Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Amazon Web Services: Φυσικά και θα επεκταθούμε στην Ελλάδα

Amazon Web Services: Φυσικά και θα επεκταθούμε στην Ελλάδα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τη δυναμική που εντόπισε η πολυεθνική – κολοσσός στην Ελλάδα και οδηγήθηκε στην απόφαση να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα περιγράφει με αποκλειστική συνέντευξη στο «Money Review» ο επικεφαλής της Amazon Web Services για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Przemek Szuder. Αναφέρεται στο cloud ως τη νέα κανονικότητα που οδηγεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό μιας χώρας και κάνει λόγο για 175 υπηρεσίες που βοηθούν τις επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν κόστος IT και να μεγαλώσουν. Ξετυλίγει το πελατολόγιο της εταιρείας στη χώρα μας και περιγράφει την Amazon ως «εμμονική με τους πελάτες της». Ερωτηθείς για το ολιγοπωλιακό καθεστώς στη διεθνή αγορά cloud, απαντά ότι πρόκειται για μια αγορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρχει μόνο ένας παίκτης.

Πώς διαμορφώνεται η παρουσία της Amazon Web Services στην Ελλάδα και πώς λάβατε την απόφαση να ανοίξετε γραφείο στην Αθήνα;

Η απόφαση για το άνοιγμα ενός τοπικού γραφείου της Amazon Web Services στην Αθήνα ήρθε ως απάντηση στην αυξανόμενη πελατειακή μας βάση και στην αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τους Έλληνες πελάτες με έναν ακόμη καλύτερο τρόπο. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει μια ταχεία υιοθέτηση της χρήσης AWS cloud στην Ελλάδα. Μέσω του ελληνικού γραφείου, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε ακόμη καλύτερη υποστήριξη στους πελάτες μας και να συνεχίσουμε να βοηθούμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να προωθούν την καινοτομία, διατηρώντας παράλληλα υψηλά επίπεδα αξιοπιστίας και ασφάλειας.

Τι είδους υπηρεσίες προσφέρει η Amazon Web Services στην Ελλάδα και σε ποιους τομείς της αγοράς; Ποιοι είναι οι πελάτες σας;

Η Amazon Web Services προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων που βασίζονται στο παγκόσμιο cloud συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών, αποθήκευσης, βάσεων δεδομένων, ανάλυσης, τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, δικτύωσης, κινητών, εργαλείων προγραμματιστών, εργαλείων διαχείρισης, Internet of Things, ασφάλειας και εταιρικών εφαρμογών. Το σύνολο των 175 πλήρως εξοπλισμένων υπηρεσιών βοηθούν τους οργανισμούς να κινηθούν γρηγορότερα και να μειώσουν το κόστος IT και να κλιμακώσουν το μέγεθός τους. Tην Amazon Web Services εμπιστεύονται ως πελάτες οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες και πιο γνωστές επιχειρήσεις της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των Beat, Deepsea Technologies, futurehome.gr, Madinad, Marpoint, Money Market, Orfium, Omilia, PAOK FC, Qivos, Spitogatos, Voiceland, Wind Hellas, Workathlon, και Xrysi Eukairia, καθώς και οργανισμούς του δημόσιου τομέα.

Πώς αξιολογείτε το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα σήμερα; Σε ποιους τομείς εντοπίζετε περιθώρια βελτίωσης;

Εδώ και χρόνια, βοηθάμε τους Έλληνες πελάτες να καινοτομούν και να μετασχηματίζουν τις επιχειρήσεις τους και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας να οδηγούν την αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η Amazon Web Services ξεκίνησε μια αποστολή να οδηγήσει την καινοτομία σε όλη την ελληνική οικονομία, μέσω της υπογραφής το 2020 ενός μνημονίου συνεργασίας (MoU) με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με την υποστήριξη του cloud computing, το MoU παρέχει τη βάση για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και ψηφιακής Ελλάδας, μέσω της συνεργασίας στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, της ψηφιακής υποδομής και της εκπαίδευσης δεξιοτήτων cloud.

