έχοντας υπόψη τους αυτή τη βασική αρχή.

Οι περίπου δέκα ανώτατοι διαχειριστές του ταμείου αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες σε ανανεώσιμες υποδομές. Το κρατικό ταμείο,  που μέχρι στιγμής δεν έχει επενδύσει μεγάλα ποσά σε αυτόν τον τομέα, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα “υποχαρτοφυλάκιο” ανανεώσιμων πηγών που, σε πρώτη φάση, θα φτάσει περίπου στο 1% του συνολικού ταμείου των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

“Αναζητούμε έργα ανέμου και ήλιου στην Ευρώπη και την Αμερική” δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξη του ο Nicolai Τάνγκεν, διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, που όμως έχει ήδη παραδεχτεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, με τη ζήτηση για ανανεώσιμα περιουσιακά στοιχεία να αυξάνει συνέχεια τις τιμές. Όπως επισημαίνει, “υπάρχει πολύς ανταγωνισμός” για το είδος των έργων που θα ήθελε να αγοράσει το ταμείο.

Τόσο λόγω μεγέθους, όσο και λόγω της μακροχρόνιας φιλοσοφίας με την οποία αντιμετωπίζει τις επενδύσεις του, το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας, οι κάθε του ενέργεια παρατηρείται με προσοχή από ολόκληρο το κόσμο, αφού αποκρυσταλλώνει τις τάσεις που επικρατούν στη διεθνή κοινότητα. Η δε απόφασή του να απομακρυνθεί από επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, συνιστά ένα μεγάλο μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Το ταμείο λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια. Στο επίσημο site του (εδώ), κάποιος μπορεί να δει κάθε επένδυση και την εξέλιξή της από το 1998. Στα τέλη του 2019, οι επενδύσεις του ταμείου στην Ελλάδα, έφταναν στα 421 εκατομμύρια δολάρια, από τα οποία 416 ήταν σε μετοχές. (Δείτε εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text