Αρχική | Χρηματιστήριο | Ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας – Ο απολογισμός και οι προοπτικές για το Χρηματιστήριο Αθηνών και τις διεθνείς αγορές

Ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας – Ο απολογισμός και οι προοπτικές για το Χρηματιστήριο Αθηνών και τις διεθνείς αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας – Ο απολογισμός και οι προοπτικές για το Χρηματιστήριο Αθηνών και τις διεθνείς αγορές

Ένας χρόνος ολοκληρώθηκε από την αρχή του sell-off που πυροδότησε η έλευση της Covid-19 στις 19 Φεβρουαρίου του 2020, η οποία και εξελίχθηκε γρήγορα σε πανδημία, προκαλώντας τριγμούς σε οικονομίες και αγορές. Η ύφεση-σοκ, η βουτιά του τουρισμού, η αλλαγή του επενδυτικού τοπίου αλλά και ο ωκεανός ρευστότητας και στήριξης που διοχετεύθηκε από την πλευρά της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής διεθνώς, ήταν μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά αυτής της κρίσης η οποία ακόμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τον "σύμμαχο" των εμβολίων ωστόσο να έχει δώσει ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για το "πότε" θα μπορούσε να ελεγχθεί και να επιτρέψει τη μερική επιστροφή στη νέα κανονικότητα η οποία σίγουρα δεν θα μοιάζει με αυτήν που ξέραμε πριν 12 μήνες.

Χωρίς αμφιβολία, οι τελευταίοι 12 μήνες αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο στη χρηματοοικονομική ιστορία και θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για πολλές δεκαετίες στη συνέχεια.

Διψήφια ύφεση, ανεργία άνω του 16%, δέικτης χρέους προς ΑΕΠ στο 208%, βουτιά του τουρισμού με πτώση άνω του 80% σε εισπράξεις και άνω του 70% σε επιβατική κίνηση, απώλειες σχεδόν 42 δισ. ευρώ του τζίρου των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων της ελληνικής οικονομίας, είναι μερικοί από τους αριθμούς της πανδημίας στη χώρα μας, οι οποίοι συνοδευτήκαν από μέτρα στήριξης άνω των 24 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση, καθώς και από περαιτέρω "μαξιλάρια" από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με την "ιστορική" συμφωνία της Ε.Ε για το Ταμείο Ανάκαμψης και την πρωτοφανή "κινητοποίηση" της ΕΚΤ.

Οι αριθμοί της πανδημίας σε Χ.Α και ομόλογα

Η πτώση της τάξης του 14% στον Γενικό Δείκτη του Χ.Α σε σχέση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020 και η "φυγή" σχεδόν 10 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, αν και είναι χαρακτηριστικά, δεν περιγράφουν σίγουρα το μέγεθος του "χτυπήματος" της πανδημίας στο Χρηματιστήριο. Το ράλι του περασμένου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου "μάζεψε" σημαντικό μέρος των απωλειών της πανδημίας καθώς στα χαμηλά του περασμένου έτους  -τα οποία σημειώθηκαν μόλις ένα μήνα μετά το "ξέσπασμα" του κορονοϊού-,  ο Γενικός Δείκτης είχε "βουτήξει" στις 484 μονάδες, δηλαδή σχεδόν 50% κάτω από τα υψηλά που είχαν  σημειωθεί λίγο πριν την έλευση της Covid.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 46% στο 12μηνο, ωστόσο στα τέλη Οκτωβρίου του 2020 πριν ξεκινήσει το ράλι που πυροδότησαν τα πρώτα νέα για τα εμβόλια, είχε βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά (235 μονάδες), καταγράφοντας πτώση τις τάξης του 73% από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2020. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σημειώνουν απώλειες ύψους 4 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίησή τους το τελευταίο έτος.

Ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας – Ο απολογισμός και οι προοπτικές για το Χρηματιστήριο Αθηνών και τις διεθνείς αγορές

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η πανδημία εξελίχθηκε σε μία "χρυσή ευκαιρία" για τους ελληνικού τίτλούς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σήμερα είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι τη "στιγμή" που ξέσπασε η πανδημία, καθώς διαμορφώνεται στο 0,9% (νέο 10ετές) ενώ την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου του 2020 το (τότε) 10ετές είχε απόδοση 1,3%. Επιπλέον, μετά το sell-off του Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2020 η απόδοσή του είχε εκτοξευθεί στο 4,1% ακριβώς πριν ενεργοποιηθεί το έκτακτο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ το οποίο και βοήθησε σημαντικά στην αποκλιμάκωση των πιέσεων με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου σήμερα να σημειώνει βουτιά της τάξης του 78% από τα επίπεδα της "κορυφής" του 2020. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα ελληνικά ομόλογα ύψους σχεδόν 19 δισ. ευρώ, και μπορεί να αγοράσει άλλα… τόσα έως τον Μάρτιο του 2022.

Η εικόνα των διεθνών αγορών είναι, φυσικά, μία... άλλη ιστορία σε σχέση με αυτήν του ξεκάθαρα πιο ευάλωτου Χ.Α. Η πολιτική στήριξη προκάλεσε... πλήρη ανοσία και τις έκανε αλώβητες. Εάν κοιτάξει κανείς τα διαγράμματα της πορείας των περισσότερων βασικών ξένων δεικτών θα δει ένα σχεδόν συνεχόμενο ράλι το τελευταίο 12μηνο (με εξαίρεση το αρχικό σοκ του Φεβρουαρίου 2020), το οποίο έχει φέρει τους δείκτες της Wall Street σε ιστορικά υψηλά και τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε υψηλά πολλών μηνών. Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών καταγράφει κέρδη 30%, ενώ ο  S&P 500 15% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι προοπτικές για Χ.Α και ομόλογα

Αν και το ξεκίνημα της χρονιάς για το Χ.Α αποδείχθηκε δύσκολο, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής αγοράς είναι σημαντικά καλύτερες, αναμένοντας ισχυρή ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του έτους, με ώθηση από τη βελτίωση της κατάστασης σε οικονομία και επιδημιολογικό μέτωπο που θα φέρουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και η επιτάχυνση των εμβολιασμών αντίστοιχα.

Πριν μερικές ημέρες, η BlackRock, ο παγκόσμιος επενδυτικός γίγαντας, συνέστησε την αγορά ελληνικών μετοχών, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στα μεγάλα χαρτοφυλάκια. Όπως τόνισε, τάσσεται υπέρ της έκθεσης στις ελληνικές μετοχές, στοιχηματίζοντας ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες αλλά και οι επενδύσεις θα βελτιωθούν.

Σε πρόσφατο σχόλιό της η Euroxx σημείωσε πως αν και η επιδείνωση στο μέτωπο της πανδημίας και το lockdown περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη προς το παρόν και προσθέτουν βραχυπρόθεσμη αστάθεια στο Χ.Α, ωστόσο η πρόοδος στους εμβολιασμούς και η εκταμίευση των πρώτων δόσεων των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ενισχύσουν σημαντικά την οικονομία μετά το α’ εξάμηνο του 2021. Έτσι, το σκηνικό για θετικές αποδόσεις στις ελληνικές μετοχές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι, κατά την άποψή της, ευνοϊκό, και θα υποστηριχθεί επίσης από την αύξηση των εταιρικών κερδών καθώς και "λογικά" ή ακόμα και ελκυστικά σε κάποιες περιπτώσεις, επίπεδα των αποτιμήσεων. Βραχυπρόθεσμα ωστόσο, και ελλείψει σημαντικού καταλύτη, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α θα κινείται γύρω από τις 800 μονάδες.

Πάντως, γενικότερα στο σύνολο του 2021, και εάν δεν υπάρξει κάποια σοβαρή διαταραχή από ένα νέο κύμα της πανδημίας, οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν μια ελκυστική μεσοπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία για τα χαρτοφυλάκια που έχουν διαφοροποιημένη έκθεση, καθώς δεν αναμένεται όλοι οι κλάδοι και οι εταιρείες να επουλωθούν, και σίγουρα δεν θα ανακάμψουν όλες με τον ίδιο ρυθμό, καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να συνεχίσουν την πολύ καλή τους πορεία, με την ισχυρή στήριξη της ΕΚΤ ως βασικό - αλλά όχι μοναδικό τους όπλο.

