Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αποφυγή νέας... Folli Follie

Αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αποφυγή νέας... Folli Follie

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αλλαγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αποφυγή νέας... Folli Follie

(Πηγή: capital.gr)

 

Ανεξάρτητα όργανα καταστολής και πρόληψης με σύγχρονα εργαλεία και συνεργασία με ορκωτούς ελεγκτές προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο ριζικής αλλαγής της λειτουργίας και οργάνωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στόχος, η ενίσχυσή της ως ανεξάρτητη αρχή, με ισχυρές αρμοδιότητες ελέγχου αλλά και δικλείδες ασφαλείας ως προς την αποτελεσματικότητά της.

Ύστερα από το πλήγμα που δέχθηκε η αξιοπιστία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από την υπόθεση της Folli-Follie, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών δρομολογούν ταχύτατα τις διαδικασίες για αναθεώρηση και αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Τον συντονισμό έχει αναλάβει ο αρμόδιος υφ. Οικονομικών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με μέλη -κυρίως νομικούς και με εμπειρία σε θέματα κεφαλαιαγορών- διεθνούς κύρους.

Σε αυτό το στάδιο, η επιτροπή έχει ξεκινήσει να διερευνά τις θεσμικές ατέλειες του συστήματος που οδήγησαν στην υπόθεση της Folli-Follie προκειμένου να ετοιμάσουν σχετικό πόρισμα και πρόταση, για την αναθεώρηση του πλαισίου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μεταξύ αυτών εξετάζονται:

1. Δημιουργία ανεξάρτητου πειθαρχικού οργάνου ή η δημιουργία δύο ανεξάρτητων οργάνων για πρόληψη και καταστολή.

2. Ενίσχυση συνεργασίας με την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Πρόθεση είναι η στενότερη συνεργασία και συνέργεια με ορκωτούς ελεγκτές και ενδεχομένως να εξεταστεί το πλαίσιο για την έκδοση πιστοποιητικών ελέγχου.

3. Εκσυγχρονισμός της οργανωτικής και διοικητικής δομής.

4. Αναθεώρηση του πλαισίου για τη στελέχωση και την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας-αξιολόγησης των στελεχών της.

5. Αναδιάρθρωση των μηχανισμών ελέγχων και λειτουργίας, με ενίσχυση των εποπτικών εργαλείων και αρμοδιοτήτων.

6. Ψηφιακός μετασχηματισμός και ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης για την πρόληψη και για την τεκμηρίωση ελέγχων και κατασταλτικών μέτρων.

7. Ενσωμάτωση όλων των σχετικών κοινοτικών οδηγιών και των ευρωπαϊκών προτύπων που έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγορών (European Securities and Markets Authority -ESMA), στην οποία είναι ήδη μέλος.

8. Ενσωμάτωση όλων των νέων οδηγιών για προετοιμασία συμμετοχής της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο σχέδιο της Ε.Ε. για τη δημιουργία μίας πανευρωπαϊκής επιτροπής κεφαλαιαγοράς.

9. Συνέργειες-συνεργασίες και υιοθέτηση αποτελεσματικών εργαλείων και μεθόδων που ακολουθούνται σε διεθνές επίπεδο, πχ, από τις αμερικανικές αρχές.

10. Διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες ανταλλαγής δεδομένων, σε πολλά επίπεδα (πχ με άλλες επιτροπές κεφαλαιαγοράς, τράπεζες, αρμόδιες αρχές, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο συνεργασίας του ΟΟΣΑ και της FATF (Financial Action Task Force) για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

11. Ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης εντός της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αυτό περιλαμβάνει νέο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας.

12. Ενίσχυση της ασφάλειας δεδομένων και υποχρεώσεων έναντι της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως η προστασία προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου και το πότε και πως μπορεί αυτό να αρθεί.

13. Ενίσχυση της νομικής προστασίας των μελών και των στελεχών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, βάσει των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν στην Ε.Ε. και διεθνώς, προκειμένου να επιτελούν το έργο τους χωρίς το φόβο ή την απειλή προσωπικών διώξεων.

14. Ενίσχυση της ανεξαρτησίας ως αρχή, βάσει των βέλτιστων πρακτικών που ισχύουν για τις ανεξάρτητες αρχές στην Ε.Ε. και διεθνώς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και θέματα αξιολόγησης στελεχών και μελών, και το θέμα της νομικής προστασίας (όρια, προϋποθέσεις, κλπ), και της ανεξαρτησίας των μελών. Επίσης, στο θέμα της ανεξαρτησίας εντάσσεται το ζήτημα της αυτοχρηματοδότησης, αυτοδιοίκησης και αυτοαξιολόγησης. Για παράδειγμα, τα πειθαρχικά όργανα, τα όργανα καταστολής, πρόληψης να είναι ανεξάρτητα και να λειτουργούν εντός της αρχής. Δηλαδή, να υπάρχουν ισχυρές δικλείδες ασφαλείας για την αξιολόγηση και την αποτελεσματικότητα του έργου της, χωρίς να δέχεται έξωθεν παρεμβάσεις (ελέγχους κλπ).

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, στόχος είναι να υπάρχουν τα πρώτα πορίσματα και οι πρώτες προτάσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή και η διαδικασία νομοθέτησης από τα τέλη του 2021 και μετά.

 

Λεωνίδας Στεργίου

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text