Βλέπετε τις συνθήκες για περαιτέρω επέκταση της δραστηριότητας της Amazon σε μια χώρα όπως η Ελλάδα; Ή έχουν ταβάνι οι προοπτικές σε μια μικρή αγορά όπως η ελληνική;

Αναμφίβολα, απέχουμε πολύ από το να τελειώσουμε την επέκτασή μας στην ελληνική αγορά. Οργανισμοί σε ολόκληρη τη χώρα μεταφέρουν όλο και περισσότερο τις καίριας σημασίας εφαρμογές τους στην Amazon Web Services και για αυτόν τον λόγο επεκτεινόμαστε σταθερά στην περιοχή. Όντας μια εταιρεία που πραγματικά έχει εμμονή με τους πελάτες, τους έχουμε ακούσει να μας ζητούν να είμαστε πιο κοντά σε αυτούς και να τους βοηθήσουμε στο ταξίδι τους στο cloud. Ανοίγοντας ένας γραφείο στην Ελλάδα είναι ο τρόπος να υποστηρίξουμε αυτήν την ανάπτυξη.

Από τη μία πλευρά, η Covid-19 ευνοεί την ανάπτυξη των εξ αποστάσεως και κατ’ επέκταση ψηφιακών δραστηριοτήτων. Από την άλλη πλευρά, η παρατεταμένη κρίση ενισχύει το βάθος της ύφεσης στην οικονομία. Τελικά, πώς έχει επηρεάσει η πανδημία τη δραστηριότητα της Amazon Web Services μέχρι σήμερα και ποια είναι η εκτίμηση της εταιρείας για τους επόμενους μήνες;

Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να πληρώνει μόνο για τους πόρους που καταναλώνει.

Η αποστολή μας στην Amazon Web Services είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση στην πελατεία μας, η οποία παρέμεινε η ίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζουμε τους πελάτες μας να καινοτομούν, να προσαρμόζονται στις νέες προκλήσεις και να ανακαλύπτουν εκ νέου τις επιχειρήσεις τους με τους πιο δημιουργικούς τρόπους, εξοικονομώντας παράλληλα κόστη IT. Αυτό που έχουμε δει κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ότι σχεδόν κάθε εταιρεία στον κόσμο έχει προσπαθήσει να εξοικονομήσει χρήματα με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί. Το cloud computing απαλλάσσει κάποια από τα βάρη που αντιμετωπίζουν οι πελάτες μας. Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη που προσφέρουν οι υπηρεσίες της Amazon Web Services είναι η δυνατότητα να πληρώνεις μόνο για αυτό που καταναλώνεις, ενώ μπορείς να κλιμακώσεις το μέγεθος προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αυτό μειώνει το κόστος IT και επιτρέπει στους πελάτες μας να επικεντρώνονται σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς. Ως εκ τούτου, πολλές εταιρείες αναζητούν τρόπους για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και επενδύουν στην ψηφιακή ανάπτυξη και στις σύγχρονες εφαρμογές. Σε γενικές γραμμές, υπάρχει μια τάση υιοθέτησης του cloud και ψηφιακού μετασχηματισμού, και η ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες της εξ αποστάσεως εργασίας ώθησε τις εταιρείες να αναπτύξουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τους πελάτες τους.

Βλέπουμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη σύγχρονων εφαρμογών από τους πελάτες μας, καθώς επιθυμούν να αναπτύξουν εφαρμογές πιο γρήγορα και να απομακρυνθούν από το βάρος της ανάπτυξης λογισμικού. Θεωρώ ότι αυτό θα συνεχίσει να είναι μια μεγάλη τάση και το 2021. Θα έλεγα επίσης ότι οι τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται το 2021, ειδικά επειδή ορισμένες από τις υπηρεσίες Artificial Intelligence και Machine Learning της Amazon Web Services, όπως το Amazon SageMaker, το Amazon Recognition, το Amazon Textract και το Amazon Fraud Detector, δεν απαιτούν από τους προγραμματιστές να έχουν προηγούμενη εμπειρία σε αυτούς τους τομείς. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις υπηρεσίες μας, προσαρμοζόμενοι στα ενδιαφέροντα των πελατών μας.

