Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Alpha Bank: Το Galaxy φέρνει την τράπεζα πιο κοντά στην κανονικότητα

Alpha Bank: Το Galaxy φέρνει την τράπεζα πιο κοντά στην κανονικότητα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Alpha Bank: Το Galaxy φέρνει την τράπεζα πιο κοντά στην κανονικότητα

Η δεύτερη μεγαλύτερη συναλλαγή στην Ευρώπη σε μη εξυπηρετούμενες δανειακές εκθέσεις έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία.  Τα δάνεια που τιτλοδοτούνται αφορούν την περίμετρο των δανείων της Alpha Bank που βρίσκονται κάτω από την επωνυμία Galaxy ονομαστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα της Alpha Bank αντιστοιχούν στο 35% περίπου της συνολικής λογιστικής αξίας του μεταβιβασθέντος χαρτοφυλακίου, βρίσκονται δηλαδή σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς και ίδια περίπου επίπεδα με τη συναλλαγή Cairo η οποία πραγματοποιήθηκε στο 36%. Με την ολοκλήρωση της πώλησης η τράπεζα θα έχει επιτύχει μια  μείωση NPEs 15 δισ. ευρώ από το 2016, ενώ για την επίτευξη της συναλλαγής η μείωση στην ενσώματη καθαρή θέση εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 2 δισ. ευρώ.

Η εικόνα ωστόσο στα βασικά κεφάλαια θα είναι καλύτερη, καθώς στο τέλος του τετάρτου τριμήνου οι δύο συναλλαγές που αφορούσαν την πώληση της Mastercard (50 εκατ. δολάρια) και την ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου (170 εκατ. ευρώ) αναμένεται να έχουν συνολικό θετικό αντίκτυπο 40 μονάδων βάσης εξομαλύνοντας μερικώς την πίεση στα κεφάλαια.

Η Alpha Bank μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα κατεβάσει το πιστωτικό της κόστος από τις 220 μονάδες βάσης επί του καθαρού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στις 70 μονάδες. Η επίπτωση αυτή μεταφράζεται σύμφωνα με εκτιμήσεις σε 250 εκατ. ευρώ το χρόνο (έναντι 870 εκατ. ευρώ φέτος) ενώ από την άλλη πλευρά θα υπάρχουν απώλειες και στο επιτοκιακό αποτέλεσμα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο κατεβάζοντας τα έσοδα από τόκους στα 1,3 δις ευρώ.  Θεωρητικά η Alpha Bank με βάση τις οργανικές διορθώσεις – θα υπάρξει και σχετική μείωση στο κόστους του προσωπικό το οποίο θα μεταφερθεί στην Cepal - βάζει πλώρη για εκτιμώμενη ετήσια κερδοφορία 300 εκατ. ευρώ.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Eurobank, η Τράπεζα θα μοιράσει με τη μορφή μετοχών το 44% των τίτλων μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης (Hive down) στους μετόχους της, δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μια επιτυχή προσπάθεια πώλησης τιτλοποιημένων δανείων που θα φέρει ταμειακό αποτέλεσμα υψηλότερο από τα 40 εκατ. ευρώ της αποτίμησης των τίτλων μεσαίας διαβάθμισης. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την απόσχιση της “GalaxyMezz” στις αρχές του β’ τριμήνου και τη διαπραγμάτευση των μετοχών στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ.

Λογικά η επόμενη κίνηση που θα πρέπει να αναμένουμε από την Alpha Bank θα έχει να κάνει με την έκδοση ομολόγου Tier II, αξίας όχι μικρότερη των 500 εκατ. ευρώ. Μετά τη συναλλαγή η λογιστική αξία της μετοχής θα διαμορφωθεί σε 3,75 ευρώ γεγονός που δηλώνει έκπτωση διαπραγμάτευσης 78% στα τρέχοντα επίπεδα.

Σε αυτή τη σημαντική έκπτωση περιλαμβάνονται οι πιθανοί κίνδυνοι από αστοχίες ή καθυστερήσεις στην πώληση των δανείων, ρίσκα που συνδέονται με την πανδημία  και το κλαδικό discount που έχουν οι τράπεζες στην Ευρώπη. Με τόσους κινδύνους ενσωματωμένους το δυνητικό περιθώριο  (0,5x P/BV) παρουσιάζει ενδιαφέρον.

 

Πηγή: liberal.gr - Μάνος Χατζηδάκης


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text