Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Διαβάσαμε - Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη των αναστολών στα δάνεια ετοιμάζονται οι τράπεζες. Διαπιστώνουν σοβαρές δυσκολίες σε ξενοδοχεία, εμπόριο και εστίαση, ενώ υπάρχουν και αρκετοί κλάδοι που βγαίνουν ενισχυμένοι από την κρίση. Τις ιδιομορφίες της κρίσης που έχει πυροδοτήσει η πανδημία του κορονοϊου διαπιστώνουν τα επιτελεία των τραπεζών, καθώς προετοιμάζονται εντατικά για την επιστροφή στην κανονικότητα και την αντιμετώπιση των νέων πιέσεων που θα προκαλέσει η ύφεση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αν και η πανδημία άλλαξε άρδην τα δεδομένα, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της κοινωνίας και του επιχειρείν, ωστόσο η επίδραση που ασκεί είναι άνιση, δίνοντας ώθηση σε αρκετούς επιχειρηματικούς κλάδους και ασκώντας αφόρητες πιέσεις σε άλλους, πίεση στην οποία ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει. Δείτε εδώ.

 

Με αρνητικό επιτόκιο της τάξεως του -0,5% αναμένεται να δοθούν δάνεια 12,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφήνοντας κέρδος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αποκλείεται, πάντως, να μην υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος. Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι προετοιμασίες για την εκκίνηση της λειτουργίας του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση αρκετά κρίσιμη, ιδιαίτερα για τις χώρες με μεγάλο χρέος, όπως η Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μετρούν στον υπολογισμό του δημόσιου χρέους, προκαλώντας μια σημαντική διόγκωσή του. Επιπλέον, ποια θα είναι για τα κράτη μέλη η επίδραση στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και για τους υπολογισμούς που γίνονται για τη βιωσιμότητα του χρέους. (εδώ)

 

Με βάση το «συμβόλαιο» της μεταμνημονιακής εποπτείας, η Ελλάδα θα πρέπει να συντάξει προϋπολογισμό για το 2022 ο οποίος θα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5%. Κάτι τέτοιο, αν γινόταν πράξη, θα σήμαινε ότι η χώρα θα έπρεπε να κάνει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Όμοιά της δεν θα είχε υπάρξει ούτε μέσα στην μνημονιακή περίοδο κατά την οποία οι περικοπές μισθών και συντάξεων έπεφταν βροχή. Δεδομένου ότι η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 8% του ΑΕΠ - δηλαδή ένα ποσό που θα κινηθεί στην περιοχή των 13-14 δις. ευρώ - το να αξιώσει κανείς από την Ελλάδα να εμφανίσει το 2022 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να ισοδυναμεί με δημοσιονομική προσαρμογή ακόμη και 18-20 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν χρόνο. (εδώ)

 

Με στόχο να διασφαλίσει την υλοποίηση όλων των έργων που περιλαμβάνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η κυβέρνηση και η Κοινωνία της Πληροφορίας αναμένεται σύντομα να αναζητήσουν μέσα από διεθνή διαγωνισμό, σύμβουλο για να προετοιμάσει, να «τρέξει» και να εποπτεύσει πάνω από 300 έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαισίου του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για έργα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής που έχουν στενό χρονοδιάγραμμα και θα πρέπει να προετοιμαστούν και να υλοποιηθούν χωρίς καθυστερήσεις και αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού, μέσα από νέες διαδικασίες fast track. Έτσι αποφασίστηκε η Διενέργεια Διεθνούς Διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για το έργο «Παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης για την οριζόντια εποπτεία και τον συντονισμό έργων και προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και την προετοιμασία του μηχανισμού διαχείρισης». (εδώ)

 

