Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡA | Υπέστη η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ “ανήκεστη” ή “δομική” βλάβη;

Υπέστη η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ “ανήκεστη” ή “δομική” βλάβη;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Υπέστη η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ “ανήκεστη” ή “δομική” βλάβη;

Ως “ανήκεστο βλάβη”, αποκαλούμε μία κατάσταση η οποία, μετά από ένα βλαπτικό γεγονός, δε μπορεί να θεραπευθεί.

Ως “δομική βλάβη” αποκαλούμε μία κατάσταση όπου έχει διαταραχθεί η δομή, η διάρθρωση και η λειτουργία ενός “συστήματος”.

 

Κατά τη διάρκεια του Σαββοκύριακου, ασχοληθήκαμε αρκετά με το ζήτημα της ζημιάς που υπέστη η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ στο Τέξας των ΗΠΑ. Δείτε τη σχετική ανακοίνωση της εταιρίας: εδώ.

 

Από τη μέχρι στιγμή διαθέσιμη πληροφόρηση προκύπτει ότι, η μέγιστη ζημιά που μπορεί να υποστεί η εταιρία είναι € 90 εκατομμύρια -στην περίπτωση που αναγκαστεί να εγκαταλείψει πλήρως την επένδυσή της στο Τέξας. Παράλληλα, ενδεχομένως να υπάρξει και μία ζημιά μεγέθους € 50 εκατομμυρίων από απώλεια EBIDTA κατά τη διάρκεια του 2021. Εκτίμησή μας (συνδυάζοντας παλαιότερες ανακοινώσεις της εταιρίας ή και αρθρογραφία για την κερδοφορία της μονάδας των ΗΠΑ), είναι ότι τελικά, στην περίπτωση που η εταιρία αναγκαστεί να εγκαταλείψει την επένδυσή της,  η απώλεια του EBIDTA για το 2021 θα μπορούσε να φτάσει έως και τα € 65 εκατομμύρια, ενώ βεβαίως θα υπάρξει επίδραση και στα αποτελέσματα των επομένων ετών, δεδομένου ότι, οι μονάδες των 520 MW στις ΗΠΑ, αποτελούν περίπου το 30% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της εταιρίας (ή το 39% της παραγωγής της από αιολική). Παράλληλα, δε γνωρίζουμε κατά πόσον, η προβλεπόμενη αύξηση της δυναμικότητας της εταιρίας αφορούσε και στην πολιτεία του Τέξας.

 

Τα όσα συνέβησαν στο Τέξας, αλλά και γιατί υπήρξε η πλήρης κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου, μπορείτε να δείτε εδώ.

 

Την Παρασκευή 19/2/2021, υπήρξε παρέμβαση στην αγορά μετοχών της εταιρίας, από τη ίδια την εταιρία (εδώ) και τον επικεφαλής της κ. Γιώργιο Περιστέρη (εδώ). Βεβαίως, οι κινήσεις αυτές έγιναν για να “τονώσουν” την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη μετοχή της εταιρίας, η οποία κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής έχασε περίπου 11% και έκλεισε κοντά στα χαμηλά της ημέρας.

Μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι, η υπόθεση δε θα λυθεί άμεσα. Στο διάστημα αυτό, η εταιρία θα λειτουργεί κανονικά, πλην όμως θα εμπλακεί σε ένα κύκλο διαπραγματεύσεων, συμβιβασμών και δικών, το αποτέλεσμα των οποίων μπορούμε να υποθέσουμε (αποδοχή της επίκλησης “ανωτέρας βίας), αλλά δε μπορούμε να έχουμε ιδέα για τις οικονομικές επιπτώσεις -αν τη εταιρία αναγκαστεί να εγκαταλείψει την επένδυσή της, δε θα το κάνει για λειτουργικούς λόγους (τα λειτουργικά προβλήματα επιλύονται πολύ γρήγορα), αλλά για λόγους αποζημιώσεων. Εκτίμησή μας είναι ότι, επειδή ουδείς μπορεί να γνωρίζει το πλήρες εύρος της δικαστικής αντιπαράθεσης, η συντηρητική προσέγγιση επιβάλλει να εκλάβουμε ως “σενάριο εργασίας” την πλήρη εγκατάλειψη της επένδυσης με τα παραπάνω μέγιστα κόστη.

 

Μετά τα παραπάνω, καταστρέφεται η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ;

Όχι, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δεν καταστρέφεται. Υφίσταται μία μεγάλη βλάβη (μπορεί να απολέσει το 30% της παραγωγικότητάς της), αλλά δεν καταστρέφεται.

Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγός ηλεκτρισμού από ΑΠΕ στην Ελλάδα και -κατά την εκτίμησή μας- θα παραμείνει ως τέτοια, ακόμη και μετά την εμπλοκή της ΔΕΗ στις ΑΠΕ. Η εταιρία εμφανίζει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης (δείτε τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας (εδώ) καθώς και την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του 9μήνου 2020 (εδώ)) και θα μπορούσε να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς για μία σειρά αρκετών ετών.

Η βλάβη που υπέστη, δεν είναι “ανήκεστη”. Προκαλεί μία σοβαρή μείωση των αποτελεσμάτων του 2021 (τα οποία, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, δε θα είναι αρνητικά), αλλά και μία αναδιάταξη των σχεδίων και των προβλέψεων κερδοφορίας για τα επόμενα χρόνια.

Η βλάβη που υπέστη, ενδεχομένως, είναι “δομική”, αφού θα αναγκάσει την εταιρία να αλλάξει το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της.

 

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή, αφού στο ξεκίνημε έφτασε και στο € 11,88, στη συνέχεια κινείται ελαφρά πάνω από το κλείσιμο της Παρασκευής (19/2 - € 12,30), με πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών. Εκτιμούμε ότι για το σύνολο της συνεδρίασης θα υπερβεί τα € 20 εκατομμύρια.

 

Η εμπειρία σε ανάλογες περιπτώσεις δείχνει ότι, η “περιπέτεια” της μετοχής δε θα τελειώσει τόσο εύκολα. Βέβαια,προς στιγμή, η μετοχή “εξαργυρώνει” την καλή φήμη της. Όμως, θα υπάρξει πρόβλημα.

Όπως είναι γνωστό, από την πλευρά μας, είχαμε θέσει τη μετοχή στο “περισκόπιό” μας. Θα την εντάξουμε στο χαρτοφυλάκιό μας, σε αντικατάσταση της μετοχής της ΦΡΛΚ, σε περίπτωση που υποχωρήσει έως την τιμή των € 11,42 (δηλαδή, κατά περίπου 4,% πάνω από την τελευταία αμκ - εδώ). Αυτή η “εντολή αγοράς” ισχύει για τη σημερινή συνεδρίαση μόνον. Θα αναφέρουμε εάν θα επαναληφθεί και στις επόμενες μέρες.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text