Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Διαβάσαμε - Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διαβάσαμε - Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Η αβεβαιότητα που συνοδεύει τη διαταραχή της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 αποτυπώνεται κυρίως στην εξέλιξη των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της οικονομίας το 2021. Από το αρχικό σενάριο για ανάκαμψη 7,9% το 2021, η τελευταία εκτίμηση τοποθετεί την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 3,5% και μεταθέτει την επιτάχυνση για το 2022 με ρυθμό της τάξης του 5,0%. Η πρόβλεψη για σχετικά ήπια ανάκαμψη το 2021 εξηγείται από τον 3ο γύρο των περιοριστικών μέτρων και από την εκτιμώμενη μερική ανάκτηση των τουριστικών εσόδων του 2019. Το 3ο lockdown που δύναται να χαρακτηριστεί ως η συνέχεια του 2ου με μεγαλύτερη ένταση, αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες στα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών του α΄ τριμήνου 2021 με αποτέλεσμα, η ετήσια ύφεση του α΄ τρίμηνου 2021 να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. (εδώ)

 

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 27 Αυγούστου 2021. Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα εί­ναι η Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021. Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση  ACT/360. Η δη­μο­πρα­σία θα γίνει με  ανταγωνιστικές προσφορές από τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς στην Η.Δ.Α.Τ., σύμφωνα με τη δια­δικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους. (εδώ)

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, τον μήνα από τις 10 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 20 Ιανουαρίου 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,64 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα από την αρχή του προγράμματος, το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται πλέον στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ να φθάνει τα 18,95 δισ. ευρώ. Διαβάστε εδώ.

 

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Δεκεμβρίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2019, παρουσίασε μείωση 3,5% έναντι αύξησης 10,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2019 με το 2018. Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του μηνός Δεκεμβρίου 2020, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020, παρουσίασε αύξηση 13,9%. Δείτε αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

 

Η INFORM LYKOS Ρουμανίας , θυγατρική της INFORM Π. ΛΥΚΟΣ Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, αυξάνει το πλειοψηφικό ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών  NEXT DOCS ECM EXPERT S.R.L. και NEXT DOCS CONFIDENTIAL S.R.L., που είναι ήδη μέλη του Ομίλου. Συγκεκριμένα η INFORM LYKOS Ρουμανίας πλέον κατέχει το 80,59% της NEXT DOCS ECM EXPERT S.R.L. και το 80% της NEXT DOCS CONFIDENTIAL S.R.L. Το τίμημα για την εξαγορά του 15,52% και 14,55% αντίστοιχα των ανωτέρω αναφερόμενων εταιρειών ανήλθε σε 1,3 εκατ. ευρώ. (εδώ)

 

Η Cenergy Holdings SA ανακοίνωσε πως η θυγατρική της Ηellenic Cables θα προμηθεύσει τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γαλλίας με υπόγεια καλώδια 90 kV και 225 kV. Ειδικότερα, η Hellenic Cables, εξασφάλισε για πρώτη φορά, από την εταιρεία Réseau de Transport d'Electricité («RTE»), την υπογραφή σύμβασης προμήθειας υπογείων καλωδίων Υψηλής Τάσης 90 kV και 225 kV, των σχετικών εξαρτημάτων, καθώς και την παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης. (εδώ)

 

Εντός χρονοδιαγράμματος προχωρά τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης η Αegean. Στις 12 Μαρτίου οι μέτοχοι της εταιρείας καλούνται να αποφασίσουν για την διενέργεια Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ με κατάργηση ή περιορισμό του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Ακόμη, καλούνται να αποφασίσουν και την έκδοση τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) της εταιρίας, που θα αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την ΑΜΚ, που θα διατεθούν στο ελληνικό δημόσιο.  Αυτά είναι και τα δύο απαραίτητα βήματα που θα "ξεκλειδώσουν” την καταβολή της κρατικής ενίσχυσης των 120 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε να καταβληθεί στην Aegean, λόγω των ζημιών που υπέστη κατά το απαγορευτικό των πτήσεων που επιβλήθηκε την περασμένη άνοιξη, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. (εδώ)

 

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα με άμεσο στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Η οικονομία της ενέργειας, η καθαρή ατμόσφαιρα στα αστικά κέντρα και η μείωση των θορύβων που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής, είναι θεμελιώδη υποχρέωση όλων μας στην παγκόσμια προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος. Με αυτές τις αξίες και τη διαχρονική συνέπεια προς τους πελάτες και τους συνεργάτες της, η εταιρία Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, η οποία συμπληρώνει φέτος 99 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία, αποτελεί εισαγωγέα της BYD (Build your Dreams) στην Ελλάδα με στόχο να παρέχει sales και after sales υπηρεσίες για τα υπερσύγχρονα, ηλεκτρικά οχήματα της εταιρείας σε όλη την Ελλάδα. Διαβάστε εδώ.

