Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Στα 1,26 τρισ. δολάρια τα μερίσματα για το 2020 - Μείωση 12,2%

Στα 1,26 τρισ. δολάρια τα μερίσματα για το 2020 - Μείωση 12,2%

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κάθετη πτώση σημείωσαν τα μερίσματα παγκοσμίως το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με το συνολικό ποσό των μερισματικών αποδόσεων προς τους επενδυτές να μειώνεται 12,2% στα 1,26 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με νέα έρευνα του διαχειριστή ενεργητικού Janus Henderson με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Μερισμάτων.

Καθώς η πανδημία οδήγησε σε lockdowns και μείωσε την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι περικοπές μερισμάτων και οι ακυρώσεις ανήλθαν στα 220 δισ.δολάρια το διάστημα από το δεύτερο έως και το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

Το συνολικό ποσό των μερισμάτων που καταβλήθηκαν το διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου του 2020 ανήλθε στα 965,2 δισ.δολάρια, σύμφωνα με τη Janus Henderson που ανέλυσε τα μερίσματα τα οποία καταβλήθησαν από 1.200 μεγάλες επιχειρήσεις με βάση την κεφαλαιοποίησή τους.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις έγιναν σε Βρετανία και Ευρώπη, σύμφωνα με το δείκτη, με τις δύο περιοχές να εκπροσωπούν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής μείωσης των μερισμάτων παγκοσμίως. Αντιθέτως, στις ΗΠΑ τα μερίσματα αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά, καθώς αυξήθηκαν 2,6% το 2020.

Από τις υπόλοιπες περιοχές, η Αυστραλία επλήγη σοβαρά, ενώ Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Ελβετία παρουσίασαν μαζί με τον Καναδά τις καλύτερες επιδόσεις.

Ωστόσο, η μείωση των παγκόσμιων μερισμάτων στα 1,26 τρισ. δολάρια ήταν ελαφρώς μικρότερη από την πρόβλεψη του Janus Henderson που έκανε λόγο για 1,21 τρισ.δολάρια στην καλύτερη περίπτωση, γεγονός που οφείλεται στη μικρότερη του αναμενομένου μείωση των μερισμάτων του τέταρτου τριμήνου.

Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, μία στις οκτώ επιχειρήσεις ακύρωσαν την καταβολη μερίσματος, ενώ μία στις πέντε μείωσαν τα μερίσματά τους. Αντίθετα, τα δύο τρίτα αύξησαν τα μερίσματά τους ή τα διατήρησαν σταθερά.

Ανά κλάδους, οι τράπεζες εκπροσώπησαν το ένα-τρίτο των μειώσεων βάσει αξίας, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη χειρότερη θέση ο πετρελαϊκός.

Αναφορικά με τις προοπτικές του 2021, η Janus Henderson προβέπει ότι τα μερίσματα θα συνεχίσουν να μειώνονται στο πρώτο τρίμηνο, παρότι η μείωση αναμένεται να είναι μικρότερη από την περυσινή. Για ολόκληρο το έτος, στο καλύτερο σενάριο αναμένεται αύξηση των μερισμάτων κατά 5% στα 1,32 τρισ.δολάρια. Το σημαντικό είναι ότι θα επαναληφθούν τα τραπεζικά μερίσματα στις χώρες όπου διεκόπησαν, όμως δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 σε Ευρώπη και Βρετανία, γεγονός που θα συγκρατήσει τη δυναμική αύξησης.

 

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text