Ποιες ανάγκες καλύπτουν σήμερα οι υπηρεσίες cloud και ποιες είναι οι τάσεις στον συγκεκριμένο τομέα της ψηφιακής οικονομίας;

Οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους της Amazon Web Services έχουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών εφαρμογών, από τεχνολογίες υποδομής -όπως υπολογισμός, αποθήκευση και βάσεις δεδομένων- μέχρι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως μηχανική εκμάθηση και τεχνητή νοημοσύνη, λίμνες δεδομένων και analytics, και Internet of Things. Το 2020 ήταν σίγουρα μια ξεχωριστή χρονιά, η οποία επιτάχυνε τη μετάβαση προς έναν ψηφιακό κόσμο. Νομίζω ότι το 2020 ήταν μόνο η αρχή, και καθώς οι εταιρείες άρχισαν να βλέπουν τα οφέλη της ψηφιοποίησης, το 2021 θα είναι η χρονιά για τις επιχειρήσεις να αγκαλιάσουν πλήρως την τεχνολογία.

Το cloud είναι η νέα κανονικότητα. Περιορίζει τα κόστη ΙΤ και βοηθά τις επιχειρήσεις να μεγαλώσουν.

Οι εφαρμογές που βασίζονται στο cloud σήμερα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της απόδοσης οποιασδήποτε επιχείρησης. Προωθούμε την καινοτομία μαζί με τους πελάτες μας από ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών, της ναυτιλίας, του gaming, της λιανικής και πολλών άλλων. Οι λύσεις cloud δεν έχουν μόνο ένα ευρύ φάσμα εφαρμοσιμότητας, αλλά έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι προσβάσιμες σχεδόν παντού, χωρίς να χρειάζεται να επενδύουν σε ακριβά κέντρα δεδομένων. Έτσι, νομίζω ότι πολύ περισσότερες επιχειρήσεις θα αρχίσουν να στρέφονται προς το cloud, το οποίο θα γίνει η νέα κανονικότητα.

Εκτός από τη Μηχανική Μάθηση και την Τεχνητή Νοημοσύνη, στις οποίες αναφερθήκαμε νωρίτερα, μια άλλη αναδυόμενη τάση τώρα είναι η Quantum Computing (κβαντική υπολογιστική). Κατά τη διάρκεια του re:Invent 2019 ανακοινώσαμε το Amazon Braket, μια πλήρως διαχειριζόμενη υπηρεσία κβαντικής πληροφορικής που βοηθά τους ερευνητές και τους προγραμματιστές να επιταχύνουν μέσω της τεχνολογίας την έρευνα και την ανακάλυψη. Το 2020, το καταστήσαμε διαθέσιμο σε όλους. Καθώς οι εταιρείες και οι οργανισμοί αρχίζουν να πειραματίζονται με την κβαντική και καθώς αυτή η τεχνογνωσία αρχίζει να κινείται πέρα από τον ακαδημαϊκό κόσμο, θα δούμε περισσότερες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν κβαντικούς υπολογιστές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Πώς διασφαλίζεται σήμερα η προστασία των δεδομένων και ποιες είναι οι προκλήσεις στο επίπεδο της κυβερνοασφάλειας;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Amazon Web Services δεν έχει πρόσβαση σε δεδομένα πελατών. Οι πελάτες της κατέχουν και έχουν πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους και ως εκ τούτου μπορούν να επιλέξουν σε ποια τοποθεσία θα τα αποθηκεύσουν με τη διαβεβαίωση ότι το περιεχόμενό τους δεν θα μετακινηθεί, εκτός εάν εκείνοι επιλέξουν να το μετακινήσουν. Με την Amazon Web Services, οι πελάτες μπορούν επίσης να επιλέξουν να κρυπτογραφήσουν το περιεχόμενό τους σε στάση ή σε κίνηση ως μέρος μιας τυπικής διαδικασίας ασφαλείας για εξαιρετικά ευαίσθητο περιεχόμενο. Το περιεχόμενο που έχει κρυπτογραφηθεί καθίσταται άχρηστο χωρίς τα ισχύοντα κλειδιά αποκρυπτογράφησης. Επιπλέον, οι εφαρμογές δημιουργίας πελατών που συμμορφώνονται με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) έχουν πρόσβαση σε ασφαλή περιοχή υποδομής της Amazon Web Services στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) που πληροί τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, συμμόρφωσης και προστασίας δεδομένων.

Η ασφάλεια είναι κορυφαία προτεραιότητα για την Amazon Web Services. Εξετάζοντας το cloud της Amazon Web Services, θα δείτε ότι χρησιμοποιούνται οι ίδιες απομονώσεις ασφαλείας που θα βρίσκονταν σε ένα παραδοσιακό κέντρο δεδομένων. Αυτές περιλαμβάνουν τη φυσική ασφάλεια του κέντρου δεδομένων, τον διαχωρισμό του δικτύου, την απομόνωση του υλικού του διακομιστή και την απομόνωση του χώρου αποθήκευσης.

