Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Διαβάσαμε - Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στη χρηματοδότηση του Δημοσίου ανακυκλώνεται το μεγαλύτερο μέρος της άφθονης ρευστότητας που διέθεσε πέρυσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ελληνικές Τράπεζας,. Αντίθετα η καθαρή χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, παρά την εντυπωσιακή αύξηση των χορηγήσεων, διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.  ​​Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή στη συζήτηση που διεξήχθη για τα κόκκινα δάνεια.  Σύμφωνα με αυτά τη χρονιά που μας πέρασε οι ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΚΤ με το ποσό ρεκόρ των 33,8 δισ.ευρώ​, ενώ οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 12 δισ. ευρώ​. Από αυτά όμως​ ​ μόλις ​​5 δισ. ευρώ​​ κατέληξαν στην πραγματική οικονομία. Τα υπόλοιπα 18 δισ. ευρώ ​κατατέθηκαν εκ νέου στην ΤτΕ,  άλλα 11 δισ. ευρώ τα χρησιμοποίησαν για να αποπληρώσουν δάνεια που είχαν λάβει ​​οι ​τράπεζες​ από τη διατραπεζική αγορά, ενώ 12​ δ​ι​σ​ .ευρώ τα τοποθέτησαν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. (εδώ)

 

Οι επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα, στις αγορές συναλλάγματος και σε ξένα χρηματιστήρια έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται της μόδας και στην Ελλάδα, καθώς αποδίδουν σημαντικά κέρδη. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν καταγγελίες ότι επενδυτικές εταιρείες «φαντάσματα», οι οποίες διαφημίζονται χρησιμοποιώντας ακόμη και ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής και οικονομικής ζωής (φυσικά εν αγνοία τους), έχουν εξαπατήσει πολίτες μέσω ιστοσελίδων που διαφημίζουν πλατφόρμες για Forex, κρυπτονομίσματα κ.ά. Από το 2018 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προειδοποιούσε το επενδυτικό κοινό για τις διαδικτυακές εταιρείες - πλατφόρμες οι οποίες δεν επιτρεπόταν να παρέχουν στην Ελλάδα επενδυτικές σε χρηματοπιστωτικά μέσα, καθώς και να κατέχουν χρήματα επενδυτών.Συγκεκριμένα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για διαδικτυακές εταιρείες - πλατφόρμες. Διαβάστε εδώ.

 

«Ράβε –ξήλωνε» για το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης με τα δύο βασικά υπουργεία το Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης να προσθέτουν ή να αφαιρούν έργα, το οποίο όμως πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν μέχρι τις 30 Απριλίου. Οι αρμόδιοι δίνουν μάχη για το χρόνο και σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα κοινοτικά κονδύλια ακόμη και για την υπογειοποίηση του δικτύου ενέργειας μετά και την εμφάνιση της «Μήδειας» και τα προβλήματα που προκάλεσε στα βόρεια προάστια βυθίζονταν στο σκοτάδι περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά για πάνω από 4 ημέρες. Η Ελλάδα όπως και άλλες 19 χώρες βρίσκονται στο στάδιο σύνταξης του σχεδίου το οποίο για κάθε ημέρα που χάνεται θα έχει επίπτωση στο χρόνο εκταμίευσης των χρημάτων. (εδώ)

 

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας το 2020 σημείωσε έλλειμμα 11,2 δισ. ευρώ, κατά 8,4 δισ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί πως η μείωση των τουριστικών εισπράξεων ήταν κατά 76,5%. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

 

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού ένα έργο που σέρνεται από τα τέλη της περασμένη δεκαετίας, με τον διαγωνισμό για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης να προγραμματίζεται για το 2021, ενώ παράλληλα προχωρά η ωρίμανση της σύνδεσης της Αττικής Οδού με το λιμάνι της Ραφήνας και της επέκτασης της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού προς την Ηλιούπολη, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της Λ. Βουλιαγμένης σε αστική λεωφόρο ως το Ελληνικό. Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη για το διαγωνισμό της τρέχουσας σύμβασης παραχώρησης που ολοκληρώνεται το αργότερο έως το 2024 την έχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Έτσι η νέα περίοδος παραχώρησης θα ξεκινήσει στο τέλος 2024, οπότε και λήγει η υφιστάμενη παραχώρηση και προφανώς το ενδιαφέρον για την απόκτηση της χρυσοφόρας σύμβασης, είναι μεγάλο. Το 2019, ο κύκλος εργασιών της Αττικής Οδού, στην οποία συμμετέχουν με 65,7% η Άκτωρ Παραχωρήσεις, με 24,19% η Άβαξ, με 10,02% η ΕΤΕΘ και με 0,04% η γαλλική Εgis Road Operation ανήλθε σε 192,7 εκατ. ευρώ έναντι 185,7 εκατ. ευρώ το 2018. Διαβάστε εδώ.

