Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Διαβάσαμε - Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

H μακρά διάρκεια αποπληρωμής του χρέους του ελληνικού δημοσίου, σε συνδυασμό με τη σύνθεσή του, το μεγάλο «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων της χώρας και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησής του είναι οι βασικοί παράγοντες που στηρίζουν τη βιωσιμότητά του παρά τη σημαντική αύξησή του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Διαβάστε εδώ.

 

Απομακρύνεται το «φως στο τούνελ» της ελληνικής οικονομίας, καθώς αυξάνεται η αβεβαιότητα στον τουρισμό όπου αναμένεται ανάκαμψη φέτος, αλλά σε συγκεκριμένους τομείς, με την Αθήνα να είναι ο μεγάλος χαμένος. Σε μια χρονιά ανάκαμψης, μετά από το -10% του ΑΕΠ πέρυσι, πέφτει εκ νέου ο πήχης για το σύνολο του 2021 καθώς το πρώτο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί η ανάπτυξη μέχρι και 13%. Η Κομισιόν μείωσε την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ στο 3,5% για το 2021, από 5% προηγουμένως. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι πέρυσι το καλοκαίρι, πριν ανακοινωθεί ότι βρέθηκε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, αναμενόταν ανάκαμψη της οικονομίας κατά 6%. Οικονομολόγοι «βλέπουν» μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 1 - 2% για την Ελλάδα, η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις καθυστερήσεις των εμβολιασμών, πράγμα που καθορίζει άμεσα τον αριθμό των ταξιδιωτών που θα κάνουν διασυνοριακά ταξίδια. Ανάμεσα σε αυτούς που βλέπουν μια σαφώς πιο αδύναμη ανάκαμψη φέτος είναι ο ΟΟΣΑ (0,9%) και η ING (2,1%). (εδώ)


Στα 5,9 δισ. ευρώ εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, το κόστος των μέτρων στήριξης των πληττόμενων από την πανδημία νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αφορούν μόνο το α’ τρίμηνο του 2021. «Καθώς οι περιορισμοί οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων συνεχίζονται, η κυβέρνηση διευρύνει τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων. Ήδη το συνολικό κόστος των μέτρων που έχουν ληφθεί για το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώνεται στα 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ» διαμήνυσε, χαρακτηριστικά. Διαβάστε εδώ.


H Citigroup αναλύει το Ταμείο Ανάκαμψης NextGen EU, το οποίο αποτελεί το νέο δημοσιονομικό εργαλείο της ΕΕ, που θα αρχίσει να λειτουργεί φέτος. Αν και προσωρινό, το πλαίσιο αυτό επιτρέπει στην ΕΕ να εκδώσει για πρώτη φορά μεγάλο ποσό χρέους για την επίτευξη κοινών στόχων. Η Citigroup δεν εκτιμάει ότι μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη συνολικά αλλά στην περίπτωση χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, οι οποίες πρόκειται να λάβουν πολύ μεγάλα ποσά, μπορεί να αποδειχθεί ισχυρός καταλύτης στους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ. (εδώ)

 

Τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να εμφανίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2020 το ελληνικό ΑΕΠ, σύμφωνα με το Bloomberg. Οπως εκτιμά το πρακτορείο, το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να καταγράψει υποχώρηση 12,9% το Q4. Η μέση πτώση του ΑΕΠ για την Ευρωπαϊκή Ενωση το τέταρτο τρίμηνο εκτιμάται στο 7%. Δείτε εδώ.

 

Η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) του μηνός Ιανουαρίου 2021 (έτος αναφοράς 2009=100,0) έχει ως εξής: Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Ιανουαρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2020 προέκυψε μείωση 2,0% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019. Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2020, παρουσίασε μείωση 1,3% έναντι μείωσης 1,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 - Ιανουαρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουάριου 2019 - Ιανουαρίου 2020, παρουσίασε μείωση 1,5% έναντι αύξησης 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2019 - Ιανουαρίου 2020 με το δωδεκάμηνο Φεβρουαρίου 2018 - Ιανουαρίου 2019. Δείτε αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Tον μηδενισμό των εκπομπών CO2 έως το 2050 βάζει ως στόχο η Aegean, υλοποιώντας την πρωτοβουλία «Destination 2050» που θα ακολουθήσει ο τομέας των αερομεταφορών, συμβάλλοντας στην παγκόσμια εκστρατεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για τη μεγάλη περιβαλλοντική κινητοποίηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αερομεταφορών με σκοπό μηδενικούς ρύπους τα επόμενα 30 χρόνια για όλες τις πτήσεις προς την ΕΕ, την Μεγάλη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών. (εδώ)


Πάνε πολλά χρόνια από τότε που είχαμε να δούμε τόσους πολλούς εγχώριους μικροεπενδυτές και θεσμικούς να διοχετεύουν κεφάλαια ενισχύοντας στο 30% την επιρροή τους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Το σίγουρο είναι πως κάτι έχει αρχίζει να αλλάζει. Είτε γιατί μερίδα Ελλήνων που έχει την οικονομική δυνατότητα επενδύει ξανά στο Χ.Α, είτε γιατί ένα μεγάλο πλήθος εισηγμένων εταιριών που είχαν απαξιωθεί πλήρως στο παρελθόν, ανακτούν την αξία τους. Και είμαστε ακόμη στην αρχή. Διαβάστε εδώ.