Σύμφωνα με νέες προβλέψεις της Citigroup η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, θα υποχωρήσει στο 0,59% σε μέσο όρο φέτος, δηλαδή εκτιμά πως το κόστος δανεισμού θα μειωθεί κατά 29%. Σε ό,τι αφορά το πιο μακροπρόθεσμο διάστημα, εκτιμά πως το 2022 θα κινηθεί στο 0,83% και το 2023 στο 0,93%. Την διετία 2024-2025 αναμένει ότι θα αυξηθεί ελαφρώς πάνω από το 1%, στο 1,02% και 1,14% αντίστοιχα, και κοντά στα επίπεδα των ιταλικών τίτλων, ακολουθώντας την ανοδική πορεία που θα σημειώσουν και τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης, με τις γερμανικές αποδόσεις μάλιστα να "γυρίζουν" στα θετικά.

Οι προβλέψεις της αμερικάνικης τράπεζας δείχνουν πως παρά το τέλος του PEPP, το οποίο έχει μέχρι στιγμής οριστεί για τον Μάρτιο του 2022, και πέραν της περιόδου επανεπενδύσεων της ΕΚΤ, η οποία θα καλύψει το διάστημα έως τα τέλη του 2023, οι ελληνικές αποδόσεις θα παραμείνουν ελκυστικές και σε χαμηλά επίπεδα.

Η Capital Economics από την πλευρά της σημειώνει πως τα ελληνικά spreads θα μειωθούν τόσο την τρέχουσα χρονιά όσο και το 2022, παρά τη μικρή αύξηση που έχει σημειωθεί στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου τον τελευταίο μήνα.  Όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις της, από τις 117 μονάδες βάσης σήμερα, το ελληνικό spread αναμένεται να μειωθεί στο μισό έως το τέλος του 2022, στις 55 μ.β περίπου, και στα ίδια επίπεδα με του ιταλικού.

Συνέχεια στο ράλι των διεθνών αγορών

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αγορές, οι οποίες και αποδείχθηκαν ανθεκτικές στην πανδημία, αναμένεται να συνεχίσουν στον δρόμο της ανόδου, σύμφωνα με αναλυτές, κόντρα στις δυσκολίες που θέτουν στην οικονομία και στην επιστροφή στην ανάκαμψη τα παρατεταμένα lockdowns, η πορεία των εμβολιασμών ειδικά στην Ευρώπη -η οποία έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο- αλλά και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που εντείνουν την αβεβαιότητα για το "πότε" θα μπορέσει να ελεγχθεί η πανδημία.

Μην σας φοβίζει η παράταση και η αυστηροποίηση των lockdowns και οι μεταλλάξεις, το ράλι των μετοχών θα συνεχιστεί και στο β’ τρίμηνο, σημείωσε σε πρόσφατη έκθεσή της η HSBC, "δηλώνοντας" overweight στις μετοχές και τα risk assets γενικότερα. Αισιοδοξία διαπιστώθηκε και σε έρευνα που έκανε το Reuters στο περιβάλλον των διεθνών funds, με τους μεγάλους επενδυτές να προτείνουν την αύξηση των τοποθετήσεων σε μετοχές στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, εκτιμώντας πως οι αγορές αναμένεται να ενισχυθούν ή να κινηθούν σταθεροποιητικά το λιγότερο, στους επόμενους τρεις μήνες.

