Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Διαβάσαμε - Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος το 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού από τη μία αύξησε το δημόσιο χρέος στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να στηρίξουν τις οικονομίες τους, ενώ από την άλλη συρρίκνωσε σε πρωτόγνωρα επίπεδα την οικονομική δραστηριότητα και την οικονομική παραγωγή σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF). Η Ελλάδα το 2020 ήταν από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες, καθώς το ποσοστό του χρέους της επί του ΑΕΠ έκανε άλμα 50% φέρνοντας την στην τρίτη θέση στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους της, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 216%, στα 365 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Ένα ευρύτερο σχέδιο προώθησης σε επενδυτές, διεθνείς και εγχώριους των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Η στρατηγική χωρίζεται σε δύο σκέλη: 1)Από την μια τα έργα που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης των 32 δισεκ. 2)Από την άλλη οι τράπεζες, ο εκσυγχρονισμός που συντελείται και το σχέδιο για διάθεση τραπεζικών μετοχών από το 2022, κρίσιμο test θα είναι η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς που θα είναι επιτυχής. Στο Ταμείο Ανάκαμψης θα συμμετάσχουν σχεδόν 1000 έργα τα οποία αθροιστικά θεωρούνται σημαντικά για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδος. Ωστόσο είναι πολλά τα ερωτηματικά εάν τα 32 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ικανά να αναθερμάνουν ριζικά την οικονομία άπαξ και το διάστημα 2020 και 2021 τα σωρευτικά δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ελλάδα θα φθάσουν τα 35 δισεκ. οπότε η χώρα ξεκινάει… ήδη με μεγάλες δημοσιονομικές επιβαρύνσεις τον εκσυγχρονισμό. Διαβάστε εδώ.

 

Παρά το γεγονός ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2020 εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής (-10% το ΑΕΠ στην Ελλάδα, έναντι -6,8% στην Ευρωζώνη, EC Winter Forecast 2021), η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας στην Ελλάδα ήταν μεταξύ των ηπιότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (βλ. Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, 29.01.2021). Οι παράγοντες που εξηγούν αυτό το φαινόμενο είναι δύο, όπως εξηγούν οι αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας. Διαβάστε εδώ.

 

Στο 13,5% υπολογίζεται η ζημιά της πανδημίας του κορωνοϊού στον τζίρο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2020, ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας διαμορφώθηκε σε 266 δισ. ευρώ, αριθμός μειωμένος κατά 13,5% σε σχέση με το 2019, όταν είχε ανέλθει σε 307,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται, επομένως, για απώλεια τζίρου της τάξης των 41,7 δισ. ευρώ μέσα στο 12μηνο της πανδημίας του κορωνοϊού και των πρωτοφανών περιοριστικών μέτρων. Η μεγαλύτερη πτώση, όπως είναι φυσικό, παρατηρήθηκε στον τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, ο οποίος συρρικνώθηκε κατά 53,4%. Κατά 50,1% διολίσθησε και ο κλάδος της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Διαβάστε εδώ.

 

Υπάρχει μια «χρυσή» λεπτομέρεια  στην τρέχουσα αποτίμηση που δίνει - προς το παρόν- η αγορά στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Προκειμένου να την αναδείξουμε, και παρά το γεγονός ότι  με τον τομέα της καθαρής ενέργειας του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αναφέρουμε  ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί τον βραχίονα του ομίλου για  την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές με βασικούς τομείς  την Αιολική Ενέργεια, τα Υδροηλεκτρικά Έργα, την Ηλιακή Ενέργεια, καθώς και τη Διαχείριση και Ενεργειακή Αξιοποίηση των απορριμμάτων, των αποβλήτων και της βιομάζας.  H κεφαλοποίηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι περίπου 1,59 δισ. και  βάσει της μετοχικής της σύνθεσης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέχει το 37,3% της  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η ίδια έχει κεφαλοποίηση 852 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις, πάνω από τα 2/3 της σημερινής κεφαλοποίησης της  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αφορούν στην ουσία την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ όλο το υπόλοιπο κομμάτι των υποδομών, των παραχωρήσεων, της ανάπτυξης ακινήτων και των λοιπών δραστηριοτήτων « στριμώχνεται» πέρι των 2,4 ευρώ/μετοχή. (εδώ)