Παραπάνω από το 1/3 του τζίρου τους (36,4% ) έχασαν το 2020 οι επιχειρήσεις οι οποίες υποχρεώθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με κρατική εντολή, με το σύνολο της απώλειας να φτάνει τα 10,8 δισ. ευρώ με μεγάλο χαμένο τον τουρισμό που είχε πέρσι μείωση του τζίρου 67,4%.  Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών το έτος 2020 διαμορφώθηκε σε 18.789.821 χιλ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 36,4% σε σχέση με το έτος 2019, που είχε ανέλθει σε 29.564.997 χιλ. ευρώ, αλλά με μεγάλες διαφοροποιήσεις από τον μέσο όρο από κλάδο σε κλάδο. Δείτε το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Το βέβαιο είναι πως το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι άλλο ένα χαμένο τρίμηνο, βαθιάς ύφεσης για την ελληνική οικονομία, ενώ η ανάκαμψη για το σύνολο του έτους θα είναι αρκετά χαμηλότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνουν οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες, μετά το νέο πιο σκληρό lockdown που επιβλήθηκε -με την παράτασή του πέραν του τέλους του μήνα να είναι πολύ πιθανή, την αργή διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού στο σύνολο της Ευρώπης σε σχέση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Το πιο πιθανό είναι πως οι "καλύτερες μέρες" για την ελληνική οικονομία θα αρχίσουν να φαίνονται πλέον από το γ’ τρίμηνο και μετά το οποίο είναι και το πιο κρίσιμο, δεδομένης της συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ το συγκεκριμένο διάστημα. Διαβάστε εδώ.

 

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την εξάμηνη παράταση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 472/2013 (μέρος του αποκαλούμενου «two-pack»). Η παράταση αυτή αποτελεί σύνηθες και αναμενόμενο διαδικαστικό στάδιο, για το οποίο ζητήθηκε η γνώμη της Ελλάδας και το οποίο επιτρέπει στην Επιτροπή να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας να ολοκληρώσει την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων. (εδώ)

 

ΤτΕ: Στα 1,7 δισ. το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης τον Ιανουάριο του 2021. Κατά το μήνα αυτό, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 3.046 εκατ. ευρώ, από 3.723 εκατ. ευρώ πέρυσι. (εδώ)

 

Αύξηση κατά 60% παρουσίασε μέσα στο 2020 η αξία του  χαρτοφυλακίου ακινήτων της BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, χρονιά που η εισηγμένη θυγατρική του ομίλου Quest προχώρησε σε δυναμικό πλάνο επενδύσεων αλλά και υιοθέτηση νέας στρατηγικής. Η εταιρία διαθέτει το 2021 αθροιστικά 28 ακίνητα διαφόρων κατηγοριών και εκμεταλλεύσεων με συνολική αξία αποτίμησης στα 101,2 εκατ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2019 κατείχε ακίνητα 41,8 χιλιάδων τ.μ. αποτίμησης της τάξης των 42,2 εκατ. ευρώ περίπου. Η παραπάνω εξέλιξη ήρθε μετά τη διενέργεια το 2019 της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά ύψους 50 εκατ.ευρώ περίπου, προσφέροντας κεφάλαια που εξαντλήθηκαν μέσα στο 2020 για τους επενδυτικούς στόχους της εταιρίας. Διαβάστε εδώ.

 

Ένα νέο μεγάλο βήμα ετοιμάζεται να κάνει η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ, δημιουργώντας μια υπερσύγχρονη Μονάδας Παραγωγής Βιοαερίου και Συμπαραγωγής κοντά στο εργοστάσιό της εταιρείας στις Σέρρες, με τις επίσημες ανακοινώσεις και τα εγκαίνια να αναμένονται προσεχώς. Πρόκειται για μια αναερόβια μονάδα επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων της εταιρείας προς παραγωγή βιοαερίου, το οποίο στη συνέχεια θα αξιοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, με την ΚΡΙ ΚΡΙ να αναζητά ήδη τον Υπεύθυνο που θα αναλάβει την επίβλεψη και διασφάλιση της ορθής λειτουργίας και συντήρησης της Μονάδας. (εδώ)

 

