Στα 1,26 τρισ. δολάρια τα μερίσματα για το 2020 - Μείωση 12,2%
Κάθετη πτώση σημείωσαν τα μερίσματα παγκοσμίως το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με το συνολικό ποσό των μερισματικών αποδόσεων προς τους επενδυτές να μειώνεται 12,2% στα 1,26 τρισ.δολάρια, σύμφωνα με νέα έρευνα του διαχειριστή ενεργητικού Janus Henderson με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Μερισμάτων.
Καθώς η πανδημία οδήγησε σε lockdowns και μείωσε την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι περικοπές μερισμάτων και οι ακυρώσεις ανήλθαν στα 220 δισ.δολάρια το διάστημα από το δεύτερο έως και το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Το συνολικό ποσό των μερισμάτων που καταβλήθηκαν το διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου του 2020 ανήλθε στα 965,2 δισ.δολάρια, σύμφωνα με τη Janus Henderson που ανέλυσε τα μερίσματα τα οποία καταβλήθησαν από 1.200 μεγάλες επιχειρήσεις με βάση την κεφαλαιοποίησή τους.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις έγιναν σε Βρετανία και Ευρώπη, σύμφωνα με το δείκτη, με τις δύο περιοχές να εκπροσωπούν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής μείωσης των μερισμάτων παγκοσμίως. Αντιθέτως, στις ΗΠΑ τα μερίσματα αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά, καθώς αυξήθηκαν 2,6% το 2020.
Από τις υπόλοιπες περιοχές, η Αυστραλία επλήγη σοβαρά, ενώ Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Ελβετία παρουσίασαν μαζί με τον Καναδά τις καλύτερες επιδόσεις.
Ωστόσο, η μείωση των παγκόσμιων μερισμάτων στα 1,26 τρισ. δολάρια ήταν ελαφρώς μικρότερη από την πρόβλεψη του Janus Henderson που έκανε λόγο για 1,21 τρισ.δολάρια στην καλύτερη περίπτωση, γεγονός που οφείλεται στη μικρότερη του αναμενομένου μείωση των μερισμάτων του τέταρτου τριμήνου.
Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, μία στις οκτώ επιχειρήσεις ακύρωσαν την καταβολη μερίσματος, ενώ μία στις πέντε μείωσαν τα μερίσματά τους. Αντίθετα, τα δύο τρίτα αύξησαν τα μερίσματά τους ή τα διατήρησαν σταθερά.
Ανά κλάδους, οι τράπεζες εκπροσώπησαν το ένα-τρίτο των μειώσεων βάσει αξίας, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη χειρότερη θέση ο πετρελαϊκός.
Αναφορικά με τις προοπτικές του 2021, η Janus Henderson προβέπει ότι τα μερίσματα θα συνεχίσουν να μειώνονται στο πρώτο τρίμηνο, παρότι η μείωση αναμένεται να είναι μικρότερη από την περυσινή. Για ολόκληρο το έτος, στο καλύτερο σενάριο αναμένεται αύξηση των μερισμάτων κατά 5% στα 1,32 τρισ.δολάρια. Το σημαντικό είναι ότι θα επαναληφθούν τα τραπεζικά μερίσματα στις χώρες όπου διεκόπησαν, όμως δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 σε Ευρώπη και Βρετανία, γεγονός που θα συγκρατήσει τη δυναμική αύξησης.
Πηγή: moneyreview.gr

- Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες στρέφονται στο δημόσιο cloud, για να ενισχύσουν τη λειτουργική τους ευελιξία
- Με στόχο σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού τον Μάιο κινείται η Ιταλία
- Τουρκία: Πτώση της ισοτιμίας της λίρας
- Σαρώνει τη μεσαία τάξη διεθνώς η κρίση της πανδημίας
- Σχέδιο Μπάιντεν για αύξηση των φόρων και ελάχιστο διεθνή συντελεστή
- Η Ε.Ε. προτείνει στις ΗΠΑ «πάγωμα» των δασμών για έξι μήνες
- «Αυτή η κρίση είναι διαφορετική»: Ανάκαμψη «ταχυτήτων» στην παγκόσμια οικονομία
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 29/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 28/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 27/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 26/11/2018
- Απόλυτο σύστημα συναλλαγών - Δελτίο της 23/11/2018
- Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά online τζόγου
- Ο νόμος που κατέστρεψε το Χρηματιστήριο: Δημόσιες προτάσεις αγοράς μετοχών
- Lockdown και Τουρκία πιέζουν τις Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες – Μεγάλες ζημιές για Σελόντα και Νηρέα
- Κακό εργασιακό περιβάλλον σε κολοσσούς με τεράστια κέρδη
- Μέρισμα: Διαχρονικά, το πιο σημαντικό στοιχείο μιας μετοχής
Σχολιάστε το άρθρο