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις και οι διεργασίες μεταξύ των σχημάτων που αναμένεται να κατέβουν στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού ο οποίος έχει προγραμματιστεί για την 1η Απριλίου 2021. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχήμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Egis θα υποβάλλει νέα βελτιωμένη προσφορά (η προσφορά που υπέβαλλε δεν ανοίχτηκε) ενώ γίνονται συζητήσεις στο σχήμα του κινέζικου Ομίλου να συμμετάσχει και η Intrakat η οποία δεν συμμετείχε στα σχήματα που πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Οι συζητήσεις του κινέζικου ομίλου με την Intrakat είναι σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται η κοινή κάθοδος του σχήματος στο διαγωνισμό. (εδώ)

 

Τα δημοσιεύματα περί πώλησης της Άκτωρ διαψεύδει κατηγορηματικά η διοίκηση της Ελλάκτωρ, η οποία παράλληλα στρέφεται εναντίον των επιχειρηματιών Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη για την απόφασή τους να προσπαθήσουν να ακυρώσουν την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης. Δείτε την ανακοίνωση της εταιρίας εδώ.

 

Ένα από τα παλαιότερα μεγάλα στοιχήματα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αφορά την εταιρία ΚΕΚΡΟΨ που για 32 χρόνια διχάζει μετόχους, Ελληνικό Δημόσιο και Δήμο Ψυχικού. Η περιουσία –​ ​φιλέτο της εταιρείας απασχ​ολεί, μέσω μιας δαιδαλώδους δικαστικής διαδρομής ​που φτάνει στο τέλος της, τόσο τους μεγαλομετόχους της εισηγμένης όσο και τους ιδιώτες επενδυτές καθώς η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας της βρίσκεται σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η αυλαία της διαδρομής έπεσε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2020 όταν το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, κλήθηκε να εξετάσει την ορθότητα της απόφασης 3039/2019 του Εφετείου Αθηνών  σύμφωνα με την οποία η κυριότητα των εκτάσεων 300 περίπου στρεμμάτων στο Δήμο Παλαιού Ψυχικού ( περιοχή« Λατομείο»)  περνούσε οριστικά υπό τον έλεγχο της «Κέκροψ».​ (εδώ)

 

Στα τέλη του 2022 προβλέπει η διοίκηση του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής ότι θα έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό η ανάπτυξη της παρουσίας του στους νέους τομείς που σχεδιάζει να τοποθετηθεί μετά την πώληση του Πόρτο Καρράς. Σε πρώτη φάση, η ναυτιλία και η αγορά ακινήτων (κυρίως στον τομέα της φιλοξενίας) αναμένεται να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες μελλοντικών εσόδων για την Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ στόχος είναι επίσης η τοποθέτηση και στην πράσινη ενέργεια. Οσον αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο, θα επιδιωχθεί η ανάληψη έργων αποκλειστικά στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Τη μελλοντική κατεύθυνση των δραστηριοτήτων του ομίλου θα κληθούν να εγκρίνουν οι μέτοχοι στην έκτακτη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου. Διαβάστε εδώ.

 

Το αντίπαλο δέος στους γίγαντες των συστημάτων πληρωμών Visa και MasterCard και στην ψηφιακή επέλαση των big tech εταιρειών, αλλά και της Κίνας, επιδιώκουν να δημιουργήσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), οι οποίοι και υποστηρίζουν ανοιχτά την πρωτοβουλία European Payment Initiative (EPI) με ιδρυτές 16 τράπεζες κολοσσούς του ευρωπαϊκού χώρου. Η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία μιας ενοποιημένης λύσης πληρωμών για καταναλωτές και εμπόρους σε ολόκληρη την Ευρώπη, που περιλαμβάνει μια κάρτα πληρωμής και ένα ψηφιακό πορτοφόλι, καλύπτοντας πληρωμές σε φυσικά καταστήματα, διαδικτυακές συναλλαγές, μεταφορές μεταξύ προσωπικών λογαριασμών καθώς και αναλήψεις μετρητών. (εδώ)

 