 

Στην έγκριση του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύς 470,4MW» των εταιριών Ελλάκτωρ και EDP Renewables S.A, προϋπολογισμού 489 εκατομμυρίων ευρώ, προχώρησε σήμερα η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη. H επενδυτική πρόταση αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια. Ειδικότερα, πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα, τέσσερα στη Βόρειο-κεντρική Εύβοια και τέσσερα στη Νότια Εύβοια, ενώ από το έργο πρόκειται να δημιουργηθούν 182 θέσεις εργασίας. (εδώ)

 

Για πιθανές σημαντικές επιπτώσεις στα τρία αιολικά πάρκα που διαθέτει στο Τέξας, το οποίο πλήττεται από πρωτοφανείς ακραίες καιρικές συνθήκες, κάνει λόγο η Τέρνα Ενεργειακή σε ανακοίνωσή της. Όπως αναφέρε σε ανακοίνωσή της, η Τέρνα Ενεργειακή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και εργάζεται επιμελώς για να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες, διασφαλίζοντας παράλληλα την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού της. Δείτε εδώ.

 

Ύστερα από το πλήγμα που δέχθηκε η αξιοπιστία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από την υπόθεση της Folli-Follie, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών δρομολογούν ταχύτατα τις διαδικασίες για αναθεώρηση και αλλαγή του σχετικού θεσμικού πλαισίου. Τον συντονισμό έχει αναλάβει ο αρμόδιος υφ. Οικονομικών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με μέλη -κυρίως νομικούς και με εμπειρία σε θέματα κεφαλαιαγορών- διεθνούς κύρους. Σε αυτό το στάδιο, η επιτροπή έχει ξεκινήσει να διερευνά τις θεσμικές ατέλειες του συστήματος που οδήγησαν στην υπόθεση της Folli-Follie προκειμένου να ετοιμάσουν σχετικό πόρισμα και πρόταση, για την αναθεώρηση του πλαισίου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Διαβάστε εδώ.

 

Αναθεωρημένα σχέδια για την μείωση των κόκκινων δανείων καλούνται να υποβάλουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να συμπεριλάβουν στους υπολογισμούς τους τις επιπτώσεις από την πανδημία. Η εποπτική αρχή των τραπεζών διαπιστώνει ότι η κρίση του Covid έχει αναδείξει σοβαρές αδυναμίες των τραπεζών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά «ακραίες καταστάσεις» - όπως αυτή που βιώνουμε- οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πιέσεις στη ρευστότητα τους αλλά και διάβρωση της κεφαλαιακής τους βάσης. Τα σχέδια που έχουν υποβάλλει οι τράπεζες, όπως προκύπτει από την αξιολόγηση που έκανε ο SSM, αφήνουν σημαντικά κενά  στους παραπάνω κρίσιμους τομείς, τα οποία μάλιστα θα μπορούσαν  να προκαλέσουν  μια γενικότερη αστάθεια στο σύστημα. (εδώ)

 

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχεδιάζουν να αποσύρουν σταδιακά τη στήριξη που έχουν προσφέρει στους εργαζομένους από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν αποφάσισαν να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους και να αποτρέψουν μια εκτίναξη της ανεργίας. Την ίδια στιγμή, όμως, στατιστικά στοιχεία των χωρών της Ευρωζώνης προδίδουν πως τουλάχιστον 6 εκατ. εργαζόμενοι παραμένουν εξαρτημένοι από τα προγράμματα επιδότησης των μισθών και κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση εργασίας τους αν αποσυρθεί η στήριξη. Διαβλέποντας τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια εξέλιξη, πολλοί οικονομολόγοι ζητούν να ληφθούν έκτακτα μέτρα που θα διευκολύνουν αυτούς τους ανθρώπους να απορροφηθούν σε άλλους κλάδους. (εδώ)

 

Μπορεί η κρίση που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο να έχει ακυρώσει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές προβλέψεις, ωστόσο η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει δραματικά. Το 2050 οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι λίγο πιο πλούσιες ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες δεν θα έχουν καταφέρει να κλείσουν σημαντικά το χάσμα με τις ανεπτυγμένες. Όσο για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο ρόλος της θα αποδυναμωθεί καθώς θα αντιστοιχεί στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έναντι 15% σήμερα. Διαβάστε εδώ.

 

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα δεσμευθεί να χορηγήσει χρηματοδότηση συνολικά 4 δισεκ. δολαρίων στον μηχανισμό που έχει σκοπό να εγγυηθεί τον εφοδιασμό φτωχότερων κρατών με εμβόλια για τον νέο κορονοϊό, με την ελπίδα ότι θα παρακινήσει έτσι άλλες κυβερνήσεις να κάνουν μεγαλύτερες δωρεές, ανέφεραν χθες Πέμπτη αμερικανοί αξιωματούχοι. (εδώ)

 

Το πώς η επιτυχία της ανάπτυξης ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία τους με τον ιδιωτικό τομέα, αναλύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ειδική του ανάρτηση.Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών θα μοιάζουν τόσο με ένα smartphone όσο και με το λειτουργικό του σύστημα. Διαβάστε εδώ.

 

Στα 77. δισ. δολάρια αποτιμάται η αξία της μεγαλύτερης διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Coinbase, ενόψει της δημόσιας εγγραφής της στο δείκτη Nasdaq. Ειδικότερα, οι μετοχές του Coinbase αυτή τη στιγμή αλλάζουν χέρια στον Nasdaq στα 303 δολάρια ανά τεμάχιο, ανέφεραν στο Coindesk.com δύο άτομα με γνώση της δημόσιας εγγραφής (IPO), κάτι που συνεπάγεται συνολική αξία της εταιρείας στα περίπου 77 δισ. δολάρια, περισσότερα από τον ιδιοκτήτη του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, την Intercontinental Exchange Inc. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text