Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Κίνα: Πώς πέτυχε να κεφαλαιοποιήσει την πανδημία

Κίνα: Πώς πέτυχε να κεφαλαιοποιήσει την πανδημία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

(Πηγή: moneyreview.gr)

 

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να ξεκίνησε από την Κίνα, «λαβώνοντας» τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Όμως ο κινεζικός «δράκος» όχι μόνο κατάφερε να ανακτήσει τη δυναμική του, αλλά και να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης το 2020, τη στιγμή που οι υπόλοιπες οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου μετρούν ακόμη τις πληγές των περιοριστικών μέτρων και των lockdowns.

Την ίδια στιγμή, η ισχυρή ζήτηση για ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό την εποχή της Covid-19 απογειώνει τις κινεζικές εξαγωγές, εκτοξεύοντας σε επίπεδα-ρεκόρ το εμπορικό πλέονασμα της Κίνας. Μάλιστα, για πρώτη φορά, η Κίνα κατάφερε να υποσκελίσει τις ΗΠΑ και να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρυσό «μετάλλιο» και στις ξένες άμεσες επενδύσεις, εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση την Αμερική.

Πού οφείλεται όμως η επιτυχία του Πεκίνου; Πώς τα κατάφερε εκεί που οι άλλες μεγάλες οικονομίες πασχίζουν ακόμη  να βρουν το δρόμο προς την ανάκαμψη;

Τα στοιχεία δείχνουν την ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια οικονομική σκηνή. Και παρότι ήταν η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από τον κορωνοϊό, κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση της νόσου ενεργώντας με γρήγορα αντανακλαστικά και εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα, αποφεύγοντας έτσι να επαναλαμβανόμενα lockdowns που έχουν παραλύσει πολλές οικονομίες της Ευρώπης.

kina-pos-petyche-na-kefalaiopoiisei-tin-pandimia0

Ως αποτέλεσμα, η Κίνα κατάφερε να αποφύγει την ύφεση και να σημειώσει τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις στον κόσμο. Και μέσα στην επόμενη επταετία, προβλέπεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ και να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη οικονομική υπερδύναμη παγκοσμίως.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών(CEBR), οι αποτελεσματικοί -«επιδέξιοι» όπως τους χαρακτηρίζει- χειρισμοί του Πεκίνου στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα επιτρέψουν στην κινεζική οικονομία να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια με ρυθμούς ταχύτερους σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Μάλιστα, το CEBR προβλέπει ότι έως το 2028, η Κίνα θα έχει εξασφαλίσει τα σκήπτρα της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, «τρέχοντας» με ρυθμούς ανάπτυξης 5,7% ετησίως έως το 2025 και 4,5% ετησίως για την περίοδο 2026-2030. Στον αντίποδα, η αμερικανική οικονομία, έπειτα από το απότομο άλμα ανάκαμψης που αναμένεται για το 2021, θα αναπτύσσεται με ρυθμούς μόλις 1,9% ετησίως από το 2022 έως το 2024, για να κατεβάσει ταχύτητα στο 1,6% τα επόμενα χρόνια.

kina-pos-petyche-na-kefalaiopoiisei-tin-pandimia1

Η άνοδος της Κίνας στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα

Η επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία ενισχύεται σταθερά, με τη συνεισφορά της κινεζικής οικονομίας στο παγκόσμιο ΑΕΠ να αυξάνεται από μόλις 3,6% το 2000 στο 17,8% το 2020. Έως το 2023, το CEBR προβλέπει ότι η Κίνα θα αναβαθμισθεί από αναδυόμενη οικονομία σε χώρα «υψηλού εισοδήματος». Το κινεζικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε πέρυσι 2,3%, στα 101,6 τρισ. γιουάν(14,7 τρισ. δολάρια), μειώνοντας την «ψαλίδα» με το ΑΕΠ των ΗΠΑ στα 6,2 τρισ. δολάρια, από 7,1 τρισ. δολάρια το 2019.

