Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 225 | Θετικό ξεκίνημα για το 2021 - Αναβολή των “ανησυχιών”

Θετικό ξεκίνημα για το 2021 - Αναβολή των “ανησυχιών”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θετικό ξεκίνημα για το 2021 - Αναβολή των “ανησυχιών”

Το ξεκίνημα του 2021 υπήρξε θετικό για τις περισσότερες από τις διεθνείς αγορές. Παρά την ένταση που εξακολουθεί να υπάρχει από την εμφάνιση του τρίτου κύματος της πανδημίας, η ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών κατά το δ’ τρίμηνο του 2020, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και σε άλλες κύριες αγορές, δείχνει να είναι ικανοποιητική και ικανή να “στηρίξει” τις τρέχουσες αποτιμήσεις. Ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης S&P, στην παρούσα φάση, διαπραγματεύεται με έναν δείκτη “Forward P/E” κοντά στο 22,5, επίπεδο που αν υποστηριχθεί από την κερδοφορία του 2021, μπορεί να οδηγήσει το χρηματιστηριακό δείκτη μέχρι το επίπεδο των 4.300 μονάδων έως το τέλος του έτους.

 Μία τέτοια επίδοση θα σήμαινε κέρδη κατά 14,5% μέσα στο 2021, κάτι που δεν είναι ούτε ακραίο, ούτε αδύνατο. 

Η αμερικανική αγορά, υποστηρίζεται σήμερα από την ανάκαμψη της οικονομίας και των επιχειρηματικών κερδών, από τα επεκτατικά προγράμματα του προέδρου Μπάιντεν, από τις πολιτικές της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και από από το δίδυμο Janet Yellen (νέα υπουργός των Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην διοικητής της FED) και τον Jerome Powell (νυν πρόεδρος της FED), οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο την ομαλή λειτουργία της Κυβέρνησης και των αγορών.

Κατά τη θητείας της ως προέδρου της FED, η κα Yellen υπήρξε πάντα υπέρ μίας επεκτατικής νομισματικής πολιτικής και πολύ αισιόδοξη για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς -και η αγορά σημείωνε άνοδο μετά από κάθε ομιλία της. Οι επενδυτές θα πρέπει να αισθάνονται αρκετά άνετα μαζί της, όπως άλλωστε αισθάνονται και με τον κ. Powell. 

Αυτό σημαίνει ότι, οποιαδήποτε διακοπή των προγραμμάτων ρευστότητας της FED, αν γίνει -ή καλύτερα- όταν γίνει, θα γίνει με πολύ προσοχή. Προς το παρόν, η FED προσπαθεί να διατηρήσει το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου κοντά στο 1,0%. Όμως, αν μετά το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας υπάρξει μία “οικονομική έκρηξη”, αυτό θα είναι προσωρινά θετικό για τις αγορές, αλλά παράλληλα θα προκαλέσει ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια, κάτι που -όπως αναφέρουμε και στη σελίδα 7- δεν είναι καθόλου δύσκολο να συμβεί.

Παράλληλα, θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι, πιθανότατα εντός του 2022, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα υλοποιήσει την προεκλογική του υπόσχεση για αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το σημερινό 21% στο 28%, ενώ θα θεσπίσει ως κατώτατο φορολογικό συντελεστή το 15% για μεγάλες επιχειρήσεις που, εκμεταλλευόμενες τα διάφορα φορολογικά “παράθυρα”, σήμερα δε πληρώνουν καθόλου φόρους. Αυτό, θα είναι κάτι πολύ σοβαρό για τις επιχειρήσεις και πολύ απειλητικό για τις αγορές.

Συμπερασματικά, παρά το φόβο που προκαλεί η άνοδος των δεικτών, η κατάσταση εξακολουθεί να ελέγχεται. Οι πραγματικές ανησυχίες ίσως αναβάλλονται για μερικούς μήνες (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος) ή για το επόμενο έτος.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text