Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Η καθίζηση των μερισμάτων και τα νέα εταιρικά ομόλογα

Η καθίζηση των μερισμάτων και τα νέα εταιρικά ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η καθίζηση των μερισμάτων και τα νέα εταιρικά ομόλογα

Λιγότερα από 1 δισ. ευρώ θα είναι τα μερίσματα που θα δώσουν το 2020 οι εισηγμένες καθώς η πανδημία έχει συνθλίψει τις κερδοφορίες ενώ ακόμη και παραδοσιακοί μεγάλοι όμιλοι θα επιλέξουν να κρατήσουν κεφάλαια για το απρόβλεπτο 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από 166 εταιρίες που έχει το Χρηματιστήριο είναι ζήτημα φέτος να δώσουν μέρισμα οι 30 (δηλαδή 1 στις 6).

Να αναφέρουμε ότι το 2019 οι εισηγμένες διένειμαν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου ύψους 1,8 δισ. ευρώ ενώ το 2018 είχαν διανείμει συνολικά 2,2 δισ. ευρώ.

Στη μείωση των φετινών χρηματικών διανομών συμβάλλουν κυρίως οι χαμηλότερες επιδόσεις των δύο διυλιστηρίων (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια), η απουσία της Αεροπορίας Αιγαίου και το γεγονός ότι η Coca-Cola HBC είχε μοιράσει εκτάκτως μεγάλο ποσό το 2019.

Για τον επενδυτή η σταθερή μερισματική πολιτική αποτελεί δικλείδα εγγύησης για την πραγματική κατάσταση της εταιρίας, με αποτέλεσμα να επενδύει με συγκριτικά χαμηλότερο ρίσκο.

Τα νέα εταιρικά ομόλογα

Πρεμιέρα με δύο νέα εταιρικά ομόλογα μέσα στο 2021 ετοιμάζεται να υποδεχθούν οι επενδυτές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Mytilineos και η ΔΕΗ είναι στο τελικό στάδιο να εκδώσουν η κάθε μία μεγάλες εκδόσεις προκειμένου να ενισχύσουν την ρευστότητά τους αλλά και να εκμεταλλευτούν τα χαμηλά επιτόκια. Ειδικότερα η Mytilineos έχει μπροστά της επενδύσεις και ισχυρή ανάπτυξη σε πολλές χώρες με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ με τη διαθέσιμη ρευστότητα να διαμορφώνεται στα 1,3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ταμειακών διαθεσίμων 500 εκατ. ευρώ καθώς και τις διαθέσιμες γραμμές πίστωσης ύψους 800 εκατ. ευρώ). Ταυτόχρονα και η ΔΕΗ από τη πλευρά της αναζητεί κεφάλαια για την επόμενη μέρα μετά την συμφωνία με την RWE.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για ελληνικές εκδόσεις, λόγω των χαμηλών αποδόσεων που υπάρχουν στην Ευρώπη, και οτιδήποτε «δίνει» απόδοση έχει ισχυρή ζήτηση.

 

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text