«Η απόκλιση στους ρυθμούς ανάπτυξης των δύο οικονομιών στηρίζει την άποψή μας ότι η πανδημία Covid-19 επέφερε πολύ μεγαλύτερο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία από ό,τι στην κινεζική. Πιστεύουμε, βασιζόμενοι σε εύλογες αναπτυξιακές προβλέψεις, ότι το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας σε όρους δολαρίου θα ξεπεράσει το μέγεθος των ΗΠΑ το 2028», επισημαίνει ο Ρομπ Σουμπαραμάν, αναλυτής της Nomura.

O Μπρους Παγκ, στρατηγικός αναλυτής στην China Renaissance, προβλέπει ότι ο κορωνοϊός θα επιτρέψει στην Κίνα να υποσκελίσει τις ΗΠΑ πέντε χρόνια νωρίτερα του αναμενομένου. Σύμφωνα όμως με τον ίδιο, το πραγματικό ορόσημο αφορά το πότε η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε όρους κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Με πληθυσμό περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας διαμορφώθηκε περίπου στα 11.000 δολάρια το 2020, έναντι 63.200 δολαρίων στις ΗΠΑ, περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο.

Παγκόσμιο εμπόριο και επενδύσεις

Οι εξαγωγές και η μεταποιητική δραστηριότητα αποτελούν τα δύο ισχυρά θεμέλια της κινεζικής οικονομίας και σε μικρότερο βαθμό η εγχώρια κατανάλωση. Η ζήτηση για μάσκες και ιατρικό προστατευτικό εξοπλισμό συνέβαλε στην αύξηση των κινεζικών εξαγωγών κατά 3,6% το 2020, ενώ οι εισαγωγές ήταν μειωμένες 1,1%. Με βάση τα στοιχεία των τελωνειακών υπηρεσιών, η Κίνα εξήγαγε πέρυσι σχεδόν 40 μάσκες για κάθε άνθρωπο στον κόσμο.

Η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας επέτρεψε στα εργοστάσια της Κίνας να εκμεταλλευθούν την παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρονικό εξοπλισμό και εξοπλισμό υγείας, στηρίζοντας τις εξαγωγές. Το success story της Κίνας σε μια χρονιά που οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες αναζητούν ακόμη την έξοδο από το τούνελ της ύφεσης αντικατοπτρίζει τον κομβικό ρόλο του κινεζικού «δράκου» στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Παρά τις πολιτικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους εμπορικούς εταίρους -συνεπεία της σινο-αμερικανικής εμπορικής αντιπαράθεσης επί προεδρίας Τραμπ- το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο «φούσκωσε» κατά 27%, στα 535 δισ. δολάρια το 2020 και στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015. Το πλεόνασμα με τις ΗΠΑ ανήλθε στα 317 δισ. δολάρια, αυξημένο κατά 17% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Το 2020, η Κίνα αναδείχθηκε για πρώτη φορά στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ. Το εμπόριο Κίνας- Ε.Ε. ανήλθε στα 709 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας την συνολικών εξαγωγών και εισαγωγών μεταξύ Ευρώπης και .ΗΠΑ(671 δισ. δολάρια). Το πλεόνασμα της Κίνας με την Ε.Ε. διευρύνθηκε στα 219 δισ. δολάρια, από 199 δισ. του 2019.

Οι προοπτικές που προσφέρει η κινεζική αγορά καθιστούν την Κίνα και ισχυρό πόλο έλξης ξένων άμεσων επενδύσεων. Για πρώτη φορά, η Κίνα κατάφερε πέρυσι να υποσκελίσει τις ΗΠΑ ως προς την προσέλκυση νέων επενδύσεων από ξένες επιχειρήσεις. Οι εισροές προς την Κίνα ανήλθαν στα 163 δισ. δολάρια το 2020, έναντι 134 δισ. δολαρίων που προσείλκυσαν οι ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της UNCTAD. To 2019, oι ΗΠΑ είχαν προσελκύσει ξένές άμεσες επενδύσεις 251 δισ. δολαρίων, σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με την Κίνα(140 δισ.). Παρ’ όλα αυτά, οι ΗΠΑ διατηρούν ακόμη τα πρωτεία ως προς το σύνολο των ξένων επενδύσεων.

 

Αγγελική Κοτσοβού

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text