Τα... κανόνια της Eurostat ήχησαν, αποκαλύποντας το μέγεθος της ζημιάς στην ευρωπαϊκή οικονομία, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, όταν δηλαδή είχαν τεθεί σε εφαρμογή νέα περιοριστικά μέτρα. Πριν αποκρυσταλλωθεί το εύρος των επιπτώσεων, με την ενσωμάτωση νέων στοιχείων και πριν καν ξεκινήσει η καταγραφή των απωλειών στο ξεκίνημα του 2021, όταν οι περισσότερες κυβερνήσεις υποχρεώθηκαν να κατεβάσουν “ρολά” για να συγκρατήσουν τον καλπασμό της πανδημίας, η Eurostat “μέτρησε” πτώση του ΑΕΠ κατά 0,6% σε σύγκριση με την “ανάσα” που πήραν όλοι το τρίτο τρίμηνο και “βουτιά” 5% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019! Διαβάστε εδώ.

 

«Κάντε το όπως στην Ελλάδα», προτείνει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς η Société Générale σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «βουνών χρέους» που έχει προκαλέσει η πανδημία στις χώρες της Ευρωζώνης. Η αλλαγή και όχι μόνο το περαιτέρω «πάγωμα» των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη είναι αναγκαία,  όπως επισημαίνει, με έμφαση στη βιωσιμότητα του χρέους, όπως ακριβώς έχει γίνει με την Ελλάδα, στην οποία έχει δοθεί ένα πιο ρεαλιστικό διάστημα να μειώσει το βάρος του χρέους της. Πιο αναλυτικά, σημειώνει η γαλλική τράπεζα, δεδομένου ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα προ πανδημίας πριν από το 2023, η περαιτέρω αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων έως το 2022 θα μπορούσε να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να στηρίξουν την οικονομία τους. (εδώ)

 

Αεροδρόμια που σφύζουν από ζωή, με εκατομμύρια επιβάτες από όλον τον κόσμο να ετοιμάζονται να ταξιδέψουν αεροπορικώς σε διάφορες γωνιές της Γης. Καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα duty-free γεμάτα επισκέπτες, λίγες ώρες πριν από την επιβίβαση στο αεροσκάφος. Εικόνες της προ Covid-19 εποχής, με το σκηνικό να αλλάζει άρδην εξαιτίας της πανδημίας. Οι αεροπορικές έχουν καθηλώσει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου αεροσκαφών, καθώς η αεροπορική κίνηση και η ταξιδιωτική δραστηριότητα έχει μειωθεί δραματικά. Αεροπορικές και εταιρίες διαχείρισης αεροδρομίων εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και σε ένα Διαβατήριο Υγείας, που θα επιτρέψει την επιστροφή των επιβατών στα αεροπλάνα και την ανάκαμψη της ταξιδιωτικής δραστηριότητας. «Κλειδί» για την επιστροφή στους αιθέρες και οι προοπτικές του παγκόσμιου τουρισμού, δεδομένου ότι περισσότεροι από το ήμισυ των τουριστών διεθνώς ταξιδεύουν αεροπορικώς για να φθάσουν στον προορισμό των διακοπών τους. (εδώ)

 

Τα εταιρικά κέρδη βαρίδι είναι για τις χρηματοπιστωτικές αγορές αναφέρει η αμερικανική τράπεζα JP Morgan, που προειδοποιεί ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για μια μεγάλη διόρθωση. Πάντα πρέπει να ανησυχεί κανείς σε μια bull market. Όμως, υπάρχει ένα καινούργιο στοιχείο: Οι αναλυτές που αναθεώρησαν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για τα εταιρικά κέρδη, και μάλιστα με ταχύτητα φωτός, γίνονται σταδιακά πιο επιφυλακτικοί. Η αλλαγή της στάσης τους συνέβη τον Φεβρουάριο του 2021, ως εκ τούτου πρόκειται για μια πρόσφατη εξέλιξη. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι αμερικανικές μετοχές μοιραία θα «διορθώσουν», λέει η JP Morgan. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text