Το 2021 θα έχει δύο φάσεις, σύμφωνα με την Generalli Investments. Η πρώτη θα αφορά τις προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας σε σχήμα V και άλλες υποκείμενες συνθήκες που θα μπορούσαν να είναι πιο ευνοϊκές για τα risk assets βραχυπρόθεσμα. "Αργότερα, μεσοπρόθεσμα, όταν η ομαλοποίηση αρχίσει και πλησιάζει για την οικονομία και την κοινωνία, ο σημαντικότερος κίνδυνος για τις χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποτελεί μία αύξηση των επιτοκίων ταχύτερα από το αναμενόμενο, κάτι που είναι λιγότερο φιλικό προς τις αγορές. Η οικονομική ανάκαμψη που θα φέρουν τα εμβόλια και η υψηλή διάθεση των επενδυτών για ρίσκο, σημαίνουν πως η ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων θα συνεχιστεί το υπόλοιπο 2021, όπως έδειξε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Bloomberg στο περιβάλλον των στρατηγικών αναλυτών.

Σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics επισημαίνει πως ο συνδυασμός της συνεχούς υποστήριξης της πολιτικής και της ισχυρής ανάκαμψης θα διατηρήσουν το ράλι κατά το υπόλοιπο του 2021, αν και οι σχετικοί νικητές και ηττημένοι σε αυτήν την περίοδο θα είναι διαφορετικοί.

Μεγάλο μέρος της πρόσφατης "δύναμης" των χρηματιστηρίων φαίνεται να αντικατοπτρίζει τις ελπίδες ότι η διάθεση των εμβολίων COVID-19 θα είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα στηρίξουν μια ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, όπως σημειώνει. Προβλέπει ότι αυτή η ανάκαμψη θα υλοποιηθεί αργότερα αυτό το έτος, καθώς θα αρθούν οι περιορισμοί στη δραστηριότητα και το μείγμα πολιτικής θα παραμείνει υποστηρικτικό. Ενώ άλλες ανεπτυγμένες αγορές μπορεί να παρέχουν λιγότερη δημοσιονομική στήριξη φέτος από τις ΗΠΑ, η C.E θεωρεί ότι είναι απίθανο να υπάρξει σημαντική απόσυρση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης.

Όπως σημείωσε σε έκθεσή της την Παρασκευή, το ισχυρό ράλι στις μετοχές που συνόδευσε τις ανακοινώσεις εμβολίων του Νοεμβρίου και το οποίο κυριάρχησε στις μετοχές, τους κλάδους και τους χρηματιστηριακούς δείκτες χωρών που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, θα επιστρέψει σύντομα, εάν, όπως άλλωστε αναμένει, τα εμβόλια επιτρέψουν την άρση των περιορισμών στη δραστηριότητα αργότερα αυτό το έτος. "Εάν η διαδικασία εμβολιασμού κινηθεί στο πλαίσιο του προγραμματισμού, η επενδυτική στροφή προς τους πιο ευάλωτους κλάδους και τα χρηματιστήρια που έχουν μεγαλύτερη έκθεση σε αυτούς, θα επιστρέψει δριμύτερη, καθώς η δημοσιονομική και η νομισματική πολιτική παραμένουν εποικοδομητικές", τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως εκτιμά ότι οι βασικοί δείκτες MSCI των ανεπτυγμένων αγορών θα σημειώσουν ράλι 15-30% από τώρα έως τα τέλη του 2022, με τους ευάλωτους στην πανδημία κλάδους και χώρες να υπεραποδίδουν έντονα.

 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: capital.gr

 

Το eurocapital.gr επιλέγει και αναδημοσιεύει άρθρα από διάφορα ελληνικά και ξένα sites -με σαφή αναφορά στην πηγή τους- με σκοπό την, όσο το δυνατό πιο σφαιρική ενημέρωση των επενδυτών - αναγνωστών του. Η αναφορά των άρθρων αυτών σε θέματα επενδυτικής στρατηγικής και σε μετοχές ή άλλα χρηματιστηριακά προϊόντα, δε συνεπάγεται απαραίτητα και την υιοθέτηση των αναφερόμενων απόψεων από το eurocapital.gr, την εταιρία EuroCapital, ή το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Οι φορείς αυτοί, εκφράζουν τις απόψεις τους, στις συνδρομητικές σελίδες του site και στις σελίδες της ενότητας “ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ” (εδώ) οι οποίες έχουν ελεύθερη πρόσβαση.

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text