ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο από την περίοδο της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και οι θέσεις ρευστότητας και χρηματοδότησής τους είναι σε καλή κατάσταση, σημειώνει η BofA Securities, ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν την τεράστια "κληρονομιά" προβληματικών assets. Η αμερικανική χρηματιστηριακή εκτιμά πως η διαδικασία μείωσης του ρίσκου στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών θα επιταχυνθεί, ασκώντας συνεπώς πιέσεις στα κεφάλαια. Κατά την BofA, υπάρχει αξία στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αλλά σε διαφοροποιημένη βάση και έτσι δίνει σύσταση "buy" για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα, τηρεί στάση "neutral" στην Alpha Bank, ενώ δίνει "underperform" σύσταση στην Τράπεζα Πειραιώς. Σε ό,τι αφορά τις τιμές στόχους, μειώνει αυτήν της Alpha Bank σε 0,90 ευρώ από 0,94 ευρώ πριν, αυξάνει την τιμή-στόχο της Eurobank στα 0,85 ευρώ από 0,52 ευρώ πριν, αυξάνει επίσης αυτήν της ΕΤΕ σε 2,50 ευρώ από 1,26 ευρώ πριν και μειώνει αυτήν της Πειραιώς σε 0,85 ευρώ από 1,28 ευρώ πριν.

Βέβαια, σύμφωνα με την πάγια πρακτική μας, δε δίνουμε μεγάλη σημασία στις “τιμές - στόχους” που κατά καιρούς τίθενται, επειδή αυτές πάντα εκδίδονται με βάση τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των εκδοτών τους.

Tα σημαντικά και ουσιαστικά νέα στους δυο νευραλγικούς τομείς των τραπεζών, όπως είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι νέες χρηματοδοτήσεις, θα έρθουν τον Μάρτιο. Και εκεί θα φανεί καθαρά, αν το μέλλον των τραπεζών θα γίνει πιο ευοίωνο για τους επενδυτές, που πέρα από τον πρόδρομο ενθουσιασμό τους, επιθυμούν να αντικρύσουν μια νέα τραπεζική σελίδα. μέχρι τότε θα φανεί: α) το πως θα προχωρήσει η διαχείριση της μείωσης των παλαιών κόκκινων δανείων ύψους 58,7 δισ. ευρώ. Το αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στο σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ». Το αν θα προχωρήσει η λύση της bad bank, που προτείνουν η Τράπεζα της Ελλάδος και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί. Το αν θα υπάρξει συνδυασμός των δυο εργαλείων. β) το κατά πόσο θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται και πάλι τα δάνεια που βρίσκονται σε moratorium πληρωμής. γ) το κατά πόσο οι 150 χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα», θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ξανά τις τοκοχρεολυτικές δόσεις τους. Και όλα τα προαναφερθέντα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021, διότι μέχρι τότε ισχύει το moratorium που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. (εδώ)

Το α΄ 6μηνο του 2022 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πραγματοποιήσει την πρώτη αποεπένδυση από ελληνική τράπεζα, μηδενίζοντας το ποσοστό συμμετοχής. Κατά τα φαινόμενα, λόγω μικρού μεγέθους, θα πρόκειται για μία “δοκιμαστική” κίνηση, με στόχο να δοκιμαστούν οι διαδικασίες και οι αντιδράσεις της αγοράς. Η τράπεζα αυτή θα είναι η Eurobank στην οποία το ΤΧΣ κατέχει 52 εκατ μετοχές ή 1,40%. Η τρέχουσα αξία των μετοχών του ΤΧΣ ανέρχεται σε 30 εκατ ευρώ. Τα κριτήρια διάθεσης των μετοχών είναι: 1) Το χαμηλό ποσοστό που κατέχει το ΤΧΣ στην Eurobank. Με μόλις 1,40% και ύπαρξη άλλων μετόχων, στρατηγικού επενδυτή Fairfax και θεσμικών μετόχων η διάθεση 52 εκατ μετοχών (το 1,40% αντιστοιχεί σε 52 εκατ μετοχές) προφανώς μπορεί να απορροφηθεί με ευκολία. 2) Ο δεύτερος λόγος αλλά σπουδαιότερος για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Eurobank έχει να κάνει με το εάν και κατά πόσο η Eurobank έχει επιλύσει θέματα κεφαλαιακής επάρκειας, σταθερότητας ισολογισμού και εάν αντιμετωπίζει προκλήσεις που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της.

Δείτε περισσότερες ειδήσεις τραπεζών εδώ

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text