 

Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκάλεσε στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η ακραία κακοκαιρία στο Τέξας των ΗΠΑ που οδήγησε στην κατάρρευση της παραγωγής ενέργειας στην πολιτεία και σε αναστολή λειτουργίας τριών αιολικών έργων της Τέρνα Ενεργειακή στο Τέξας πυροδοτώντας ανησυχίες για οικονομικές επιπτώσεις στην εγχώρια εταιρία. Η εταιρία θα επιδιώξει να γίνει αποδεκτό ότι η παραγωγή διακόπηκε λόγω ανωτέρας βίας, ή να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Στη χειρότερη περίπτωση θα εγκαταλείψει την επένδυση με μέγιστη απώλεια 90 εκατ. ευρώ. (εδώ)

 

Έως και 75% μειώθηκαν στα χρόνια της κρίσης οι ετήσιες επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα την έλλειψη συντήρησης και την παλαίωση του εξοπλισμού που - μεταξύ άλλων - επηρέασαν το μέγεθος των ζημιών που υπέστη το δίκτυο από την πρόσφατη κακοκαιρία. Το επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζεται προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των επενδύσεων η οποία ξεκίνησε ήδη, παρά την πανδημία, από το 2020. Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό πως οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής δεν αναμένεται να φθάσουν στα προ κρίσης επίπεδα πριν το 2025. Αυτά προκύπτουν από στοιχεία που έχουν έλθει σε γνώση των επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το 49% των μετοχών του Διαχειριστή του Δικτύου, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η ΔΕΗ. (εδώ)

 

Η Trastor Α.Ε.Ε.Α.Π. ανακοινώνει την πώληση τριών πρατηρίων υγρών καυσίμων που βρίσκονται ανά την Ελληνική Επικράτεια και ειδικότερα:  Στο Δήμο Κέρκυρας, στον οικισμό Γουβιών της νήσου Κέρκυρας και στο Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων. Το συνολικό τίμημα της πώλησης ανήλθε σε €1.965.000. Δείτε εδώ.

 

Την περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της με ακίνητα υπεραγορών (σούπερ μάρκετ) και logistics δρομολογεί το προσεχές διάστημα η Premia Properties (πρώην Pasal Development). Στόχος είναι η αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ, από περίπου 120 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η τρίτη διαδοχική αύξηση κεφαλαίου μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες, πιθανώς εντός του Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η προηγούμενη αύξηση, μέσω της οποίας εισφέρθηκαν ακίνητα logistics και σχολεία. (εδώ)

 

Ελληνικό ενδιαφέρον είχαν οι αλλαγές στους δείκτης Emerging Europe του FTSE Russell, με τις μετοχές των ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή να εισέρχονται στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap).Αμφότερες μέχρι πρότινος βρίσκονταν στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης (Small Cap). (εδώ)

 

Ο Όμιλος Εταιριών EPSILON NET κατά τη διάρκεια του 2020, ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις προκλήσεις και τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία. Με σταθερά βήματα προχώρησε στην υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του στον τομέα του business software (εμπορικολογιστικές εφαρμογές, συστήματα ERP και εφαρμογές μισθοδοσίας και συστημάτων HRM) και σημείωσε σημαντική αύξηση στο σύνολο των οικονομικών μεγεθών του. ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου το 2020 ανήλθε σε 21,70 εκ. € έναντι 17,98 εκ. € το 2019, σημειώνοντας αύξηση 20,69%, τα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε 5,14 εκ. € έναντι 3,26 εκ. € το 2019, σημειώνοντας αύξηση 57,55%, ενώ τα Κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 132,86% ανερχόμενα σε 3,28 εκ. € έναντι 1,41 εκ. € το 2019.  Δείτε το δελτίο τύπου της EPSILON NET εδώ.

 

Τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου 2020 και τις ταυτόχρονες ενημερώσεις επενδυτών και αναλυτών μέσω ειδικών παρουσιάσεων περιμένει η αγορά για τα επόμενα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς, σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου και για τα πλάνα μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου. Ορόσημο θεωρείται η ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, η οποία θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Μαρτίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πειραιώς πιθανότατα θα προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις γύρω στα μέσα Μαρτίου. (εδώ)

 

Στα 267 εκατ. ευρώ αποτιμήθηκε το 100% της εταιρείας διαχίειρισης κόκκινων δανείων της Cepal, που μεταβιβάζεται κατά 80% στην Davidson Kempner στο πλαίσιο του project Galaxy που περιλαμβάνει και την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε η Alpha Bank το τίμημα προσαυξάνεται κατά 68 εκατ. ευρώ υπό την αίρεση επίτευξης προκαθορισμένων στόχων το Τίμημα και περιλαμβάνεται ποσό ύψους έως17 εκατ. ευρώ , καταβλητέο μόνον εφόσον η Συναλλαγή περιλαμβάνει μόχλευση.  Η Alpha Bank, ως επικεφαλής κοινοπρακτικού σχήματος, έχει συμφωνήσει με την Davidson Kempner τους βασικούς όρους για τη χορήγηση μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης ύψους έως Ευρώ 120 εκατ., η εκταμίευση της οποίας εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της Davidson Kempner. Διαβάστε εδώ.

 

Όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2020 κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 9μήνου 2020, η κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας Πειραιώς και οι δράσεις μείωσης των NPE σχεδιάζεται να ενισχυθούν έως το τέλος του 2021 μέσω ενός συνδυασμού στρατηγικών πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένων δράσεων ενίσχυσης κεφαλαίου περί το €1δισ (υπεραξία από κρατικά ομόλογα, πώληση δραστηριότητας cards merchant acquiring, συνθετικές τιτλοποιήσεις κλπ) που είναι ήδη σε φάση υλοποίησης, καθώς και συναλλαγών τιτλοποίησης NPE ύψους €7δισ (projects Phoenix και Vega), οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά επιτυχούς ολοκλήρωσης.  Βασική προτεραιότητα και επιδίωξη της Τράπεζας παραμένει η ταχεία αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στον ισολογισμό της, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατόν τόσο το ισχύον πρόγραμμα εγγυήσεων "Ηρακλής" (HAPS), όσο και την αναμενόμενη επέκταση αυτού, όπως και κάθε άλλο πιθανό διαθέσιμο σχήμα στο μέλλον. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text