Στα 50 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν το 2020 οι καθαροί τόκοι-έσοδα της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί στο πλαίσιο του προγράμματος για τις Αγορές Τίτλων (Securities Markets Programme - SMP) από 94 εκατ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της ΕΚΤ για το 2020. Συνολικά για το 2020, τα κέρδη χρήσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέγραψαν μείωση. Ειδικότερα, οι ελεγχθείσες οικονομικές καταστάσεις της ΕΚΤ για το 2020 δείχνουν ότι τα κέρδη χρήσης ήταν 1.643 εκατ. ευρώ (2019: 2.366 εκατ. ευρώ). Όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, η μείωση κατά 722 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση οφείλεται κυρίως στους χαμηλότερους καθαρούς τόκους-έσοδα επί των συναλλαγματικών διαθεσίμων και των τίτλων που διακρατούνται για σκοπούς νομισματικής πολιτικής. (εδώ)

 

Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) στη χρηματοδότηση μιας σειράς καίριων αναπτυξιακών πρότζεκτ με κυριότερο το μεγάλο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης στη Δυτ. Μακεδονία, αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης με το νέο προεδρείο της EBRD. (εδώ)

 

Αρκετά ισχυρές είναι σήμερα οι τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι τα νέα «κόκκινα» δάνεια θα προκαλέσουν έντονους κραδασμούς στις ασθενέστερες. Η «γραμμή άμυνας» του ESM και η εγγύηση καταθέσεων. Την επίδραση της κρίσης της πανδημίας στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης εξετάζουν πλέον οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, καθώς εκφράζονται φόβοι για συσσώρευση νέων μη εξυπηρετούμενων χρεών μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με συνέπεια ορισμένες τράπεζες να χρειαστούν κεφαλαιακές ενισχύσεις ή ακόμη και να οδηγηθούν σε εκκαθάριση. Διαβάστε εδώ.

 

Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να χάσει περισσότερα από 1 τρισ. δολάρια σε παραγωγή και μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, εάν ο Λευκός Οίκος επιδιώξει να «κόψει» τους δεσμούς με την Κίνα. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ και της Rhodium Group.  Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να διατηρήσει την σκληρή στάση του προκατόχου του απέναντι στην Κίνα, οι συντάκτες υπολογίζουν ότι τα δραστικά μέτρα θα είχαν τεράστιο κόστος για την αμερικανική οικονομία. (εδώ)

 

Ετήσια αύξηση 6,4% σημείωσαν οι εξαγωγές της Ιαπωνίας τον Ιανουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή τους από τον Οκτώβριο του 2018, εξαιτίας της δυναμικής ζήτησης προϊόντων από την Κίνα, όπως αναφέρθηκε σε μία αναφορά της κυβέρνησης, που δημοσιοποιήθηκε χθες. Σύμφωνα με το υπουργείο των Οικονομικών, οι εξαγωγές κατά την αναφερόμενη περίοδο έφτασαν στα 5,78 τρισεκατομμύρια γιεν (54,48 δισεκατομμύρια δολάρια) καταγράφοντας το δεύτερο συνεχόμενο μήνα της αύξησής τους, μετά την αύξηση κατά 2% που κατέγραψαν το Δεκέμβριο. Πριν από τη θετική αυτή καταγραφή, οι ιαπωνικές εξαγωγές είχαν καταγράψει μία αρνητική πορεία για 25 μήνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου. (εδώ)

 

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών χάρις στην ταχεία ανάπτυξη εμβολιαστικών προγραμμάτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ φαίνεται να συνθλίβονται από την ίδια την πραγματικότητα και τις δυσκολίες, που ανακύπτουν για τη θωράκιση του πληθυσμού ανά χώρα. Οταν υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης προειδοποίησε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κάνει κανείς κράτηση για τις καλοκαιρινές του διακοπές, ο Γιόχαν Λούντγκρεν, επικεφαλής του αερομεταφορέα χαμηλών ναύλων EasyJet, δεν έχασε καιρό. Απευθύνθηκε με επιστολή του στην κυβέρνηση διαμαρτυρόμενος για τις δυσκολίες των εταιρειών του κλάδου και τις δυσοίωνες προοπτικές, ενώ είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους στα εμβόλια. (εδώ)

 

Στις αιτίες της απότομης ανόδου της τιμής του πετρελαίου καθώς και στο ερώτημα εάν μπορούν οι τιμές να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank. Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της Alpha Bank, η τιμή του αργού πετρελαίου Brent συνέχισε, στους πρώτους μήνες του 2021, την ανοδική της πορεία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα, τον Φεβρουάριο, να κατορθώσει να ξεπεράσει τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας, στις αρχές του περασμένου έτους. Δείτε ολόκληρο το δελτίο της ALPHA BANK εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text