Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Alpha Bank: Τι σημαίνει για τους μετόχους η τιτλοποίηση μαμούθ

Alpha Bank: Τι σημαίνει για τους μετόχους η τιτλοποίηση μαμούθ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Alpha Bank: Τι σημαίνει για τους μετόχους η τιτλοποίηση μαμούθ

Η συμφωνία πώλησης τιτλοποιημένων δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ από την Alpha Bank μειώνει σχεδόν κατά 50% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Τράπεζας και το 20% των συνολικών καταγγελθέντων δανείων του τραπεζικού τομέα. Ταυτόχρονα, προβλέπει κέρδη από την έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση νέων κόκκινων δανείων από την πανδημία και διαχείριση χαρτοφυλακίων τρίτων. Αυτά επιτυγχάνονται από το μέγεθος της συμφωνίας και από τον τρόπο που οικοδομήθηκε η τιτλοποίηση αυτή, με την κωδική ονομασία Galaxy.

Τα βασικά σημεία και οι δικλείδες ασφαλείας για Δημόσιο, μετόχους και δανειολήπτες είναι οι εξής:

Πρώτον, εξασφάλιση του senior τμήματος και διαχειρίσιμη επίπτωση στους κεφαλαιακούς δείκτες, λόγω μηδενικής στάθμισης κινδύνου στο senior σκέλος της τιτλοποίησης, όπως ισχύει στις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή. Η επίπτωση του Project Galaxy στον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της Alpha Bank είναι 280 μονάδες βάσης περίπου, ενώ η εμπροσθοβαρής βελτίωση του ισολογισμού θα επιτρέψει στην Alpha Bank να εξομαλύνει σε βάθος χρόνου το κόστος πιστωτικού κινδύνου. Σύμφωνα με την Alpha Bank, αυτό σημαίνει ότι θα διατηρήσει σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας μετά τη συναλλαγή. Το κομμάτι της υψηλής διαβάθμισης (senior) ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ και καλύπτεται κατά 100% από την εγγύηση του Δημοσίου. Το ποσό των 3,8 δισ. αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% της κρατικής εγγύησης του Ηρακλή και περίπου στο 38% της τιτλοποίησης Galaxy. Υπενθυμίζεται ότι το Project Galaxy είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση κόκκινων δανείων στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, με δεύτερη εκείνη της Eurobank (με την ονομασία Cairo ύψους 7,5 δισ. ευρώ).

Δεύτερον, αναμενόμενα κέρδη από την τιτλοποίηση μεσαίας (mezzanine) και χαμηλής (junior) διαβάθμισης δανείων, αλλά και από τη συμμετοχή της Alpha Bank στη Νέα Cepal, μέσω του μηχανισμού earn-out και διατήρησης μειοψηφικού ποσοστού. Ο μηχανισμός earn-out προβλέπει ένα πρόσθετο τίμημα εξαρτώμενο από την επίτευξη στόχων. Η συμφωνία προβλέπει την πώληση από την Alpha Bank του 80% της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, Cepal Holdings Single Member S.A. ("Νέα CEPAL”) και την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) ύψους 10,8 δισ. Η Alpha Bank θα συμμετέχει με 20% στη Νέα CEPAL). Η Alpha Bank, πριν την τελική συμφωνία, είχε προχωρήσει σε επιμέρους βήματα όπως την απόκτησης του πλήρους μετοχικού ελέγχου της Cepal τον Ιούλιο του 2020 (αυτή τώρα έγινε η Νέα Cepal με πλειοψηφικό μέτοχο τη Davidson Kempner). Σύμφωνα με την παρουσίαση της Alpha, ήταν η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στην Ελλάδα, στην οποία μεταφέρθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τράπεζας (carve out).

Τρίτον, δεν υπάρχουν ανασταλτικές ρήτρες. Η ασφάλεια της συναλλαγής είναι εγγυημένη πριν την τελική ολοκλήρωσή της. Η σύμβαση διαχείρισης για το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο έχει διάρκεια 13 έτη, χωρίς δέσμευση ανανέωσης.

Τέταρτον, επιτάχυνση του τραπεζικού μετασχηματισμού. Η πώληση της Νέας Cepal είναι μέρος του λειτουργικού μετασχηματισμού και δίνει μακροχρόνια λύση στο θέμα των συσσωρευμένων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ). Σύμφωνα με την Alpha Bank, η Davidson Kempner αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη που θα χαράξει την πορεία της Νέας CEPAL, η οποία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στην ελληνική αγορά. Με περισσότερα από 1.000 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, η Νέα Cepal θα συνεχίσει να καθοδηγείται από μία ισχυρή και έμπειρη διοικητική ομάδα, με τη στήριξη του μετόχου πλειοψηφίας και τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή του στην Ελλάδα.

Πέμπτον, διαχείριση παλαιών και νέων κόκκινων δανείων. Η Νέα Cepal θα έχει στην ευθύνη της τη διαχείριση απαιτήσεων για τα εναπομείναντα κόκκινα δάνεια και τυχόν νέα λόγω της πανδημίας με έναν μηχανισμό για την έγκαιρη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση τυχόν νέων κόκκινων δανείων. Η Alpha Bank θα καταρτίσει με τη Nέα CEPAL πολυετή σύμβαση για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) λιανικής και επιχειρήσεων της Τράπεζας στην Ελλάδα ύψους 8,9 δισ., καθώς και αντίστοιχων μελλοντικών ροών ΜΕΑ. Αυτή η σύμβαση διαχείρισης έχει διάρκεια 13 έτη, με δικαίωμα παράτασης. Επιπλέον, η Νέα CEPAL θα διαχειρίζεται και χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών, ύψους 4,6 δισ.

Έκτον, εξυγίανση ισολογισμού. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πέσει στο 13%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα του τραπεζικού κλάδου, εξομαλύνοντας τον πιστωτικό κίνδυνο για την Τράπεζα σε βάθος χρόνου και επιτρέποντας να διαχειριστεί βιώσιμα στοιχεία του χαρτοφυλακίου (μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ρύθμιση και καταγγελθένα ή όπως ονομάζονται, σύμφωνα με τη νέα ορολογία της ΕΒΑ "Unlikely To Pay”-UTP). Ταυτόχρονα, στο business plan, η Alpha Bank δεσμεύεται να μειώσει, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επίπεδα κάτω του 10% και των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 5% μέχρι τέλος του 2022 (στοχοθεσία της Κομισιόν).

Η Alpha Bank, τα τελευταία τρία χρόνια, έχει μειώσει τα ΜΕΑ κατά 65% έναντι αντίστοιχης μείωσης 45% κατά μέσο όρο από τις υπόλοιπες τράπεζες και ταυτόχρονα έχει μειώσει δραστικά τα καταγγελθέντα ΜΕΑ σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, κατά 71% έναντι 42% των ανταγωνιστών της. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας προχώρησε σε νέες εκταμιεύσεις ύψους 5,4 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας να χρηματοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα και να βοηθά ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στα κρατικά εγγυοδοτικά προγράμματα. Παράλληλα, μέσω ρυθμίσεων οφειλών και αναστολών δανείων στήριξε περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Του Λεωνίδα Στεργίου

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text