Η υποδομή cloud της Amazon Web Services έχει καταρτιστεί ως ένα από τα πιο ευέλικτα και ασφαλή περιβάλλοντα cloud computing που είναι διαθέσιμα σήμερα. Η κλίμακα της Amazon Web Services επιτρέπει σημαντικά περισσότερες επενδύσεις στην αστυνόμευση και στα αντίμετρα ασφαλείας από ό, τι σχεδόν κάθε μεγάλη εταιρεία θα μπορούσε να αντέξει. Η Amazon Web Services έχει επιτύχει μια σειρά από διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις και διαπιστεύσεις, αποδεικνύοντας τη συμμόρφωση με τα πλαίσια διασφάλισης τρίτων, όπως το ISO 27017 για ασφάλεια στο cloud, το ISO 27018 για το απόρρητο του cloud και τα SOC 1, SOC 2 και SOC 3.

Ένα από τα σπουδαία πράγματα στο cloud είναι ότι οι πελάτες της Amazon Web Services κληρονομούν όλες τις βέλτιστες πρακτικές των πολιτικών της, την αρχιτεκτονική και τις λειτουργικές διαδικασίες που έχουν δημιουργηθεί για να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πιο ευαίσθητων στην ασφάλεια πελατών μας. Μια αναφορά του Gartner (Τα σύννεφα είναι ασφαλή: Τα χρησιμοποιείτε με ασφάλεια;) καταλήγει στο συμπέρασμα: «Οι CIOs και οι CISOs πρέπει να σταματήσουν να εμμένουν σε αβάσιμες ανησυχίες για την ασφάλεια του cloud και αντ’ αυτού να εφαρμόσουν τη φαντασία και την ενέργειά τους στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για τον έλεγχο του cloud, επιτρέποντας με ασφάλεια, συμμόρφωση και αξιοπιστία την αξιοποίηση των οφελών από αυτό το ολοένα και πιο ευρέως διαδεδομένο υπολογιστικό μοντέλο».

Πώς εξελίσσεται ο ανταγωνισμός στην παγκόσμια αγορά του cloud; Ορισμένοι ανησυχούν για τους κινδύνους που ενέχουν τα ολιγοπώλια στην αγορά. Ποια είναι η γνώμη σας;

Στην Amazon Web Services ξεκινάμε από τον πελάτη και δουλεύουμε προς τα πίσω. Δίνουμε προσοχή στους ανταγωνιστές, αλλά έχουμε εμμονή στους πελάτες μας. Είμαστε στην Ελλάδα επειδή το ζήτησαν οι πελάτες μας και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την καινοτομία και τους πελάτες μας ανεξάρτητα από την παρουσία και τις ενέργειες των ανταγωνιστών μας στην αγορά. Αν κοιτάξετε τι παρέχει η Amazon Web Services – software υποδομής, hardware, υπηρεσίες data centers – θα δείτε ότι αυτή η συνολική αγορά είναι τρισεκατομμύρια δολάρια. Δεν θα υπάρχει μόνο ένας παίκτης σε αυτόν τον χώρο.

Τι επενδύσεις να περιμένει κανείς τα επόμενα χρόνια στην αγορά του cloud;

Το cloud έχει καταστεί ο βασικός μοχλός επιχειρηματικότητας και η νέα κανονικότητα, καθώς εταιρείες κάθε μεγέθους και σχήματος αναπτύσσουν τώρα νέες εφαρμογές στο cloud ως προεπιλογή, και θέλουν να μετεγκαταστήσουν όσο περισσότερες από τις υπάρχουσες εφαρμογές τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Amazon Web Services προσφέρει στους πελάτες τη δυνατότητα να μεγαλώσουν άμεσα, πληρώνοντας μόνο για τους πόρους που καταναλώνουν, είναι σαφές ότι η στροφή προς το cloud είναι η καλύτερη επιλογή μακροπρόθεσμα, επιτρέποντας στους πελάτες να εξοικονομήσουν κόστη IT και να επενδύσουν σε άλλους τομείς ανάπτυξης.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text