Ομόλογα ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου αναμένεται να εκδώσουν εντός της χρονιάς οι τρεις συστημικές τράπεζες, Alpha, Εθνική και Eurobank στο πλαίσιο της πολιτικής διεύρυνσης των κεφαλαίων τους με τίτλους μειωμένης εξασφάλισης Tier II και ενίσχυσης της ρευστότητας με preferred senior τίτλους. Η έξοδος στις αγορές από τις τρεις συστημικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί μετά τις ανακοινώσεις των ετήσιων αποτελεσμάτων το Μάρτιο, περίοδος που τοποθετείται και η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την τράπεζα Πειραιώς για την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,1 δισ. ευρώ. (εδώ)


Η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο, θέτοντας τέλος σε επτά μήνες συνεχόμενης ανοδικής πορείας, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παραγωγή των εργοστασίων, ορυχείων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας διαμορφώθηκε 1,6% χαμηλότερα από ό,τι τον Νοέμβριο και 0,8% χαμηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019. (εδώ)

 

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 4,8% το 2020, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καταγράφοντας την πρώτη του συρρίκνωση σε ετήσια βάση από το 2009, με βάση τα ακόμη προκαταρτικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου γνώρισε δραματική υποχώρηση της δραστηριότητας το πρώτο μέρος της περασμένης χρονιάς, κυρίως από τον Απρίλιο ως τα τέλη του Ιουνίου (-8,3%), καθώς ολόκληροι τομείς της οικονομίας παρέλυσαν εξαιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η κυβέρνηση εξαιτίας της πανδημίας. (εδώ)


Κοινός τόπος είναι πως στη μετά κορωνοϊό εποχή ακολουθεί μια πανδημία χρέους στον πλανήτη. Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας, οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις και το «κλείσιμο» των οικονομιών σε συνδυασμό με τα νομισματικά πακέτα οδήγησαν το δημόσιο χρέος των κρατών σε επίπεδο ρεκόρ, στο 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ. (εδώ)


Απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα αντιμετωπίσουν οι εταιρίες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της δεξαμενής σκέψης, Carbon Tracker, που αναζητά τις οικονομικές συνέπειες της πράσινης μετάβασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως προκύπτει από την έρευνα, κάποιες χώρες θα χάσουν έως και το 40% του ΑΕΠ τους. Μάλιστα, οι συνολικές απώλειες για τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες θα αγγίξουν τα 13 τρισ. δολάρια έως το 2040. Όλα αυτά στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη. (εδώ)

 

Ο ενεργειακός κλάδος ήταν από εκείνους που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με τη βύθιση των τιμών του πετρελαίου στη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2020, να προκαλεί αλλεπάλληλα ρήγματα στην αγορά και τις πετρελαϊκές εταιρίες.  Το καθόλα αρνητικό αυτό μομέντουμ, αναπόφευκτα έκανε τους επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη τους στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή τους αξία κατά την περυσινή χρονιά να συρρικνωθεί. Άλλωστε στη Wall Street  ενεργειακός κλάδος ήταν αυτός με τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κυριοτέρων του δείκτη S&P 500, καταγράφοντας απώλειες 37% σε ετήσια βάση, όταν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε το 2020 ενισχυμένος κατά σχεδόν 15%. (εδώ)

 

Στην Κίνα σήμερα το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται ακόμη από καύση άνθρακα. Ωστόσο η κινεζική ηγεσία έχει ήδη θέσει έναν μεγαλεπήβολο στόχο: μέχρι το 2060 να έχει γίνει το αποτύπωμα της χώρας σε διοξείδιο του άνθρακα ουδέτερο. Στην υλοποίηση του στόχου αυτού αναμένεται να συμβάλει το νέο σύστημα εμπορίας ρύπων που τέθηκε σε ισχύ στη χώρα από την 1η Φεβρουαρίου. Ήδη ορισμένες κινεζικές εταιρίες του ενεργειακού τομέα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. (εδώ)

 

Με μεγάλη άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, με τον Nikkei να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριακονταετίας, καθώς το κλίμα βελτίωσαν τα ρεκόρ στη Γουόλ Στριτ αλλά και η πιθανότητα να αυξηθούν σημαντικά τα ποσά που θα χορηγεί το κράτος στις οικογένειες στο πλαίσιο του πακέτου με σκοπό την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, που πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. Δείτε εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text